Hlavní obsah

Derby bude pískat Szikszay. Naposledy rozehrál hospodský mariáš

Poslední derby pražských S pod jeho taktovkou mělo k oslavě fotbalu daleko. Teď bude rozhodčí Ladislav Szikszay souboj dvou odvěkých rivalů řídit znovu. Na šlágr 11. kola Chance ligy mezi Slavií a Spartou byl totiž delegován jako hlavní arbitr.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Ladislav Szikszay krotí emoce během derby SK Slavia Praha - AC Sparta Praha.

Článek

Pro pětatřicetiletého sudího, jenž píská v nejvyšší soutěži už pátou sezonu, půjde o šanci na vykoupení. Derby pískal zatím jen jednou, v září loňského roku. Naprosto se mu vymklo z rukou. Ač nesporný díl viny jde samozřejmě za hlavními aktéry duelu v rudých a červenobílých dresech.

Stejně jako v současnosti šlo o podzimní střet obou rivalů, kteří se s největší pravděpodobností budou rvát o mistrovský titul. A stejně jako nyní se hrálo ve slávistickém Edenu. Při remíze 1:1 Szikszay rozehrál s fotbalisty hospodský mariáš. V emocemi nabitém duelu tasil jedenáct žlutých a dvě červené. Ty vyfasovali tehdejší kapitáni Sparty a Slavie, Ladislav Krejčí s Janem Bořilem. Za potyčku, která by se hodila do čtvrté cenové. Ne do fotbalového utkání dvou nejkvalitnějších mužstev v zemi. A mimochodem, Szikszay tehdy vyloučil na každé straně i po jednom členovi realizačního týmu - asistenta Pavla Řeháka ze Slavie a vedoucího Letenských Miroslava Baranka.

„Tohle nebylo důstojné derby. Rozhořely se emoce. Sudí to s námi měl složité. Nicméně mi přišlo, že některá rozhodnutí byla jiná, než měla být,“ pravil tenkrát sparťan Filip Panák. „Byl to návrat k tomu, co nikdo nechceme. Je mi smutno,“ láteřil kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Szikszay udělá vše pro to, aby se scénář z minulé sezony neopakoval. Ale i tak se dá čekat, že karet padne řada. Mezi ligovými sudími je totiž právě on jeden z těch, kteří do kapsičky sahají s největší oblibou.

Chcete důkaz? Žádný z arbitrů, který v předchozím ročníku řídil alespoň deset utkání, Szikszaye netrumfnul v počtu karet na zápas.

Nejvíce ŽK na zápas - hlavní rozhodčí s alespoň 10 zápasy, sezona 2023/24
1. Ladislav Szikszay (5,5 žlutých)
2. Stanislav Volek (5,1)
3. Ondřej Pechanec (5,0)
*celkově odpovídalo kritériím 13 arbitrů

V neděli dostane Szikszay příležitost, aby dal na nepovedené derby zapomenout. A aby řídil duel, kde hlavní roli bude hrát fotbal. Nevyhnutelné emoce až tu sekundární.