Hlavní obsah

Chorý vypsal speciální odměnu. Moc se na ni těšíme, smál se Bořil

Aktualizováno

V jednu chvíli to vypadalo, že je s jeho kariérou amen. Že Slavia definitivně ztratí lídra, se kterým dobyla úspěchy ve fotbalové Evropě. Jan Bořil se ale vzpírá nepříznivému osudu, na podzim odehrál téměř všechno. V sobotním ligovém šlágru s Plzní (3:0) vstřelil dokonce vedoucí gól. „Asi jsem překvapil ty, kteří mi nepřáli. Otevřel jsem jim oči. Nesmírně si vážím toho, že jsem se vrátil do top fotbalu,“ řekl Bořil.

Sestřih zápasu Slavia–PlzeňVideo: LFA

Článek

Jak chutná první gól od dubna?

Skvěle. Předtím jsem měl asistence, dostával jsem se do šancí, ale střílel jsem mimo. Tentokrát jsem zvolil placírku a trefil jsem se.

Z pozice stopera se dostáváte do koncovky častěji než před vaším zraněním. Máte ofenzivnější úkoly?

S Tomášem Holešem máme více podporovat útok, což se daří. Přesně jako proti Plzni. Byli jsme na ni výborně takticky připraveni, plán jsme plnili celý zápas. Asi jsme tím soupeře zaskočili. Vyhráli jsme naprosto zaslouženě.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kapitán Slavie Jan Bořil oslavuje gól proti Plzni.

Plzeňští přiznali, že jste hráli ve vyšší intenzitě než v uplynulé sezoně, kdy Slavii dvakrát porazili. Je to tak?

Souhlasím. Daří se nám, dokážeme tímto způsobem přehrát každého. Třeba i Lille v play off Ligy mistrů. Rozhodně v tom budeme pokračovat a ještě přidávat. Když hrajeme takto nátlakově a poctivě běháme, nikdo v lize na nás nemá.

Klobouk dolů před Honzou

„Klobouk dolů, že se Honza Bořil vrátil do takové formy. Je příkladem pro hráče, kteří mají těžké zranění. Byl v těžké situaci, vypadalo, že už to na profesionální sport nebude. V současnosti nevynechá trénink. Je přirozeným lídrem. Proto jsme chtěli, aby zůstal a nechal si svou roli. Není totiž lehké najít hráče, jako je on. K tomu navíc Honza přidává nakažlivou nechuť prohrávat.“

trenér Slavie Jindřich Trpišovský o Bořilovi

Za osm kol jste inkasovali jediný gól, což se Slavii ještě nikdy nepovedlo. Je tým zodpovědnější do defenzivy než dřív?

Předtím jsme hráli útočněji. Vzadu na čtyři obránce, kteří chodili víc dopředu. Obrana byla leckdy otevřená. Teď hrajeme na tři obránce, víc se zajišťujeme. Když někdo udělá chybu, druhý za něj mákne. Alfou omegou je sbírání druhých balonů, což výtečně zvládá Oscar.

Po mnoha letech jste nastoupil proti Plzni a nemusel jste svádět souboje s letní posilou Slavie, útočníkem Tomášem Chorým. Oddechl jste si?

Choras je vysoký a hrozně nepříjemný. Nikdo proti němu hrát nechce. Je rozhodně lepší mít ho v týmu než hrát proti němu. Před zápasem vypsal za výhru motivační odměnu do kabiny. Moc hezkou. Nemůžu prozradit, ale všichni se už moc těšíme.

  Ml. Boleslav - Pardubice dnes 13 : 00
20240922T13 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav
Pardubice
  Č. Budějovice - Sparta dnes 15 : 30
20240922T15 : 30:00+0200
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice
Sparta
  Liberec - Bohemians dnes 18 : 30
20240922T18 : 30:00+0200
Liberec vs. Bohemians
Liberec vs. Bohemians
Liberec
Bohemians