Hlavní obsah

Do Baníku přes Liberec. Rodák z Frýdlantu nad Ostravicí Fukala cítil, že přišel správný čas

Už od zimního přestupového období Michal Fukala věděl, že se po sezoně bude z Liberce stěhovat. Dohodl se s Baníkem Ostrava a po šesti letech na severu Čech se vrátil do kraje, kde se narodil a fotbalově vyrostl. „Moc jsem se těšil, přestože se mi z Liberce odcházelo těžko. Za těch šest let se pro mě stal druhým domovem. Ale tak nějak jsem cítil, že chci domů. Za rodinou a zároveň i za novou výzvou. Jsem nadšený a natěšený,“ říká rodák z Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Michal Fukala (vpravo) přestoupil z Liberce do Baníku Ostrava

Článek

Ve městě pod Lysou horou s fotbalem začínal, a přestože talent v něm dřímal od dětství, do Baníku nezamířil. Byť mu fandil on i celá jeho rodina. Z Frýdlantu přestoupil do tehdy druholigového Frýdku-Místku, kde si jej v roce 2018 vyhlédl Liberec.

„Tady se ani nikomu jinému fandit nedá,“ směje se Fukala a přiznává, že do Baníku mohl jít už několikrát, necítil ze strany nejslavnějšího klubu v kraji ale úplně vážný zájem.

„Už v mládeži jsem tam mohl jít, pak i době, kdy jsem odcházel do Liberce a znovu před třemi roky. Ale nikdy to nebylo takové jako nyní. Když přišla ta šance tentokrát, tak jsem na sobě cítil, že je ten správný čas,“ přiznává 23letý defenzivní fotbalista.

Se slezským klubem se Fukala dohodl už v zimě, před pár dny pak v Ostravě podškrábl smlouvu na dva roky s možnou opcí. „Odmala jsem vnímal Baník jako jeden z největších klubů v Česku, v lize. I fanoušky. Byla vždy nádhera před nimi hrát i jako soupeř. Fakt se těším, až budu na hřišti jako hráč Baníku. Když fandí deset tisíc lidí, tak je to najednou úplně jiný sport,“ říká.

Fukala poté, co se na příchodu do Baníku v zimě dohodl, jedno utkání v dresu Liberce na vítkovickém stadionu odehrál. Na konci dubna odehrál plných devadesát minut při remíze 2:2. „Bylo to určitě specifické utkání, ale byl jsem v hlavě nastavený, že hraju za Liberec a soupeř je prostě soupeř. Ale připouštím, že jsem to už vnímal i trochu jinak, byl jsem na ten zápas více natěšený. A hlavně jsem věděl, že potřebuji zahrát dobře, abych se ukázal trenérům. Jak těm v Baníku, tak i libereckým, aby viděli, že na to nekašlu. Byla z toho to remíza, takže na obě strany asi spokojenost,“ vzpomíná Fukala.

Z Liberce odešel krátce poté, co se v klubu změnil majitel, následně i trenér (Luboše Kozla vystřídal Radoslav Kováč). A nový vlastník Ondřej Kania slibuje změny k lepšímu. „Tohle je asi jediné, co mě na mém odchodu ze Slovanu trochu mrzí. Že se tam minulé tři roky nic nedělo a děje se to až teď. Jsem za to ale rád, Liberci to moc přeji a budu mu fandit, aby se dostal znovu tam, kde byl předtím a hrál zase evropské poháry,“ říká někdejší mládežnický reprezentant.

Na ty se čerstvá posila Baníku může už za pár týdnů těšit. Ostravané si čtvrtým místem ve skupině o titul zajistili minimálně druhé předkolo Konferenční ligy. V něm se na přelomu července a června (25. 7. doma a 1. 8. na hřišti soupeře) utkají s vítězem zápasu mezi estonským Kalevem a arménským týmem Urartu.

„Je to zrádné. Nikdo tady tyhle soupeře nezná. Lidé si myslí, že je to předkolo, že tam narazíme na nějaké Arménce, anebo podobné země, ale člověk si musí uvědomit, že i tam fotbal hrát umějí,“ zdůrazňuje fotbalista, jenž si v sezoně 2020/2021 s Libercem Evropskou ligu zahrál.

Severočeský klub tehdy zvládl tři předkola (vyřadil litevský Riteriai, rumunský FCSB a kyperský APOEL Nikosia) a postoupil do základní skupiny, v níž se utkal s belgickým Gentem, německým Hoffenheimem a srbským CZ Bělehrad.

Postup do skupiny je cílem i pro Baník. „Předkola jsou zrádná a soupeři v nich hodně podceňovaní. Musíme ale vnímat, že oni tyhle zápasy hrají každoročně. Znají to, naopak v Baníku kluků, kteří by tohle zažili, moc není. Nebude to sranda. Žádný zápas nebude lehký. I když budeme třeba favorité,“ připomíná Fukala.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.