Hlavní obsah

Ml. Boleslav - Hradec Králové 3:1Boleslav si zahraje poháry, Matějovský ozdobil postup rekordem

Aktualizováno

O pátém českém účastníkovi evropských pohárů v příští sezoně je jasno. Fotbalisté Mladé Boleslavi doma porazili Hradec Králové 3:1 a vybojovali si tak postup do druhého předkola Konferenční ligy. Za pátý nejlepší tým skupiny o titul pálili Daniel Mareček, Dominik Kostka a z penalty kapitán Marek Matějovský, který se ve věku 42 let, 5 měsíců a 11 dní stal nejstarším střelcem v historii samostatné české ligy. Votroci od 42. minuty dohrávali bez vyloučeného Jakuba Klímy a zmohli se jen na čestný gól Lukáše Čmelíka z pokutového kopu v závěrečné desetiminutovce.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili Hradec Králové a po pěti letech si zahrají o pohárovou Evropu

Článek

Hradec měl před zápasem obdivuhodnou formu, ve skupině o Evropu vyhrál všechny čtyři duely a brousil si zuby na první postup do pohárů od roku 1995. Díky početnému výjezdu fanoušků měl navíc na hřišti soupeře téměř domácí podporu. Jenže tíha očekávání jako by na Východočechy zaklekla a nenechala je nadechnout. Mladou Boleslav poslal do vedení ve 13. minutě Mareček, který doklepl do sítě vyraženou střelu Andreje Kadlece. Domácí prakticky po celý první poločas soupeře přehrávali, ojedinělou šanci Hradce spálil deset minut před pauzou Daniel Vašulín, jenž z malého vápna trefil jen brankáře Matouše Trmala.

Přišel tedy čas na direkt, z něhož se Votroci již nevzpamatovali. Unikajícího Lamine Jawa zezadu podkopl Klíma a hlavní sudí Ondřej Berka nejprve rozpažil, pak jej ale k obrazovce zavolal kolega u videa Marek Radina. Výsledek? Červená karta pro hradeckého obránce za zmaření vyložené brankové příležitosti.

Mladoboleslavští početní výhodu využili ještě do poločasového hvizdu. A opět díky dorážce. Mareček nebezpečně vystřelil z otočky, Zadražil odpověděl reflexivním zásahem. Balon se ale vykutálel k volnému Dominiku Kostkovi, který i díky teči bránícího Františka Čecha podruhé rozveselil fanoušky Středočechů.

Boleslavští přidali i jeden zápis do historie, konkrétně jejich kapitán Matějovský. Zkušený středopolař devět minut po přestávce s klidem proměnil penaltu po faulu Čmelíka na Kadlece a vystřídal Josefa Jindřiška na čele pořadníku nejstarších střelců samostatné české ligy.

Z puntíku se na opačné straně prosadil v 83. minutě také Čmelík, to bylo ale od Hradce vše. Boleslav si dokráčela pro postup do druhého předkola Konferenční ligy. Středočeši se do pohárů podívají po pěti letech, v roce 2019 neúspěšně bojovali o skupinu Evropské ligy.

Nadstavba první fotbalové ligy - kvalifikační utkání o Evropskou konferenční ligu:
FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 3:1 (2:0)
Branky: 13. Mareček, 45.+1 Kostka, 54. Matějovský z pen. - 83. Čmelík z pen. Rozhodčí: Berka - Kubr, Váňa - Radina (video). ŽK: Jawo, Kubista, Sakala, Jarolím (asistent trenéra) - Krejčí, Hais, Spáčil. ČK: 43. Klíma (Hradec).
M. Boleslav: Trmal - Král (30. Kostka), Suchý, Karafiát (84. Kubista) - Kadlec, Sakala, Matějovský (85. Žitný), Suchomel - Mareček (70. Solomon), Ladra (70. Kušej) - Jawo. Trenér: Holoubek.
Hradec: Zadražil - Klíma, Čech, Spáčil - Čmelík, Kučera, Kaštánek (46. Čihák), Krejčí (61. Horák) - Juliš, Pilař (76. Hais) - Vašulín (61. Koubek). Trenér: Horejš.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.