Hlavní obsah

Bojkoty fanoušků v lize: Kouč Olomouce se ostře ohradil, Straka hájí vedení

Různé zápasy, podobné příběhy. V sobotních duelech fotbalové ligy vyplavaly na povrch hned dva konflikty mezi nejvěrnějšími fanoušky domácích mužstev a vedením. Zatímco v Olomouci při bezgólové remíze s Jabloncem bojkot již probíhal, což se vůbec nelíbilo kouči Tomáši Janotkovi, v Českých Budějovicích fandové své oblíbence ignorovat teprve začnou. A ne z důvodu, že opět prohráli, tentokrát 0:2 s Hradcem Králové.

Sestřih zápasu České Budějovice - Hradec KrálovéVideo: LFA

Článek

Tak tedy pěkně chronologicky. Začněme neshodami na jihu Čech. Asi není třeba dlouze vyprávět o tom, že Budějovice jsou v sakra mizerné pozici. Jeden získaný bod z dvanácti zápasů, beznadějně poslední místo, skóre 3:31.

Jak už to v podobných situacích občas bývá, fanoušci se během špatně se vyvíjejícího duelu s Hradcem ozvali. „Emil Kristek, samozvaný srdcař českobudějovické kopané, využil šance při převodu klubu na Dalibora Jirku a stal se manažerem klubu. Na začátku sliboval záchranu Dynama, přivedení financí a spokojené fanoušky. Uplynulo několik měsíců a každý z nás jistě poznal, že se nic takového nestane. Dynamo opět prohrávalo po primitivních gólech, kotli docházela trpělivost a začal skandovat ,Kristek ven‘. Pokřik se nesl stadionem pouze do chvíle, než manažer poslal na vlastní fanoušky security, aby je vyvedla ze stadionu,“ tvrdí ultras Dynama na své facebookové stránce.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Trenér František Straka z Českých Budějovic s domácími fanoušky po utkání.

Rezultát? Prázdný kotel. „Rozhodli jsme se bojkotovat zbytek zápasů minimálně do konce roku 2024. S*át na hlavu si nenecháme,“ uzavřeli skalní fanoušci jihočeského mužstva.

Co na to kouč František Straka, jemuž se probrat skomírající mužstvo zatím vůbec nedaří a po duelu si s příznivci svého klubu vyměnil pár slov? „Je důležité, aby si každý uvědomil, v jaké situaci to Emil Kristek přebíral. Jsem rád, že nikomu nic nedlužíme, i když jsou věci, které se musí ještě poplatit. Zloba byla asi na to, že byl konflikt mezi ochrankou a fanoušky. Strašně mě to mrzí. Požádal jsem kluky z kotle, aby nás nenechali ve štychu,“ pravil trenér Dynama.

Soudě dle oznámeného bojkotu se jeho přání asi nesplní.

O krok dále se nachází olomoucká Sigma. Antipatie mezi jejími fandy a vedením nejsou žádným tajemstvím, kotelníci Sigmy tak vyhlásili již před remízou s Jabloncem, že budou domácí utkání ignorovat. Z ostatních částí hlediště Androva stadionu se pak ozývalo skandování „Minář ven“, na které jsou na Hané z nedávné minulosti všichni již dobře zvyklí.

Sestřih zápasu Olomouc - JablonecVideo: LFA

„Pokud se fanoušci chtějí projevovat jinak než fanděním, nebudou nám chybět. V takovém případě jim nebudeme tleskat. Spletli si osobní spory s fotbalem. A když jim jdeme poděkovat, aby zatleskali, ale pak začnou skandovat ,Minář ven‘? Při tomto půjdeme pryč. Jestli mají s někým problém, ať si to přijdou vyříkat,“ ohradil se trenér Tomáš Janotka. „Pokud si myslí, že to pomůže atmosféře a lepším výkonům, asi se neshodneme,“ dodal.

  0 : 2 Teplice - Bohemians 0 : 2 59. min Živě
20241027T13 : 00:00+0100
Teplice vs. Bohemians
Teplice vs. Bohemians
Teplice
Bohemians
  Slavia - Dukla dnes 15 : 30
20241027T15 : 30:00+0100
Slavia vs. Dukla
Slavia vs. Dukla
Slavia
Dukla
  Ml. Boleslav - Karviná dnes 15 : 30
20241027T15 : 30:00+0100
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav
Karviná
  Plzeň - Sparta dnes 18 : 30
20241027T18 : 30:00+0100
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta