Hlavní obsah

Chytil penaltu, pak chyboval. Brankář Olomouce věděl, co udělal špatně

Během jednoho poločasu poznal, jak se dá dostat na vrchol a pak z něj spadnout dolů. Brankář fotbalové Olomouce Tadeáš Stoppen chytil nejprve v 56. minutě penaltu hradeckému Petru Kodešovi, jenže ve třetí minutě nastavení se chybou výrazně podepsal pod inkasovaný gól a Sigma přišla o výhru. „Je to strašná škoda, mrzí to nás i jeho osobně,“ podotkl trenér Hanáků Tomáš Janotka po remíze 1:1 v Hradci Králové ve 12. kole Chance Ligy.

Sestřih zápasu Hradec Králové - OlomoucVideo: LFA

Článek

Stoppen je v této sezoně jedničkou Olomouce, dvacetiletý gólman symbolizuje mladou krev Janotkova souboru. V sobotu dlouho držel naději Sigmy na výhru v malšovické aréně, která dlouho vedla a přežila i penaltu. Stoppen vystihl Kodešův záměr, vrhnul se po své pravé ruce a míč vyrazil.

„Nejprve jsem si myslel, že půjde kopat Vlkanova, který si bral balon. Ale domlouvali se a nakonec šel Kodeš. Rozhodl jsem se, že půjdu doprava. Jsem rád, že se mi střelu podařilo vystihnout a míč vyrazit,“ líčil Stoppen.

Během zápasu působil sebevědomě, byl v pohodě. Jenže ve třetí minutě nastavení chyboval. Domácí útočník Adam Griger poslal hlavou míč do břevna, který se pak snášel z výšky k bráně. Olomoucký brankář chtěl balon lapit, jenže mu propadl a Griger míč dotlačil za brankovou čáru.

„Když se na to dívám zpětně, bylo by lepším řešením vyboxovat míč někam mimo velké vápno. Chtěl jsem klukům pomoct tím, že balon stáhnu a podržím ho. Myslel jsem si, že balon spadne nad břevno a já ho jen protečuji na roh. Měl však rotaci a padal do hřiště. Byl jsem tam včas a chtěl ho chytit. Bohužel mi vypadl, vznikla trma vrma a naneštěstí z toho byl gól,“ popisoval Stoppen.

Při zákroku kolem něj byl spoluhráč Lukáš Vraštil a hradecký Kodeš. Mladý brankář byl trochu rozhozen, ale k žádnému faulu na něj nedošlo. „Chtěl jsem ho otravovat, aby nemohl míč čistě sebrat,“ zmínil Kodeš.

„Góly a chyby dělají zápasy. Tadeáš mohl být hrdina, skvěle přečetl a chytil penaltu, což byla pro tým veliká vzpruha. Pak ale udělá takovou chybu, kdy je potřeba míč pod tlakem jednoduše vyboxovat pryč nebo jen plácnout za bránu. Ukázalo se, jak je fotbal někdy pomíjivý a sláva a úspěch visí na hraně,“ uvedl Janotka.

Jenže Sigma nevyhrála nejen kvůli zaváhání gólmana, Janotkovi se výkon jeho souboru moc nelíbil. „Zápas nám nesedl, nemohli jsme se nakopnout. Nelíbila se mi intenzita, práce v bloku, pasivita v defenzivě. Směrem dopředu jsme nebyli tak dobří v kombinaci. Dokážeme hrát líp, být nebezpečnější a kousavější,“ zhodnotil kouč Sigmy.

  Bohemians - Ml. Boleslav dnes 13 : 00
20241020T13 : 00:00+0200
Bohemians vs. Ml. Boleslav
Bohemians vs. Ml. Boleslav
Bohemians
Ml. Boleslav
  Slovácko - Teplice dnes 15 : 30
20241020T15 : 30:00+0200
Slovácko vs. Teplice
Slovácko vs. Teplice
Slovácko
Teplice
  Karviná - Č. Budějovice dnes 15 : 30
20241020T15 : 30:00+0200
Karviná vs. Č. Budějovice
Karviná vs. Č. Budějovice
Karviná
Č. Budějovice
  Jablonec - Slavia dnes 18 : 30
20241020T18 : 30:00+0200
Jablonec vs. Slavia
Jablonec vs. Slavia
Jablonec
Slavia