Hlavní obsah

Birmančevič se vrátí do formy, je přesvědčen expert

Čeká se od ní vítězství a reakce na dvě ligové porážky s Olomoucí a Slavií za sebou. Fotbalová Sparta chce proti Liberci znovu naskočit na vítěznou vlnu. „Musíme se z toho oklepat. Nekompromisně,“ pravil pro klubovou televizi asistent trenéra Letenských Jens Askou. „V poslední době jsme dělali hodně zbytečných chyb, potřebujeme najít svou suverenitu,“ dodal. Tu hledají i někteří hráči, například srbský křídelník Veljko Birmančevič.

Sestřih zápasu Slavia - SpartaVideo: LFA

Článek

Birmančevič se naposledy trefil 24. srpna proti Slovácku, od té doby zaznamenal dvě asistence v Českých Budějovicích a s Olomoucí. Trenér Lars Friis v mezidobí hájil jeho menší bodový příspěvek velkým počtem odehraných zápasů a přínosem v napadání. „Nikdy se nezastaví a neustále presuje. Takových kluků je opravdu minimum,“ uvedl Friis.

Ale čísla srbskému reprezentantovi momentálně chybí. „Je pravda, že teď není úplně produktivní, ale z jeho vyjádření cítím, že je to pravý profesionál. Ví, co má udělat pro to, aby byl co nejlépe připraven. Je ambiciózní, pracovitý, uvědomělý. Neřekl bych, že v jeho případě by šlo o dlouhodobou záležitost. Jsem přesvědčený o tom, že se do formy vrátí,“ řekl Sport.cz zkušený trenér Vlastimil Palička.

Birmančevič během dobíhající reprezentační přestávky odehrál za Srbsko oba zápasy, při výhře 2:0 proti Švýcarsku strávil na hřišti 88 minut, při porážce 0:3 ve Španělsku zvládl celé utkání. „Důvěra v reprezentaci mu může pomoct, na druhou stranu únava může hrát svou roli,“ přemítal Palička.

Šestadvacetiletý Srb patří jasně do základní sestavy českého mistra. Nabízí se ale myšlenka, jestli ho nenechá Friis odpočinout. „Nedivil bych se, kdyby k nějakému překvapení došlo,“ podotkl bývalý kouč Zlína, Jablonce nebo Olomouce.

Naopak se čeká, že se do základní jedenáctky vrátí jiný křídelník, Lukáš Haraslín šel do derby až jako náhradník a hru Letenských rozhýbal. Navíc prožil povedený reprezentační sraz, za Slovensko si připsal asistenci proti Švédsku a gól v Ázerbájdžánu. „I výkony v reprezentaci mu pomohou. Je efektivní, je v mentální pohodě,“ zmínil Palička.

Žádná panika, odmítá Lars Friis. Prohráli jsme bitvu, ne válku!Video: Sport.cz

„Spousta kluků byla na reprezentačních srazech, kde se jim docela dařilo. Podepsali se pod dobré výsledky. Teď jsme ale tady zase všichni spolu a musíme se připravit na to, co nás čeká,“ burcoval Askou. Po duelu s Libercem jede Sparta v Lize mistrů na půdu Manchesteru City a v lize pak do Plzně. Má před sebou výživný program.

  Hradec Králové - Olomouc dnes 13 : 30
20241019T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Dukla - Pardubice dnes 16 : 00
20241019T16 : 00:00+0200
Dukla vs. Pardubice
Dukla vs. Pardubice
Dukla
Pardubice
  Ostrava - Plzeň dnes 16 : 00
20241019T16 : 00:00+0200
Ostrava vs. Plzeň
Ostrava vs. Plzeň
Ostrava
Plzeň
  Sparta - Liberec dnes 19 : 00
20241019T19 : 00:00+0200
Sparta vs. Liberec
Sparta vs. Liberec
Sparta
Liberec