Hlavní obsah

Dvě posily za hodinu. Do Sparty míří stoper z Galatasaraye a španělský obránce

Aktualizováno

Fotbalová Sparta v úterý večer ohlásila dvě nové akvizice ze zahraničí. Na Letné vítají třiadvacetiletého dánského stopera Mathiase Rosse, přichází z tureckého Galatasaraye na roční hostování s opcí. Po Dánovi oznámila i příchod o rok staršího španělského levého obránce Imanola Garcíu, který naposled kopal za druholigový Eibar.

Foto: AC Sparta Praha

Mathias Ross je novou posilou Sparty.

Článek

První oznámenou posilou se v úterý stal Ross, který trávil minulou sezonu na hostování v nizozemském Nijmegenu. „Hráč s velmi dobrými fyzickými parametry. V tomto ohledu vhodně doplní naši skladbu defenzivní části kádru,“ říká sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Vytáhlý pravák rozšíří dánskou kolonii v podobě gólmana Petera Vindahla, obránce Asgera Sörensena nebo velké části realizačního týmu.

Je si blízký s hlavním koučem Larsem Friisem, který ho vedl při působení v Aalborgu v roce 2022. „Lars zná jeho schopnosti a charakter. Jsme rádi, že dáváme hlavnímu trenérovi další možnosti, jak složit obranu pro náročnou část sezony, ve které nás čeká hned třináct zápasů,“ konstatuje Rosický.

Začátkem ročníku 2022/23 Ross přestoupil do tureckého Galatasaraye, jehož je stále kmenovým hráčem. Objevil se ve dvou úvodních kolech tamního poháru. V nejvyšší ligové soutěži se však, částečně vinou zranění, nepodíval na hřiště ani jednou. A následovala půjčka do Nijmegenu.

Za Rosse v případě uplatnění opce zaplatí 1,2 milionu eur, s dalšími bonusy se částka může posunout na 1,5 milionu.

Svým způsobem se jedná o náhradu za kapitána Ladislava Krejčího, který po titulech v posledních dvou sezonách zamířil do španělské Girony. Sparta tak hledala možnosti pro doplnění, byť, jak bylo zmíněno, Ross je na rozdíl od Krejčího pravák. Jako levák by se ale měl stabilněji na postu stopera objevovat Jaroslav Zelený.

Foto: AC Sparta Praha

Imanol García de Albéniz je další posilou Sparty.

Nedlouho po Dánovi čeští šampioni oficiálně uvítali i další nového člena obhájců titulu, o němž se hovořilo v předchozích dnech. Jmenuje se Imanol García de Albéniz, který je odchovancem týmu Athletic Bilbao. Čtyřiadvacetiletý obránce podepsal na podle oficiálního sparťanského webu víceletý kontrakt.

„Imanol je technicky vyspělý hráč. Svojí schopností adaptovat se na kombinační hru se velmi dobře hodí do našeho stylu hry. Budeme chtít využít jeho rychlost, pohyb a dobrý centr,“ popisuje Rosický.

Španělského novice přivítal klub originálním popěvkem.

V Bilbau se nová sparťanská akvizice trvale neprosadila, předchozí sezony putovala po hostováních. Imanol kopal za Mrandés a naposledy za Eibar.

Už dřív španělský list AS informoval, že se cena za běhavého leváka pohybuje kolem půl milionu eur. Bilbao uvedlo, že v Imanolově smlouvě se nachází klauzule o zpětném odkupu.

Defenzivní dvojice rozšiřuje seznam posil v aktuálním přestupovém období poté, na Letnou dorazil kosovský křídelník Ermal Krasniqi. V kádru by také měli minimálně na start ročníku zůstat navrátilci z hostování Kryštof Daněk a Martin Suchomel.

Sparta začíná domácí soutěž už v pátek doma proti Pardubicím. V následujícím týdnu se pak vrhne do předkol vysněné Ligy mistrů.