Hlavní obsah

Cítím se staře, culil se veterán mezi ligovými střelci. Konec kariéry? Uvidíme…

Postavil si balon na puntík, při pozvolném rozběhu počkal na pohyb hradeckého brankáře Adama Zadražila a ladně uklidil míč do sítě. Gól na 3:0 znamenal stvrzenku vítězství (nakonec 3:1) a postupu Mladé Boleslavi do druhého předkola Konferenční ligy. A nejen to. Záložník Marek Matějovský ve věku 42 let, 5 měsíců a 11 dní přepsal historické pořádky a stal nejstarším střelcem samostatné české ligy. „Jak se cítím? Staře,“ culil se kapitán Boleslavi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Marek Matějovský (8) se raduje z branky na 3:0, díky které se stal nejstarším ligovým střelcem

Článek

Matějovský, jenž v týdnu zvítězil v anketě LFA o největší osobnost ligy, na čele pořadníku vystřídal Josefa Jindřiška. Legenda Bohemians tabulce vévodila od loňského dubna, kdy proměnila penaltu při vítězství 4:1 nad Jabloncem. „Tuším, že jsme tam spolu s Tomášem Hübschmanem a Pepou Jindřiškem někde nahoře. Ale od kamarádů mi chodily zprávy, že jsem jednu žlutou kartu od toho, abych byl nejtrestanějším hráčem ligy. Takže jsem věděl spíš tohle,“ pravil s úsměvem veterán.

Brázdit ve věku 42 let ligové trávníky je vskutku unikátní počin. Matějovský ale znovu ukázal, že datum narození je pro něj jen nic neznamenající cifra. Hru Mladé Boleslavi řídil chytrými pasy, diktoval tempo utkání. Prostě dělal to, co je mu vlastní.

„Vzhledem k věku bychom mu měli krátit minutáž. Ale když se podíváte v týdnu na trénink, je nejlepší na place. Skvělý člověk, rozdílový hráč, velký Boleslavák. Moc mu to přeji,“ chválil kouč David Holoubek svého svěřence, který je o pouhý rok a půl mladší.

Čím to, že se kreativní záložník stále drží na špici? Kdyby si už dávno užíval rodinné pohody namísto polykání tréninkových dávek, málokdo by kroutil hlavou.

„Fotbal miluji. Je to celý můj život. Snažím se udržovat, co to jde, ale je to čím dál těžší. Musím sázet na zkušenost, dobře číst hru,“ bilancoval Matějovský.

Hráčský kontrakt mu doběhne 30. června letošního roku. Budoucnost je zatím zastřena mlhou. Prodloužit, či neprodloužit?

„Přijmu jakoukoliv roli, která mi bude dávat smysl. I kdybych měl klukům jen radit na tréninku a v kabině, podřídím se,“ řekl velezkušený středopolař. „Záleží i na tom, jak poskládáme kádr. Jasno nemám, s vedením se pořádně pobavíme až po sezoně,“ dodal.

„Přejeme si, aby zůstal v kabině. Něco jsme si nastínili, rozhodnutí bude záviset na Márovi a mělo by padnout v nejbližších dnech,“ vysvětlil Holoubek.

Matějovský i v klíčovém zápase o postup do pohárů ukázal, že nemá problém výkonnostně předčit i o generaci mladší hráče. Obdivu se mu dokonce dostalo i od trenéra Votroků Davida Horejše.

„Má nespornou kvalitu. Připravovali jsme se na něj, věděli jsme, že bude hrát. Boleslav moc dobře věděla, proč ho dát do základu,“ smekl kouč poraženého celku.

Ani tak ale není jisté, že si Matějovský střihne další ročník mezi elitou.

Pravda, rozlučka gólem a přepsáním historických tabulek by byla hodně stylová. Ještě s cenou pro osobnost ligy v kapse.

Tuzemská nejvyšší soutěž by ale přišla o fotbalového romantika, který s míčem na noze rád volí originální řešení. Namísto jednoduché přihrávky raději zkusí riskantní kolmici, i když třeba nemusí vyjít.

Sami asi uznáte, že by to byla škoda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.