Hlavní obsah

Lingr zpět ve Slavii. Jako žolík neoslnil. Chybí mu intenzita, ví Trpišovský

Aktualizováno

Mohl být nadšený. No ještě aby ne. Jindřich Trpišovský se Slavií po reprezentační pauze s přehledem vyhrál 2:0 v dohrávce fotbalové ligy na hřišti Mladé Boleslavi. Po přestupu z Nizozemska se navíc na hřišti poprvé objevil Ondřej Lingr. „Zatím mu chybí intenzita, ale dostane se do toho rychle. Určitě nám hodně pomůže v dalších zápasech,“ vyjádřil se kouč Slavie k návratu českého reprezentanta.

Sestřih zápasu Mladá Boleslav - SlaviaVideo: LFA

Článek

Souboj účastníků evropských pohárů jste zvládli vítězně. Panuje spokojenost?

Ano, s výsledkem i naší celkovou hrou. Měli jsme téměř celý zápas pod kontrolou, byť úvod byl z naší strany takový pozvolný. Boleslav měla dobrý pohyb a nám se nedařilo dostávat se do nebezpečných prostorů. Změnilo se to naší vstřelenou brankou a dokázali jsme dobře rozpohybovat jejich obranu.

Co se změnilo?

Otevřely se pro nás dobré pozice a mohli jsme hrozit i z brejkových situací. Druhý gól nás poté samozřejmě uklidnil a už jsme si to pohlídali. Až na jednu pasáž ve druhé půli, kdy domácí měli několik šancí, jsme to zvládli skvěle v defenzivě. Musíme si vážit toho, že jsme vyhráli, protože Boleslav má velmi kvalitní ofenzivu. Návrat po reprezentační pauze se výsledkově vydařil a korunovali jsme to kvalitním výkonem.

V útoku poprvé nastoupili spolu Tomáš Chorý s Mojmírem Chytilem. Jak se vám líbili?

Když pominu patnáct minut v úvodu, tak hodně. Ze začátku jsme je moc dobře nevyužívali. Kluci se moc nechápali, ale následně se ukázala jejich síla. Jeden dobře navázal na sebe hráče a druhý si uměl najít správný prostor. To se vlastně ukázalo i při první brance, kdy Choras (Tomáš Chorý) skvěle zády rozehrál míč do strany a Mojma (Mojmír Chytil) zakončoval. Ukázalo se, že je to pro nás dobrá varianta, jak kluky využívat. Může to být naše ohromná síla, když máme v útoku takové hráče.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Mojmír Chytil ze Slavie Praha oslavuje se spoluhráči gól na 1:0 během utkání s Mladou Boleslaví.

Mojmír Chytil korunoval svůj výkon první vstřelenou brankou v sezoně. Je zpátky ve formě?

Mám z něj obrovskou radost. Měl nějaké problémy se zraněním po Euru, ale přes reprezentační pauzu se doléčil, dotrénoval a řekl bych, že to proti Boleslavi potvrdil. Je nutné si přiznat, že na začátku sezony vypadal hodně špatně, ale tentokrát to byl starý dobrý Mojma.

Byl to váš zatím nejdominantnější výkon na hřišti soupeře?

Tak našemu výkonu za A přispělo kvalitní hřiště. Druhou věcí je, že si musíme vážit každé výhry. Boleslav hraje skvěle, což dokazuje i v Evropě, kde se po mnoha letech dostala do základní skupiny. Má obrovskou kvalitu a nikdy není jednoduché tady hrát. Eliminovali jsme dobře Tomáše Ladru s Vasilem Kušejem. Základem byl pak běžecký výkon, byli jsme zdravě agresivní. Pomohlo nám taky, že se nehrálo v Ostravě. Měli jsme spoustu času se nachystat. Byl to opravdu dobrý výkon dozadu i týmově.

Čtvrtou trefu v sezoně vstřelil Malick Diouf. Vrátil se ještě ve větší pohodě po reprezentační pauze?

Dopadlo to pro nás ideálně. Má start, když nastoupil za Senegal na pět minut, a zároveň se neunavil či nezranil. Sám říkal, že si splnil sen. Pomohlo mu, že si trochu odpočinul, a bylo vidět, že je obrovsky dravý po fotbale. Krom pár centrů, kdy mu to v úvodu ulítlo, předvedl skvělý komplexní výkon. Je pro nás jistotou na levé straně. Na svůj věk je strašně dobře nastavený a s Douděrou jsou pro nás opěrnými body.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Utkání 6. kola Chance ligy, FK Mladá Boleslav - SK Slavia Praha, hrané 17. září 2024 v Mladé Boleslavi.

Poprvé se po svém návratu na hřiště dostal Ondřej Lingr. V jakém stavu je?

Zatím mu nejvíc chybí intenzita nahoru dolů. Na tom postupně pracujeme, ale věřím, že se do toho rychle dostane. Zná náš herní systém i kluky, a navíc může hrát na hodně pozicích. Na hřiště se dostane, protože nás čeká extrémní program. Je plán ho využívat z lavičky a uvidíme, jak to bude dál. Vrátil se ve skvělém mentálním nastavení, fotbalově vyzrál. Chybí mu ale to nejdůležitější, což je herní praxe. Bude však rychle zpátky, o to se nebojím.

Útočník Vladimír Perišič dal svoji první branku za rezervu Slavie. Chystá se jeho adaptace do A týmu?

Uvidíme. My jsme na něj dostali dobré doporučení a přišel za výhodných podmínek. Líbil se nám, ale musí si zvyknout. Je potřeba, aby nakoukal český fotbal. Zatím vypadá dobře, což potvrdil i gólem v B týmu, ale necháme se překvapit. Popravdě zatím trénuje jen s rezervou a já ho moc nasledovaného nemám. Nechci tedy dávat soudy. Pokud bude zdravotní nouze, jako je to s Danielem Fillou, který se bohužel drobně zranil s vazy v předzápasovém tréninku, určitě nám pomůže.

Ze soupisky pro Evropskou ligu vypadl Petr Ševčík. Jak se má situace s ním?

Chtěli jsme ho proti Boleslavi nasadit, aby se rozehrál, ale potřebovali jsme nakonec jinak dostřídat. Myslím, že neřekl ale poslední slovo, ještě se nám ukáže. U něj je zdraví alfa a omega všeho a od toho se odvíjí i to ostatní. Je to hráč, kterých moc v týmu nemáme. Má skvělou přihrávku za obranu a sehraje ještě důležitou roli.

Čeká vás o víkendu první šlágr s Plzní. Co od něho čekáte?

(zamyslí se) My jsme se koncentrovali hlavně na tenhle zápas. Ještě v pátek jsme se normálně chystali do Ostravy, ale dozvěděli jsme se, že nejedeme, a přepnuli jsme na Boleslav. Tím, že toho je hodně, tak jsme to moc v hlavě neměli a začneme se na Plzeň teprve připravovat. S Viktorkou to je vždy těžký, mají skvělý trenérský tým, opět nás skvěle reprezentují v Evropě. Pavel Šulc má skvělou formu. Čeká nás skvělý zápas s výbornou atmosférou. Do zápasu počítáme i s Tomášem Chorým. Zná kluky i systém, což je výhoda. Jak už říkal Tomáš Holeš, je lepší ho mít na své straně.