Hlavní obsah

Sparta s osmi Čechy, soupeře ale zaskočila srbským esem

Aktualizováno

Přes půl roku neměla fotbalová Sparta tolik Čechů v základní sestavě. Sázka na osmičku kopáčů z domácího chovu se Larsu Friisovi při ligové premiéře v roli hlavního kouče vyplatila. Obhájci titulu v pátečním rozjezdu nejvyšší soutěže přetlačili Pardubice 2:1.

Sestřih zápasu Sparta - PardubiceVideo: LFA

Článek

„Na Spartu jsme se připravovali. Když ale vezmete prvního nebo pětadvacátého fotbalistu z jejich týmu, každý z nich má velikou kvalitu,“ vykládal pardubický trenér Jiří Saňák. „Soustředili jsme se spíš na hru Sparty. Neustoupila od způsobu, který hrála pod Brianem Priskem.“

Úspěšného dánského kouče po odchodu do nizozemského Feynoordu nahradil jeho pobočník a krajan Friis. A ten poskládal docela překvapivou jedenáctku.

Po 16 měsících hrál například v základu ligové partie středopolař Pavelka, po návratu z pardubického hostování naklusal na hřiště i Daněk. Společně s nimi nastoupilo i šest dalších našinců. Víc Čechů v základní sestavě Sparty běhalo naposled loni v prosinci při ligovém duelu shodou okolností v Pardubicích.

„Mluvíme anglicky nebo česky. Každý umí jazyky, v tom není problém,“ ujišťoval levý halfbek Sparty Matěj Ryneš.

Tehdy i v pátek na Letné se postavil do brány Dán Vindahl a na hrot nigerijský buldozer Olatunji. Teď k nim přibylo srbské eso Birmančevič.

„Překvapilo nás, že hrál,“ zmínil Saňák. Nejproduktivnější plejer minulé ligové sezony kopal na Euru stejně jako několik jeho dalších spoluhráčů z Letné. Změny a šetření se očekávaly, neboť se evropský šampionát i Copa América dohrály teprve pět dnů před ligovým začátkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Michal Surzyn z Pardubic, Veljko Birmančevič ze Sparty a Dominik Mareš z Pardubic během utkání 1. kola Chance ligy

Proto ani na lavičce nebyl Slovák Haraslín nebo Kolumbijec Preciado. Albánec Laci nebo střelec Kuchta nastoupili po hodině hry. Sám Friis po zápase několikrát zopakoval výrazy jako rozložení zátěže a připravenost.

„Složení sestavy je skládačka. Musíte vše zvažovat, dostávat hráče zpět do formy po návratu z národních týmů a přemýšlet, jak tam trénovali,“ vysvětloval Friis.

Jaký byl ještě jeho debut?

Oblékl se do černého, nazul svítivě bílé tenisky. Teatrálně neběhal ve vymezené trenérské zóně, spíš klidně pozoroval dění. Vysvětloval, že se potřeboval pekelně soustředit. A uvědomoval si, že rozhodčí nově za protesty a „tyjátr“ přísněji postihují hráče i trenéry.

Friis nepanikařil, ač jeho tým v první půli prohrával. Ve hře „české“ Sparty nastávaly chvíle, kdy docela scházel zahraniční šmrnc a nápad. Zdálo se, že někdy sparťané až moc spoléhají na Birmančeviče, co sám vymyslí.

Přesto se obhájci propracovali k obratu.

Před poločasem srovnal z povedeného voleje Ryneš, po změně stran se radoval Olatunji. Ten sklepl do slušné pozice Pavelkovi, který ale někde od penaltového puntíku kuriózně napálil míč právě do afrického kolegy. Na tečovaný pokus neměl pardubický gólman Budinský nárok.

Friis zvolil a držel se rozestavení 3-4-3, které razil už Priske. Po hodině vymyslel jeho následník nezvyklé čtyřnásobné střídání, které se spíš hodilo do přáteláku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Olatunji a Pavelka se radují z vedoucí branky.

Zajímavé momenty po obměně sestavy naznačil kosovský novic Krasniqi. Pláchl do dvou tutovek, které ale trestuhodně zahodil. „Nebudu mu to vyčítat, ale musí se poučit,“ hodnotil Friis. „Je třeba vidět, jak se do šancí dostal, což je nejsložitější část akce. A ve finále se mu to nejsnadnější nepovedlo.“

A taky zmínil: „Jsem typ kouče, který si bere ze zápasu to nejlepší, ale neznamená to, že nehledí na negativa.“

Sparta ukázala sílu, když dokázala obrátit nepřívětivě vyvíjející se duel. Zvítězila i tlačila protivníka v sestavě, která měla k ideálu dost daleko.

„Intenzita hry je u Sparty vyšší, my naopak tým budujeme,“ srovnával pardubický Saňák a uznal: „Sparta vyhrála, měla tlak i určitě víc šancí. Kdyby dala oba nájezdy, výsledek vypadá jinak.“

Už v úterý vstupuje Sparta do 2. předkola Ligy mistrů v Irsku proti Shamrock Rovers. V dvojutkání bude jasný favorit. Stejně jako v pátek.

„Ještě jsme zápas tolik neřešili, ale víme, že to bude agresivní a těžký soupeř. Přesně jako Pardubice. Z toho pohledu šlo o ideální prověrku,“ dodal Ryneš.