Hlavní obsah

Čas na derby. Vedoucí Slavia vyzve mistrovskou Spartu, hraje i Baník a Plzeň

Největší fotbalový zápas v republice. Nedělní program 11. kola Chance ligy přinese mimo jiné i pražské derby, v Edenu se od 18:30 utká Slavia se Spartou. Souboji dvou hlavních favoritů na zisk titulu budou předcházet zápasy Plzeň - Pardubice (13:00), Mladá Boleslav - Ostrava a Olomouc - Bohemians (oba 15:30). Textovou reportáž ze všech utkání můžete sledovat na Sport.cz, O2 TV poskytne přímý přenos.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Článek

Ve večerních hodinách se český fotbalový fanda může těšit na utkání podzimu. Střety Slavie Sparty bývají vždy výjimečné, jinak tomu nebude ani v dnešním pražském derby, které bude již 312. v historii. Současné rozpoložení sil v české nejvyšší soutěži napovídá, že půjde o zatraceně klíčový střet.

Domácí Slavia je po devíti utkáních první, na druhou Spartu disponuje tříbodovým náskokem. Sešívaní by po dvou letech tuze rádi sesadili arcirivala z ligového trůnu, k čemuž by jim vítězství zajisté pomohlo. Jejich soupeř se naopak pokusí odčinit zaváhání z minulého víkendu proti Olomouci (2:3), které Slavii zajistilo náskok na čele. Oba celky se v týdnu představili i v pohárech. Sparta na půdě Stuttgartu uhrála cennou remízu 1:1 v Lize mistrů, Slavia se stejným výsledkem rozešla s Ajaxem v Evropské lize, přičemž některé klíčové hráče poslala na plac až za lavičky. Proč? Šetřila je na derby…

Očekávanému duelu budou předcházet tři zápasy. Krátce po obědě půjde do akce Plzeň, která přivítá Pardubice. Role jsou rozdány jasně. Viktoria je v tabulce třetí, platí tak za jednoznačného papírového favorita. Ačkoliv nezahrála příliš přesvědčivě o víkendu proti Mladé Boleslavi (1:1), ani v týdnu v Evropské lize proti Ludogorci (0:0). Sok z Pardubic ale řeší na čtrnáctém místě úplně jiné starosti. Proti Plzni v první lize navíc zvítězil jen jednou z osmi pokusů, takže mu nehraje do karet ani historická bilance.

Fotbalové odpoledne je v plánu v Mladé Boleslavi, kam přijedou fotbalisté Ostravy. Domácí za sebou nemají ideální vstup do sezony. Jsou jedenáctí a tuší, že případná porážka by je výrazně vzdálila kýžené top šestce. Navíc nevyhráli čtyři soutěžní duely v řadě. Naposledy neuspěli v Konferenční lize, kde podlehli 0:2 arménskému Noahu. Baník v neúplné tabulce drží pátou příčku, je na dostřel těm nejelitnějším celkům v zemi. Ostravě se v Mladé Boleslavi daří, zvítězila tam třikrát z posledních čtyř zápasů.

Souběžně se bude hrát i v Olomouci. Omlazená Sigma je šestá a zatím v aktuálním ročníku jede jako dobře namazaný stroj. Naposledy její formu odnesla mistrovská Sparta domácí prohrou 2:3, a to Olomouc nastoupila bez vykartovaného kanonýra Jana Klimenta, jemuž devět branek v osmi zápasech vyneslo pozvánku do reprezentace. Soupeřem Sigmy budou fotbalisté Bohemians, kteří nezvítězili ve čtyřech ligových kláních po sobě. Naposledy v Ďolíčku nestačili na Slavii (0:4). Pro doplnění, Klokani na stadionu Sigmy nezvítězili od září 2018.

Čtyři duely fotbalové ligy byly na programu v neděli. Karviná se s Hradcem Králové rozešla bez branek, remizovaly i Teplice s Duklou (1:1). Slovácko vyhrálo 2:0 v Českých Budějovicích a ve večerním derby pod Ještědem si uřízl ostudu Liberec, jenž podlehl 0:5 rivalovi z Jablonce.

  0 : 5 Liberec - Jablonec 0 : 5 dohráno
20241005T19 : 00:00+0200
Liberec vs. Jablonec
Liberec vs. Jablonec
Liberec
Jablonec
  Plzeň - Pardubice dnes 13 : 00
20241006T13 : 00:00+0200
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň
Pardubice
  Olomouc - Bohemians dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc
Bohemians
  Ml. Boleslav - Ostrava dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav
Ostrava
  Slavia - Sparta dnes 18 : 30
20241006T18 : 30:00+0200
Slavia vs. Sparta
Slavia vs. Sparta
Slavia
Sparta