Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Fanoušci, nekřičte na hráče ani na trenéry! Zajímejte se o ty, kteří fotbalu velí

Ve svých předešlých glosářích pro Sport.cz se vyjadřoval k tomu, co se událo, co se stalo. V tom dnešním píše trenér Josef Csaplár o tom, co bude. A sice o jarní části české fotbalové ligy, která začíná v sobotu.

Foto: Sport.cz s Právo

Z utkání Slavia - Plzeň

Článek

„Přeju úplně všem, aby jarní část fotbalové ligy byla přesně taková, jako byl poslední zápas podzimu Ostrava-Slavia. Šlo o skvělý zážitek, Aktéři ze sebe museli od první do poslední minuty vydat všechno. Hráči, trenéři, rozhodčí.

Byl bych rád, kdyby už konečně všem, kterým fotbal patří, velí mu nebo ho financují, došlo, že tohle je opravdu jediná možná cesta, která nás dovede do vysněné Evropy. Aby přemýšleli jako tým. Že jejich klub je český fotbal, první liga, kde musí hrát tvrdě, náročně, zároveň společně a věrohodně.

Majitelé, pokud budete své týmy opravdu řídit jako svoje firmy, čeká nás skvělá fotbalová budoucnost. Fotbal totiž není hračka, koníček ani laboratoř pokus-omyl. Fotbal je regulérní byznys, který má za úkol bavit diváky. A vydělávat peníze, stejně jako vaše fabrika. Se stejnými zákonitostmi. Jaký bude, jak bude vypadat, je na prvním místě vaše vizitka.

První krok, do kterého byste měli napnout veškeré síly, je věrohodnost produktu. Následně do inovací, do odbornosti. Jako to děláte ve svých firmách. Jak fungují, za to jste na prvním místě zodpovědní právě vy, majitelé. Když nefunguje stavební firma, svede se všechno na jeřábníka, betonáře nebo na podavače malty? Nikoli.

Pokud se však budete chovat sobecky, půjde vám jen o váš klub, tak to je přesně ta cesta, která nás dovedla, kam nás dovedla. Nehneme se nikam. Na všech úrovních. Hra na vlastním písečku je cesta do pekel.

Tuzemským fotbalovým fanouškům v této souvislosti posílám vzkaz: Nemusíte křičet na hráče, na trenéry, na sportovní ředitele, ale soustřeďte se na ty, kteří fotbalu velí a platí ho. Pořád totiž slyšíte jen o hráčích, o trenérech. Začněte se zajímat i o to neviditelné. O televizní práva, zákulisní machinace, zákulisní jednání, získávání různých vlivů a podobně. Ať chcete nebo ne, na výsledný produkt má toto neviditelné zásadní vliv. Dokonce vyšší, než jak se trénuje nebo kdo tým koučuje. Zkuste se na to dívat touto optikou.

A vy, majitelé, znovu opakuji, jste tým. Pokud jste dobrý tým, první hmatatelný výsledek toho je, že fotbal začne zajímat víc lidí. Na stadionech, u televizí, přitáhne vyšší počet sponzorů. Pokud toto číslo stoupá, začínáte odvádět dobrou práci. První číslo pak produkuje číslo dvě. Finance. Ukažte nám, že jste dobrý tým. Nyní se vrátím na začátek: Fotbalový návod jste viděli."

Josef Csaplár
Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.
Související témata:
  2 : 2 Liberec - Bohemians 2 : 2 dohráno
20240922T18 : 30:00+0200
Liberec vs. Bohemians
Liberec vs. Bohemians
Liberec
Bohemians
  2 : 1 Olomouc - Dukla 2 : 1 dohráno
20240922T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Dukla
Olomouc vs. Dukla
Olomouc
Dukla
  0 : 2 Č. Budějovice - Sparta 0 : 2 dohráno
20240922T15 : 30:00+0200
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice
Sparta
  2 : 2 Ml. Boleslav - Pardubice 2 : 2 dohráno
20240922T13 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav
Pardubice