Hlavní obsah

Devět opor stále mimo. Trenér Sparty přiznává: Uvidíme, jestli budou na ligu

Trenéři (nejen) fotbalové Sparty to nemají v posledních týdnech vůbec jednoduché. S ohledem na kontinentální šampionáty nemohli ani v generálce před startem ligy nasadit velkou část opor. „Bylo příliš brzy, abychom je poslali do hry,“ připouští po remíze 2:2 se Salcburkem asistent Letenských Jens Askou.

Foto: Profimedia.cz

Sparta nemohla využít v ligové generálce devět opor, jednou z nich je i Jan Kuchta

Článek

St. Johann in Tirol (od našeho zpravodaje) – Seděli napasovaní vedle sebe na kraji střídačky. Martin Vitík, Jan Kuchta, Veljko Birmančevič, Qazim Laci nebo zranění Asger Sörensen s Kaanem Kairinenem. K tomu připočítejme Lukáše Haraslína s Angelem Preciadem, kteří se zapojí až po návratu do Prahy, a vinou rodinných důvodů absentujícího Markuse Solbakkena.

Kdy budou hráči, kteří reprezentovali, k dispozici?

Děláme všechno pro to, aby se dostali do tempa. Je jasné, že si potřebovali trochu odpočinout. Čeká nás dlouhá sezona s doufejme co největším počtem velkých zápasů. Teď bylo ještě příliš brzy na to, abychom je dostali do hry, ale věříme, že příští týden na všem ještě zapracujeme. Pak uvidíme, jak daleko jsou, jestli budou připraveni na páteční start ligy s Pardubicemi.

V generálce jste využili jen tři střídání, proč?

Budujeme naši finální tvář. Na startu přípravy jsme herní čas rozdělili mezi všechny, v posledních dvou utkáních jsme se snažili hráče zatížit tak, aby byli připraveni na celých 90 minut.

S Bröndy jste inkasovali hned pětkrát, panuje po Salcburku větší spokojenost s obranou?

Myslím si, že většinu zápasu jsme měli pod kontrolou. Ano, bylo tam pár situací, zejména v první půli, kdy dokázali díky individuální kvalitě potrestat naše zaváhání. Musíme se s tím smířit, ale myslím, že struktura a organizace byla lepší. Stejně tak rovnováha mezi tím, kdy jsme lehce v bloku a pak jdeme rychle nahoru. Ochota útočit byla celou dobu. Chtěli jsme soupeře zatlačit, což se nám v mnoha sekvencích dařilo. Zde vidím zlepšení.

Obě branky jste dostali z pravé strany. Jak na vás působil například mladý stoper Jakub Unrinčať?

Má za sebou test proti velmi silnému soupeři. Byl v hodně ošemetných situacích jeden na jednoho. Pro něj dobrá zkušenost, z níž se může hodně naučit. I když měl trošku horší začátek zápasu, ale postupně se zlepšoval. To je také dobré znamení, že se nezhroutí. Měl i několik dobrých momentů. Kuba je mladý kluk, který se snaží, maká na sobě a chce se zlepšovat.

Můžete závěrem shrnout generálku?

Obecně máme za sebou na soustředění dva duely s kvalitními soupeři a ve vysokém tempu. Pro nás opravdu dobrý trénink. Proti Salcburku jsme se s přibývajícím časem zlepšovali, získávali půdu pod nohama a diktovali hru. Zaslouženě jsme vyrovnali. Velmi dobrý výkon po náročném týdnu plného tréninků a intenzivních zápasů. Fajn způsob, jak zakončit soustředění.