Hlavní obsah

Demolici Liberce si vychutnal. Karma, konstatoval jablonecký Martinec po ponížení rivala

Když po hodině hry vstřelil jablonecký Jakub Martinec do sítě Liberce v 63. podještědském derby čtvrtý gól, běžel s parťáky slavit před rozzuřený liberecký kotel a na hřiště začaly létat kelímky s pivem. „Ani nevím, jestli mě polili,“ usmál se Martinec po historické výhře u Nisy 5:0.

Sestřih zápasu Liberec–JablonecVideo: LFA

Článek

Jde o vaší nejsladší výhru v jabloneckém dresu?

Samozřejmě, v celém regionu je vždy cítit, že se derby blíží. Když jsem hrál derby od začátku, tak jsem ještě neprohrál, ať už v Hradci, nebo Jablonci. Musím to zaklepat. Po takovém výsledku je to sladší. Výhra je zasloužená. Jen prvních třicet minut bylo vyrovnanějších, Liberec měl na začátku jednu pološanci, ale ve zbytku utkání jsme ho do ničeho nepustili. Ale nesmíme se uspokojit a musíme dál tvrdě pracovat.

Pro vašeho kouče Luboše Kozla šlo o prestižní zápas, neboť ještě na jaře Liberec s celým realizačním týmem trénoval. Cítil jste z něj, že tohle derby je pro něj osobně hodně důležité?

Abych byl upřímný, tak jsem trochu z trenérů cítil nervozitu. Když se zápas po utkání domácího poháru v Domažlicích blížil, i kluci to cítili. Ale to je asi samozřejmé. Přece jen tady nějakou práci odvedli. Jsem rád i za ně, že to takhle dopadlo. Doufám, že bude od trenérů hezká večeře. (usměje se)

Nový liberecký majitel Ondřej Kania před časem prohlásil, že Jablonec pro něj není soupeř, klub v létě nedaleko vašeho stadionu v Jablonci umístil svůj billboard či jeho vedení před derby umocňovalo rivalitu příspěvky na sociálních sítích o sušených jablkách. Vnímali jste to jako hráči?

K tomu bych asi řekl jediné slovo. Karma.

Vaše oslava gólu na 4:0 před naštvaným libereckým kotlem vyplynula z emocí?

Jsem hodně emotivní člověk, takže to asi vyplynulo z toho. Takhle jsem vyrovnával minulý rok na Slavii na 3:3 a taky jsem ho slavil před jejich kotlem. Jsem emotivní člověk, mám rád oslavy. Těch gólů moc nedávám, a když ho dám, tak si to samozřejmě užiju.

Schytal jste pivní sprchu?

Ani nevím. (usměje se) Když dáte gól v derby, jsou to tak krásné pocity… Zažil jsem to jednou v Hradci, dal jsem gól na 1:0. Kdo to z té druhé strany nezažije, možná si řekne, že jde o provokaci, ale v ten moment to ze sebe chcete dostat, protože máte obrovskou radost. Možná to vypadalo jako provokace z pohledu fanouška. Kdybych tam šel s chladnou hlavou, tak se tak radovat nebudu, ale máme fotbal rádi, kvůli tomu ho hrajeme, že chceme gól dát. A když je ještě takový výsledek, jde o úplně jiné emoce.

Bylo klíčové, že se vám podařilo eliminovat špílmachra Liberce Michala Hlavatého?

Musím pochválit Beryho (Michala Berana). V podstatě ho měl osobně na starost. Je to hlava celého jejich týmu, jejich nejnebezpečnější hráč. Umí vytvořit spoustu šancí a my jsme ho nějakým stylem eliminovali a byli jsme náramně odměněni. Samozřejmě je plus, že Hlavatý nebyl ve hře, ale musím říct, že v té jsme byli celý zápas my. Byli jsme chytřejší než oni. Počkali jsme si na šance a potrestali jsme je.

Liberec v pauze vystřídal v útoku Letenaye za Nyarka. Jak se vám proti nim hrálo? Ani jeden se do šancí nedostal.

Hlavně jsme si všimli, že soupeř šel do druhé půle s jiným rozestavením. Myslím, že i pro nás to bylo jednodušší, protože začali hrát na dva útočníky, což nám do tříobráncového systému sedělo. Moc jsem to od Liberce nepochopil. A když mám oba útočníky porovnat, jde o úplně odlišné hráče. Letenay je spíš soubojový, Nyarko spíš tahový hráč. Připravovali jsme se na oba. Letenay minule dvakrát skóroval, takže jsme počítali s tím, že nastoupí spíš on. Do druhé půle šel Nyarko, řekli jsme si, co a jak, a do žádné šance se nedostali.

Před zápasem si poranil koleno Tekijaški a nebylo do poslední chvíle jisté, zda bude hrát. Jak důležité bylo, že to zvládl?

Klobouk dolů před ním. Dopoledne jsme měli rozcvičení a zkoušeli jsem nějaké standardní situace. A kluci se při jedné srazili a nevypadalo to s ním moc dobře. Takže jsme s tou variantou lehce počítali, ale furt jsme věřili, že když si vezme prášky, mohl by to zvládnout. V jednu chvíli to už vypadalo špatně, stáli jsme za ním a podpořili ho. Musím říct, že je správný kapitán a nenechal nás v tom. Ale i kdyby nastoupil kdokoliv jiný, zvládli bychom to stejně. Samozřejmě je pro nás klíčový a jsme rádi, že utkání ve zdraví dohrál. Teď máme repre pauzu, v níž se musí dát do kupy, aby byl na další zápas připravený.

Po faulu na vás viděl červenou kartu Frýdek. Bolel?

Frýďas je hrozně hodný kluk. Znám se s ním z Hradce. Hned po zápase za mnou přišel, když jsme měli oslavu, a cítil jsem z něj, že ho to hodně mrzelo. Vím, že není zákeřný. Právě jsem se tomu i trochu divil, protože pět sekund předtím, než se rozehrál balon, jsem se s ním bavil a smáli jsme se na sebe. Dostal jsem balon a najednou viděl, jak se zleva blíží a jde do skluzu… Bolelo to, ale nebylo to na zlomení nohy. Jeho to hrozně mrzelo, fakt z toho byl přešlý… Frustrace je jedna věc, ale on je hodný kluk. Doufám, že na něj budou mírnější a moc velký trest nedostane.

  Plzeň - Pardubice dnes 13 : 00
20241006T13 : 00:00+0200
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň
Pardubice
  Olomouc - Bohemians dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc
Bohemians
  Ml. Boleslav - Ostrava dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav
Ostrava
  Slavia - Sparta dnes 18 : 30
20241006T18 : 30:00+0200
Slavia vs. Sparta
Slavia vs. Sparta
Slavia
Sparta