Hlavní obsah

SESTŘIH: Chorý v ráži. Dvěma góly rozhodl o výhře v derby s Duklou

Podzimní vládci Prahy. Tímto titulem se mohou po 13. kole fotbalové Chance Ligy chlubit fotbalisté Slavie, když po výhrách nad Bohemians a Spartou zvládli také derby s Duklou (3:0). O všechny tři branky se postarali navrátilci do základní sestavy Tomáš Chorý s Matějem Juráskem.

Sestřih zápasu Slavia–DuklaVideo: LFA

Článek

Slavia bez červené barvy. Poprvé za 128 let nastoupili sešívaní bez signifikantního červeného pruhu na svém dresu. Na výkonu Trpišovského družiny to však příliš nezměnilo. První ohrožení svatyně hostů si totiž připravil Matěj Jurásek už ve druhé minutě zápasu, když jeho střela po teči skončila v zámezí.

Dukla začala utkání v poměrně vysokém postavení a snažila se domácím ztížit rozehrávku. Slavia ale uměla s tímto taktickým záměrem pracovat a byla nebezpečná z rychlých protiútoků.

V 16. minutě zápasu poprvé výrazněji zahrozili hosté. Muris Mešanovič z prostoru penaltového puntíku nalil za velké vápno Davidu Kozmovi, který vypálil ideálně, ale Kinský byl připravený a míč vyrazil na roh.

Ofenzivní iniciativu následně opět přebrali domácí. Ve 21. minutě zhasl poprvé Eden na oslavu branky. Míč mezi tři tyče uklidil po závaru ve vápně Matěj Jurásek, ale pomezní viděl ofsajdové postavení, což potvrdil také VAR, a gól tak byl zrušen.

Nakonec se sešívaní radovat mohli. Ve 32. minutě vyslal David Douděra centr z pravé strany, který nešťastnou náhodou přistál na ruce obránce Davida Ludvíčka. Rozhodčí si celé situace všiml a odpískal pokutový kop. K míči se postavil Tomáš Chorý, který střelou k levé tyči rozradostnil domácí publikum.

Střelec první branky si v závěru úvodní půle mohl připsat ještě druhý zásah, ale jeho obstřel skončil jen na břevnu Hruškovy brány.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Chorý a Lukáš Provod během utkání s Duklou

Hned po pauze se opět prosadil Chorý, když ho za obranou hostů našel přesným míčem Jurásek. Útočník sešívaných ale opět byl nachytán v ofsajdovém postavení a stav zůstal neměnný.

Hosté se následně příliš už nedostávali do hry a tlak přinesl domácím ovoce. Jan Bořil dloubnul míč za obranu pro Matěje Juráska, který pelášil po levé straně směrem k bráně. Už to vypadalo, že bude přihrávat na nabíhající spoluhráče, ale rozhodl se vystřelit a dělovkou pod břevno propálil gólmana Hrušku.

Trpišovského svěřenci si nadále drželi pohodlný náskok a nikam se příliš nehnali. Dukla po vystřídání opět přešla do vytáhlého presinku, ale Slavia zvládala z obtížnějších situací vyjet a tým trenéra Rady nedokázal brankáře Kinského ohrozit.

V závěrečných deseti minutách se ale do zakončení hosté přece jen dostali. V obrovské příležitosti byl střídající Filip Špatenka. Ten se šikovně s míčem obtočil kolem bránícího Davida Zimy. Následně ale trestuhodně pálil mimo prostor Kinského brány.

Třetí hřebíček do dukelské obrany zatloukl v 89. minutě Tomáš Chorý. Všemu ale předcházel únik Lukáše Provoda. Ten si hodil míč kolem bránícího hráče Dukly a pelášil sám na Matúše Hrušku. Namísto střely se však rozhodl nesobecky předložit míč Chorému, který už pálil do odkryté brány.

Sešívaní už následně udrželi třígólový náskok a po prohře v Bilbau se opět naladili na vítěznou notu.

13. kolo první fotbalové ligy:
Slavia Praha – Dukla Praha 3:0 (1:0)
Branky: 33. z pen. a 89. Chorý, 57. Jurásek. Rozhodčí: Starý – Kříž, Slavíček – Orel (video). ŽK: Lingr (Slavia). Diváci: 18.402.
Slavia: Kinský – Holeš, Zima, Bořil – D. Douděra, Prebsl (75. Ševčík), Zafeiris (65. Dominik Pech), Diouf (79. Chytil) – Lingr (75. Michez), Jurásek (65. Provod) – Chorý. Trenér: Trpišovský.
Dukla: Hruška – Matoušek, Hašek, Peterka, Ludvíček – Zeronik (62. Ullman), Lichý, Kozma (76. Hora), Šebrle (76. M. Douděra) – Mešanovič (76. Špatenka), Matějka (83. Bačinský). Trenér: Rada.
  1 : 0 Plzeň - Sparta 1 : 0 dohráno
20241027T18 : 30:00+0100
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta
  3 : 0 Slavia - Dukla 3 : 0 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Slavia vs. Dukla
Slavia vs. Dukla
Slavia
Dukla
  1 : 1 Ml. Boleslav - Karviná 1 : 1 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav
Karviná
  1 : 2 Teplice - Bohemians 1 : 2 dohráno
20241027T13 : 00:00+0100
Teplice vs. Bohemians
Teplice vs. Bohemians
Teplice
Bohemians