Hlavní obsah

Nešťastný moment. Červenou v Liberci řeší celý český fotbal, komise už reaguje

Aktualizováno

Jeden moment ze zápasu Liberce s Pardubicemi (3:0) vyvolává bouři snad v celém českém fotbale. Liberecký Ahmad Ghali nešťastně uklouzl a srazil se s Janem Kalabiškou, jenž musel hned střídat. Podrobnější vyšetření odhalilo zlomeninu lýtkové kosti. Po zásahu VAR sudí Karel Rouček vyloučil Ghaliho za surové hraní. „Tohle nebyla surová hra,“ oponuje bývalý prvoligový rozhodčí Karel Hrubeš. K situaci se vyjádřila i Komise rozhodčích FAČR.

Plus a mínus kola – Dva góly Michala Hlavatého a červená karta pro Ahmada GhalihoVideo: LFA

Článek

Co se stalo? Běžela 68. minuta, když liberecký Ghali po odehrání míče na mokrém trávníku uklouzl a srazil se s hráčem Pardubic Kalabiškou. Ten musel být po delším ošetřování střídán a skončil v liberecké nemocnici s podezřením na zlomeninu, která se nakonec potvrdila. Když se o čtyři minuty později hosté chystali rozehrát volný kop, videorozhodčí Pavel Orel zavolal Roučka k obrazovce. Po zhlédnutí opakovaného záběru k údivu většiny udělil libereckému krajnímu záložníkovi červenou kartu.

„Surová hra, podražení soupeře bokem těla ze strany v souboji o míč v nepřerušené hře za použití nepřiměřené síly, protihráč utkání nedohrál, byl ihned vystřídán,“ stojí v zápise o utkání.

Sestřih zápasu Liberec - PardubiceVideo: LFA

„Rozhodně tento popis nekoresponduje s tím, jak se situace odehrála. Tohle není surová hra. Hráč šel za míčem, chtěl ho hrát, ale uklouzl a spadl tělem na nohu protihráče. Jak se choval v tomto případě surově? Vůbec nijak. Za míčem musí běžet rychle, aby u něj byl dřív. On nepoužil nepřiměřenou sílu, aby se choval surově. Za mě tohle není červená karta,“ říká bývalý rozhodčí Karel Hrubeš, který v nejvyšší soutěži působil patnáct sezon a jako hlavní řídil 187 zápasů.

„Ano, chceme chránit zdraví hráčů, Kalabišky je mi strašně líto, ale nikdo z jeho spoluhráčů ani neměl tomu libereckému za zlé, co se stalo. I emoce na hřišti ukazují na to, že tohle nemůže být posouzeno jako surová hra,“ zmiňuje dále.

„Koukal jsem se na ten zákrok vícekrát. Tam se jedná o nešťastnou náhodu, kdy ten hráč uklouzne a rozhodně nejde s úmyslem soupeře zranit. Za mě tohle rozhodně není ani na intervenci VAR, protože rozhodčí ten moment viděl a ani ho nenapadlo, že by se mohlo jednat o přestupek za červenou kartu. Je to vidět i na jeho chování. Takové zákroky vyvolají emoce na celém hřišti a tady vlastně nikdo nechápe, z jakého důvodu je červená karta udělena. Za mě jde celkově o chybu rozhodčích. Myslím, že rozhodčí Rouček pak měl situaci v klidu u obrazovky vyhodnotit jako nezaviněný střet,“ vysvětluje Hrubeš.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ahmad Ghali z Liberce (vpravo) při zápase s Pardubicemi

„Pro mě je tohle posouzené úplně bez citu pro hru. Ne všechno se dá podle mě narvat do tabulek a šablon,“ napsal na sociální síti X bývalý fotbalista a dnes televizní expert Zdeněk Folprecht.

„Bylo to hrozně nevinný. Ani jsem nevěděl, co se tam řeší,“ poznamenal liberecký záložník Michal Hlavatý. Mimochodem, druholigový zápas v nedalekém Varnsdorfu hraný ve stejný čas sudí kvůli prudkému lijáku předčasně ukončili… „Chtěl bych se Janovi omluvit za zranění. V žádném případě jsem to neměl v úmyslu a je mi to opravdu líto. Byl to nešťastný moment způsobený špatným počasím,“ vzkázal Ghali s tím, že Kalabiškovi se ještě v neděli po telefonu omluvil.

„Evidentně za to mohl terén a uklouznutí. Bohužel nešťastný moment. Největší tragédie na tomhle zápase je zranění Kalabišky, které vypadá jako těžké,“ obával se následků na tiskové konferenci pardubický kouč Jiří Saňák.

A černá diagnóza se v pondělí dopoledne potvrdila. „Vyšetření ukázala, že Honza má zlomenou lýtkovou kost. Zůstal v liberecké nemocnici, kde ho hned v pondělí čeká operace. Přejeme Honzovi, aby dopadla dobře, přesto je faktem, že jeho léčba a rekonvalescence se bude počítat v řádu měsíců,“ oznámil na webových stránkách Pardubic jejich sportovní ředitel Vít Zavřel. „Je to velká ztráta. Honza byl jeden z hráčů, který přišel jako posila, což do puntíku splňoval. Je to sportovní tragédie pro hráče jeho kvalit a s formou, kterou se prezentoval,“ lituje Saňák.

Po vyloučení by měl Liberec postrádat i Ghaliho, jen je otázkou, jak k jeho červené kartě přistoupí disciplinární komise. „Bylo to nechtěné, uklouzl. Ghali opravdu není zákeřný hráč. Uvidíme, jak se k tomu přistoupí, ale je jasné, že určitě nám bude chybět příště v Ostravě,“ zmínil liberecký trenér Radoslav Kováč s tím, že klub udělá vše, aby Ghali dostal trest za červenou kartu co nejmírnější.

„Je nám nesmírně líto, že k této nešťastné situaci došlo. Za celý klub přejeme Honzovi Kalabiškovi brzké uzdravení. I mně samotnému se stalo podobné zranění, kdy soupeř podklouznul a v souboji mi přilehnul nohu. Bohužel se tyto situace stávají a těžko u nich hledat viníka,“ konstatoval sportovní ředitel Slovanu Theo Gebre Selassie.

K situaci se ve svém tradičním hodnocení některých momentů z každého kola vyjádřila Komise rozhodčích FAČR. „V 68. minutě utkání rozhodčí na základě intervence VAR správně vyloučil hráče domácího družstva č. 25 za surovou hru. Jednalo se o nešťastný a neúmyslný přestupek, kdy vyloučený hráč podklouzl a ve vysoké intenzitě podrazil hráče hostujícího družstva č. 19. Následkem zákroku došlo k  nepřirozenému zkroucení levé nohy faulovaného hráče viz video, což vedlo ke zlomení této nohy. Každý hráč je zodpovědný za svůj pohyb, proto VAR správně intervenoval. Janu Kalabiškovi přejeme co nejrychlejší uzdravení,“ zmínila komise.