Hlavní obsah

Chaluš skluzem málem připravil Baník o výhru. Tlačil jsem míč ven, oddychl si

Ve čtvrtek proti arménskému Urartu (5:1) si stoper Baníku Ostrava Matěj Chaluš odfrknul, utkání proti Jablonci odehrál stejně jako zápas úvodního ligového kola na hřišti Bohemians 1905 Praha (1:2) celé. Po vítězství 1:0 byl spokojený, byla na něm znát ale také úleva, protože v 72. minutě při obranném skluzu trefil míč tak nešťastně, že trefil břevno domácí branky.

Sestřih zápasu Baník Ostrava – JablonecVideo: LFA

Článek

„Tlačil jsem to ven. Už na Bohemce jsem Markiho (Markoviče) připravil o čisté konto a bylo by fakt blbé, kdyby se mi to stalo znovu. Měl jsem štěstí,“ ulevoval si obránce, jenž přišel v létě do Baníku ze švédského Malmö.

Vyhráli jste 1:0. Bylo to vydřené vítězství?

Bylo, ale v této soutěži není žádný zápas lehký. Pro nás bylo hodně důležité navázat na ten čtvrteční zápas (Urartu 5:1 ve 2. předkole Konferenční ligy) a potvrdit formu proti Jablonci, který první ligový zápas vyhrál (2:0 nad Mladou Boleslaví). Potřebovali jsme vyhrát i proto, že jsme na Bohemce prohráli. Někdy jsou takové ubojované výhry o to cennější.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Obránce Baníku Matěj Chaluš odkopává míč v utkání s Jabloncem.

Trenér Pavel Hapal udělal oproti pohárovému zápasu ve čtvrtek sedm změn. Bylo to znát, protože v prvním poločase spolupráce moc nefungovala?

Ono je to těžké, máme hodně vyrovnaný tým, hodně silný, si myslím, a hodně hráčů by si zasloužilo být v sestavě. Ale hrát jich může jen jedenáct. Nějaké chyby tam byly, to jo, ale například v obraně jsme s Kájou (Pojezným) a Učim (Uchennou) hráli takto poprvé a ze začátku jsme si na sebe zvykali. Výkony všech ale rostly.

Už v poločase šel do hry Ewerton, Prekop a Klíma. Pomohla střídání?

Samozřejmě, když máte tak silnou střídačku, když tam přijdou Ewe (Ewerton), Klimič (Klíma), Preky (Prekop), tak je to znát hodně. Což se ukázalo ve druhém poločase. Porazili jsme silný Jablonec i se sedmi změnami, což je velmi cenné. Ukázali jsme, že většina kádru je konkurenceschopná. Každý může na někoho zatlačit a tím se můžeme navzájem zlepšovat.

Jak premiéru zvládl Nigerijec Uchenna?

Skvěle. Hned jsem mu to řekl. Nepochyboval jsem o něm. Jen jsem mu říkal, ať poslouchá a je tam, kde má být. A bylo vidět, že jeho výkon každou minutou rostl. Hlavně jsem mu říkal, ať do toho přidá ty emoce, a poslechl mě. Bylo to skvělé.

Uchenna v desáté vteřině napálil protihráče a hosté mohli mít šanci. Říká se, že první kontakt s míčem je nejdůležitější. Museli jste mu pomáhat?

Jo, celkově jsme ho všichni podporovali celý zápas. Ale myslím si, že spojení „je důležité se chytit první přihrávkou“ nikdy neslyšel (smích), takže to mu bylo úplně jedno. Nikdo v týmu o něm nepochyboval. V tréninku je silný, věřil jsem, že to dá, a zvládl to skvěle.

Vám osobně sedí více obranná řada ve třech, jak jste hráli proti Jablonci, nebo ve čtyřech?

Zatím jsem tady odehrál dva zápasy a vždy ve trojce. Ani čtyřce se nebráním. Hrál jsem ji prakticky celý život, odmalička se hraje čtyřka, až v dospělém fotbale se přechází na trojku. Mně to je jedno. Mám rád, když jsem ve trojce uprostřed a mám možnost to kolem sebe řídit. Ale to se dá i v té čtyřce. Nevidím v tom problém.