Hlavní obsah

Sparta dostala facku a opora přiznává: Příprava byla zvláštní

Za prohrou fotbalové Sparty 0:1 v 13. kole Chance Ligy na hřišti Plzně se skrývá mizerný výkon. Bez pořádné šance, agresivity a nápadu. „Míče jsme zbytečně nakopávali, neměli jsme je odražené a nebyli jsme v pohybu,“ shrnul krajní obránce Matěj Ryneš.

Dostali jsme velkou facku, jsme na zemi, hodnotí Matěj Ryneš. Musíme vstát a bojovat, vrátit se k tomu, co nás zdobiloVideo: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Sparta tak nějak navázala na mdlé ligové výkony z poslední doby, kdy například prohrála doma s Olomoucí, nezvládla derby na Slavii nebo po tuhé bitvě přetlačila Liberec. V Plzni ani jednou pořádně nevystřelila na bránu.

„Dostali jsme facku, jsme na zemi, ale musíme vstát a bojovat. Vrátit se k věcem, které nás zdobily. Od toho se musíme odrazit a půjde to,“ věří Ryneš.

„Je to bez energie, nemáme šťávu jako předtím. Takhle hrát nechceme. Musíme se zvednout sami a udělat vše pro to, abychom byli brzy zpátky nahoře. Nelepí nám to, od začátku sezony jsme rozladění. Příprava byla zvláštní a teď je na nás, jak se k tomu postavíme,“ pokračuje.

Sestřih zápasu Plzeň–SpartaVideo: LFA

V Plzni byla Sparta zejména v první půli velmi špatná. Zbytečně nakopávala dlouhé balony, neměla odražené míče, chyběl jí pohyb i důraz.

„O přestávce jsme si něco řekli a začali hrát po zemi. Trochu se to zlepšilo, ale celkově jsme měli jít více do kombinace a tlačit se do zakončení,“ popisuje Ryneš. „Nervozita nějaká byla, ale vždy věříme, že můžeme zápas otočit. To platilo i teď.“

Celkově ale odmítá, že by se na hře projevil tříkolový postup do Ligy mistrů a následná účast mezi evropskou elitou. „Je to náročnější, ale každý už je zvyklý. Tohle problém není,“ zdůraznil.

A co otázka, zda Sparta už není jednoduše pro soupeře dobře čitelná. Že systém 3-4-3, byť s určitými modifikacemi, už pomalu přestává fungovat a ostatní týmy přesně vědí, co čekat.

„Samozřejmě jsme čitelní, hrajeme pořád stejně, ale takhle to bylo i minulou sezonu a vycházelo to. Musíme se k vrátit k základům. Máme hodně nakopávaných balonů, ale naši útočníci nejsou tak vysocí, aby je uhrávali. Musíme mít zase dobrý represink a získávat odražené míče,“ vysvětluje Ryneš.

Sečteno a podtrženo, Sparty se po dvanácti odehraných kolech propadla na třetí místo. Na druhou Plzeň ztrácí dva body a na vedoucí Slavii už devět.