Hlavní obsah

Co říkám, tak na plnou pusu. Šance si vážím a věřím, že Sigmu nakopnu, tvrdí Janotka

Odhodlaný, plný elánu a s vírou, že bude schopný nakopnout v uplynulé sezoně trápící se tým, přebírá fotbalisty olomoucké Sigmy jejich nový hlavní kouč Tomáš Janotka (42). Na lavičku „áčka“ se přesunul po dvou letech u rezervy, kterou letos dovedl k senzačnímu druhému místu v druhé nejvyšší soutěži.

Foto: Petr Marek, Sport.cz

Tomáš Janotka

Článek

Překvapilo vás, že klubové vedení ukázalo zrovna na vás?

Tak bych to nenazval. Já ani tyto věci nijak neřešil. Jakmile mě ale sportovní ředitel Ladislav Minář oslovil s nabídkou, začali jsme to posouvat dál.

Kdy se tedy vše definitivně upeklo?

První oťukávání nastalo zhruba před měsícem. Tehdy jsem byl jedním z kandidátů, ale na jaké místo, to jsem netušil. Pak to vzalo rychlý spád a já jsem vděčný, že klub zvolil mě.

Krok vedení byl s ohledem na to, co jste dokázal s béčkem, asi logický. I z pohledu toho, že jste za Sigmu hrával a ke klubu máte úzký vztah…

Ano. Jsem srdcař, Sigmák, záleží mi na klubu. Angažmá u áčka beru i jako odměnu za práci, kterou jsem tady dosud odvedl.

Jak se pod vámi změní herní styl mužstva?

Víme, jak se budeme chtít prezentovat, ať už do defenzívy, či ofenzívy. Věřím, že rukopis toho bude jasně znatelný. Máme pět týdnů, abychom se na to dobře nachystali. Věřím, že principy naší hry dokážeme za tu dobu hráčům vštípit. Postavené to bude především na přístupu, nasazení, odhodlání, bojovnosti. V těchto atributech byly v minulé sezoně rezervy. Chybět ovšem pochopitelně nemůže ani potřebná kvalita. A já jsem přesvědčen, že hráči, které tady máme, ji mají. Na zlepšení ale bude třeba určitý čas.

Foto: SK Sigma Olomouc, Sport.cz

Tomáš Janotka

Čeká vás nepochybně mnoho práce?

Lehké to mít nebudu, ale je to pro mě výzva. Musím charakterově složit správný tým, takový, co bude mít dobrou chemii a bude žít úspěchem. Musíme vybrat lidi, kteří budou táhnout za jeden provaz. Vytvořit správný mix z hráčů starších, střední generace a mladých.

Nemáte obavy při svém mládí ze starších hráčů, kteří vedou kabinu?

Ne. Jsem bezprostřední, emotivní, přímý člověk. Co říkám, tak na plnou pusu a od srdce. Ať je to ale cokoliv, vždy je to z pohledu týmového úspěchu, s cílem, aby vše fungovalo. Beru to jako pracovní záležitost a tam není prostor na to, aby se někdo urážel. Mým úkolem je, abych byl spravedlivý ke všem stejně. Je na mně, abych si hráče získal bez ohledu na jejich věk. To se podaří, budu-li dostatečně kompetentní pro trénování, což věřím, že jsem. Doufám, že s nimi dokážu dobře komunikovat, nastavíme si jasné mantinely.

Pomoci by vám v tom mohl hodně Michal Vepřek, který právě ukončil hráčskou kariéru a jehož jste si vybral za jednoho z asistentů?

Je to jeden z členů realizačního týmu, kterému věřím. Spojení začínajícího trenéra a končícího profesionálního hráče by mělo být jednoznačně pro tým přínosem.

Kdo z hráčů dosavadního prvoligového kádru už v Olomouci pokračovat nebude?

Filip Novák a Jan Fortelný. Prvnímu skončila smlouva a druhému hostování. S ostatními počítám do přípravy. Je ale jasné, že kádr nějakých změn dozná. Potřebuje okysličit.

Gregovský a Vepřek budou asistenty nového trenéra Janotky
Realizační tým nového trenéra fotbalistů Olomouce Tomáše Janotky se postupně rozrůstá, jeho asistenty budou Ivo Gregovský a Michal Vepřek. Klub je představil na svém webu.
Janotka dovedl olomoucký B-tým ke druhému místu ve druhé lize a v minulém týdnu se oficiálně stal novým koučem áčka, které skončilo v nejvyšší soutěži desáté. "Vnímal jsem, že je potřeba obměna. Měl jsem možnost vybrat si lidi, kteří jsou mi charakterově blízcí. Věřím, že budeme společně úspěšní," řekl hlavní trenér.
Čtyřiačtyřicetiletý Gregovský působil v roli asistenta už během jarní části ligy v týmu Jiřího Saňáka. Předtím v Sigmě vedl dorosteneckou sedmnáctku. Má zkušenosti z dřívějších působení v Hradci Králové, Ostravě nebo regionální akademii FAČR. Pět let působil také v Kataru. Osmatřicetiletý Vepřek před pár dny ukončil hráčskou kariéru. Během ní se zapsal mezi legendy Sigmy. V historickém pořadí startů za klub v mistrovských zápasech je před ním pouze Oldřich Machala. Vepřek je vítězem Českého poháru i Superpoháru z roku 2012, v nejvyšší soutěži odehrál 255 utkání a vstřelil čtyři góly.

První posilu už máte, a to zkušeného útočníka Jana Klimenta, jenž přišel z Plzně. Kvalitu nepochybně má. Jeho zdravotní schránka však není ideální, stejně jako ta Lukáše Juliše. Není rizikem mít dva takové ofenzívní hráče?

Máme informace, že Honza je v rámci posledního období stoprocentně v pořádku. Pokud mu zdraví vydrží, týmu hodně pomůže.

Těsně před dohodou je Sigma i se stoperem Michaelem Leiblem, kterému končí smlouva v Hradci Králové. I ten by měl být hráčem do základu?

Uzavřené to ještě není. Pokud ale přijde, bude to tak. Je to úspěšný, zkušený hráč, kterého můžeme využít jako levého obránce nebo stopera. Leváci jsou horké zboží. Jen se musí dát dohromady po svalovém zranění.

Co útočník Antonín Růsek, který už dlouhé měsíce nehraje kvůli potížím se zády?

V pátek podstoupí menší operační zákrok, který by mu měl výrazně pomoci. Je to takové malé světlo na konci tunelu v rámci zranění, s nímž bojuje už déle než rok. Věříme, že mu to dopadne dobře, prognózy jsou příznivé. Ještě v průběhu podzimu nebo nejpozději pro jarní část by měl být připraven. Jsme v tom pozitivní. Je to další z hráčů, který by do týmu přinesl svěží vítr. Pokud vše proběhne hladce, budeme ho vnímat v podstatě jako další velkou posilu.

Kolik hráčů do ligového kádru vytáhnete z rezervy, která hlavně na jaře tak zářila?

Bude jich hodně, myslím sedm, osm. Půjde o ty, co béčko táhli. I proto v pondělí 17. června začneme přípravu ve větším počtu, asi s třiceti hráči, ale hned v pátek, kdy odjíždíme na soustředění do Polska, přijde první menší řez. Všichni tam nepojedou. Bude jen na nich, zda se prosadí. Nikdo nedostane nic zadarmo.

Foto: SK Sigma Olomouc, Sport.cz

Tomáš Janotka

Velkým problémem posledních dvou sezon byli pro Sigmu gólmani.

Jsou pro nás téma a řešíme je. Možná k těm, co máme, přijde další. Uvidíme.

Budete požadovat kromě již zmíněných hráčů ještě další posily?

Pozice, která nás zajímá, je ofenzivní střední záložník. Takový, který dokáže dát rozdílové přihrávky, umí zakončit, má čísla. Na takového borce bychom si chtěli sáhnout.

Cíle stanovuje vedení klubu. Vy ale jistě o tom máte své představy. Prozradíte je?

Nebudu vést silácké řeči, protože je jasné, že tým potřebuje projít, jak už jsem řekl, nějakou obměnou. Musíme najít balanc mezi zkušenými hráči, střední generací a mladou krví. Bude tedy potřebovat nějaký čas, aby si sedl. Určitě ale budu chtít, abychom byli ve hře o evropské poháry, tedy hráli o první nebo prostřední skupinu. To je v rámci našich možností reálné.

Pořád aktivně hrajete malý fotbal. Budete ho jako ligový trenér stíhat?

Musím. Hraji superligu za Mocné kačery Olomouc a je to pro mě ventil, kde vypustím emoce naplno k nelibosti všech soupeřů. Krásně se tam odreaguji.

Máte hodně výstřední účes. V tom možná v lize budete mezi trenéry jedinečný?

To mě těší. Když se nám nebude dařit, přetočíme pozornost na můj účes a bude to v pohodě.

Související témata:
  1 : 0 Plzeň - Sparta 1 : 0 přestávka Živě
20241027T18 : 30:00+0100
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta
  3 : 0 Slavia - Dukla 3 : 0 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Slavia vs. Dukla
Slavia vs. Dukla
Slavia
Dukla
  1 : 1 Ml. Boleslav - Karviná 1 : 1 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav
Karviná
  1 : 2 Teplice - Bohemians 1 : 2 dohráno
20241027T13 : 00:00+0100
Teplice vs. Bohemians
Teplice vs. Bohemians
Teplice
Bohemians