Hlavní obsah

Chorý míří do Slavie, potvrzují oba kluby

Mimořádně třaskavý přestup je na spadnutí a vše nasvědčuje tomu, že se uskuteční. Fotbalový reprezentační útočník Tomáš Chorý má namířeno z Plzně do Slavie. „Mohu potvrdit, že o něj usilujeme. Nejsme finálně domluveni, ale jsme blízko. Důležité pro nás je, že si Tomáš Chorý přestup do Slavie přeje a chce za ni hrát,“ uvedl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík v klubovém podcastu Desítka z Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Chorý z Viktorie Plzeň slavící jeho branku v zápase proti Slovácku

Článek

Chystaný transfer potvrdila i Plzeň. „Tomáš Chorý nám osobně i prostřednictvím svého agenta sdělil, že chce přijmout nabídku Slavie Praha. Jde čistě o jeho rozhodnutí, které nám bylo takto prezentováno jako finální. Za těchto okolností nedává smysl, abychom jeho odchodu jakkoli bránili, bylo by to kontraproduktivní pro všechny strany. Mohu tedy potvrdit, že jsme vstoupili do oficiálního jednání, které v tuto chvíli intenzivně probíhá,“ prohlásil pro web Viktorie Adolf Šádek, předseda představenstva a generální ředitel klubu.

První náznaky o zájmu červenobílých o vytáhlého útočníka probleskly už před pár týdny. Během finální přípravy české reprezentace na Euro a její účasti na šampionátu byl klid, Chorý si zahrál pár desítek vteřin proti Portugalsku a přes půl hodiny s Tureckem. Po vyřazení národního týmu se vše rychle rozjelo.

Slavia chce maximálně vyladit kádr na nadcházející sezonu, v níž se pokusí v létě přes dvě předkola prodrat do Ligy mistrů a v květnu získat mistrovský titul. Chorý jí má pomoct. „Je to hráč, který splňuje naše očekávání v tom, kde teď vidíme slabiny Slavie. Což je hra ve vápně a hlavou. Je to zabiják, který vyhrává souboje, dává góly hlavou, má vítěznou mentalitu a umí strhnout ostatní. Je to jediný hráč v české lize mimo Spartu a Slavii, o jehož akvizici jsme uvažovali,“ zmínil Tvrdík.

Pro Plzeň byl klíčový postoj Chorého. „Pokud by hráč řekl, že chce nadále působit u nás, nebylo by vůbec o čem jednat. To se však nestalo. Mohu však ujistit naše fanoušky, že do nové sezony půjdeme v plné síle a na našich ambicích se rozhodně nic měnit nebude,“ konstatoval Šádek.

Přesun hráče, kterého fanoušci i hráči soupeře kulantně řečeno nemusí, logicky vyvolá reakce. „Jsme si vědomi, že pro řadu fanoušků to může být přestup kontroverzní. Chci naše fanoušky poprosit, aby mu dali šanci. Pokud si řekneme, že smyslem naší přestupové politiky má být titul nebo dvakrát Liga mistrů, tak musíme postavit nejlepší tým české ligy. Vidíme v něm něco, co nám chybí. Nenávidíte ho, když proti němu hrajete, ale chcete ho mít ve svém týmu,“ podotkl Tvrdík.

Extrémně důležité je i přijetí v samotném týmu. V tom by podle Tvrdíka problém být neměl. „Mluvil jsem s ním dvakrát, mimo hřiště je strašně příjemný a lidsky zajímavý člověk. Zeptali jsme se i všech devíti našich reprezentantů, všichni hráči z Eura si ho přejí v našem týmu. Sjednocený je také trenérský tým i klíčové osobnosti jako Standa Tecl nebo (kapitán) Honza Bořil. Všichni jsme přesvědčeni, že tohoto hráče chceme přivést,“ řekl Tvrdík.

Slavia plánuje jít do nové sezony s triem útočníků Chorý, Mojmír Chytil a Daniel Fila, který se vrací z hostování v Teplicích. „Je ve skvělé formě,“ prohodil Tvrdík k Filovi. Počítá se i s Filipem Prebslem, jenž se vrací z Liberce a může hrát defenzivního záložníka či stopera, a středním obráncem Štěpánem Chaloupkem, jehož sešívaní z Teplic koupili už v zimě. Tvrdík potvrdil, že nové angažmá si hledají útočníci Mick van Buren a Muhamed Tijani.

Rébus řeší Slavia i v bráně. V posledním zápase na Euru proti Turecku se zranil gólman číslo jedna Jindřich Staněk, jehož 9. července čeká operace ramena. „Vypadá to, že do soutěžního zápasu se v letošním roce pravděpodobně nedostane,“ predikoval Tvrdík.

K dispozici budou zkušení Aleš Mandous a Ondřej Kolář, velká příležitost se ale otevírá před mladým gólmanem Antonínem Kinským. Jednadvacetiletý brankář hostoval v Pardubicích a po sezoně dal najevo, že ve Slavii nevidí perspektivu. Avizoval, že nebude chtít prodloužit smlouvu.

„To jsme zaznamenali. Diskutovali jsme o transferu se zpětnou opcí. S tím, že by mu klub měl možnost nabídnout roli prvního brankáře v průběhu příštího roku. Zdá se, že bychom se na tomto scénáři domluvili. Plán (po zranění Staňka) je takový, že Antonín Kinský zůstane v klubu. V současném době diskutujeme s hráčem a jeho agenturou o prodloužení smlouvy ve Slavii,“ přiblížil Tvrdík.

Červenobílí vidí perspektivu i v některých nadějných hráčích ze své akademie, s áčkem se budou chystat sedmnáctiletý záložník Dominik Pech a osmnáctiletý obránce Mikuláš Konečný. „Nebál bych se říct, že jsou to diamanty. Snesou srovnání s Matějem Juráskem,“ řekl Tvrdík s tím, že budou dostávat dle situace šanci v áčku nebo béčku.

Související témata:
Chance liga (fotbal)