Hlavní obsah

Do Dukly nešel, naopak ji sestřelil. Trochu paradox, usmívá se pohublý Letenay jako hráč kola

Přestože fandové Liberce ho nemuseli, o Lukáše Letenaye byl v lize zájem. Usilovala o něj pražská Dukla. Slovenský střelec zůstal ve Slovanu a paradoxně právě Duklu dvěma góly naposledy sestřelil a stal se hráčem 10. kola. „Super pocit,“ tetelí se. Vypráví o tom, jak dokázal zhubnout, o naštvání kvůli „ofsajdu“ či obdivu k Jágrovi.

Video: LFA

Článek

K hokeji má rodák z Bratislavy hodně blízko. „Hrála ho celá moje rodina. Pět bratranců z máminy strany, jeden byl dokonce na farmě v NHL, jinak většinou působili na Slovensku. Sice jsem s nimi jako kluk chodil hokej taky hrát, ale odmala jsem měl blízko k fotbalu. Takže jsem taková černá ovce rodiny,“ usmívá se 23letý útočník.

Až do minulého víkendu byl černou ovcí i v očích libereckých fanoušků. Liberec posílil minulou zimu ze druhé slovenské ligy, jenže brzy se zranil a na jaře pod trenérem Lubošem Kozlem stihl jen tři starty. A pod koučem Radoslavem Kováčem dlouho nepřesvědčoval. Na sociálních sítích se stal terčem kritiky nespokojených fanoušků.

„Naučil jsem se to nevnímat, ale něco se k vám stejně dostane. O něčem jsem věděl, ale oprostil jsem se od toho. Na druhou stranu mě to posouvalo dál. Když máte důvěru od trenéra, který ví, jak trénujete a pracujete, je to lehčí. Taky už mi není osmnáct let,“ přiznává Letenay.

V této sezoně v lize zatím jen střídá. V minulém kole šel na hřiště hned po pauze za stavu 0:1 a během deseti minut dvěma góly otočil skóre a pomohl Liberci k výhře 4:1. Přitom nechybělo moc, aby nyní hrál na opačné straně. Kouč Petr Rada o útočníka v létě stál, ale tahle možnost po odchodu Kulenoviče u Nisy definitivně padla.

„Je to takový paradox. Měl jsem nabídku z Dukly, ale rozhodl jsem se pro Liberec, byla to hned moje první volba. Ani jsem to nevnímal, že mě Dukla chtěla, když jsem šel na hřiště. Jsem určitě rád, že tam dva góly padly,“ culí se.

Druhá trefa byla vítězná a už týden předtím jednu takovou slavil. Vítězný gól v závěru utkání s Bohemians 1905 na 3:2 mu však sebral ofsajd, s nímž Letenay ani po téměř dvou týdnech nesouhlasí. „Naštvalo mě to, protože si myslím, že ofsajd nebyl. Říká to každý, jen rozhodčí si myslí, že ofsajd byl. Je to divné… Ale nechci se v tom pitvat, akorát by mě to zatěžovalo,“ myslí si Letenay.

V minulém kole se důrazně přihlásil o základní sestavu. „Když jsem do Liberce v zimě přišel, zranil jsem se a nějaký čas trvalo, než jsem se do toho opravdu dostal. Trenéři se mnou měli trpělivost. Stále jsem na sobě pracoval a makal na tréninkách, teď se mi to začalo trochu vracet,“ věří Letenay.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lukáš Letenay v utkání Liberce s Bohemians 1905

Díky dvěma gólům se stal hvězdou uplynulého kola a druhý den po zápase se odměnil návštěvou zápasu Bílých Tygrů proti Kladnu s hokejovou superstar Jaromírem Jágrem v sestavě. „Je to obdivuhodné. Doufám, že i já budu v padesáti vypadat jako on,“ směje se Letenay. Jedno však mají společné už nyní. Stejně jako Jágr i on přes léto výrazně zhubl. „Když jsme přišli k týmu, měl o sedm kilo víc, než má teď,“ konstatoval kouč Radoslav Kováč.

Jak to Letenay dokázal? „Po zranění to není až tak těžké, protože jsem ten typ, který, když netrénuje, hned přibere, a nemusím toho ani tolik sníst. Takže jak jsem začal trénovat, šlo to samo. Ani jsem neměnil jídelníček, týden po týdnu šla kila dolů a cítil jsem se lépe a lépe,“ vysvětluje Letenay. „V době zranění jsem přibral asi čtyři kila, teď jsem zhubl sedm, takže vážím méně než před zraněním,“ vypočítal Letenay.

Aktuálně se cítí skvěle. „Je to tak, možná se jen necítím tak pevný, ale o to v našem stylu až tak nejde. Musíme být běhaví, mrštní, abychom se rychle přesouvali, takže mi to vyhovuje,“ poznamenává bývalý mládežnický reprezentant Slovenska, jehož teď v 63. podještědském derby čekají jako soupeři krajané Sebastian Nebyla a Dominik Hollý.

„Známe se a jsme v kontaktu, ale tento týden ne. Jablonec má silné mužstvo a v posledních zápasech hráli dobře, ale snažíme se soustředit většinou spíš na nás. I trenér nám vždy říká, že je to jen o nás. Každý zápas, který jsme doma nezvládli, byl o našich chybách. Takže se musíme soustředit na náš výkon a věřím, že to zvládneme,“ uzavřel Letenay.