Hlavní obsah

Baráž je poloviční úleva. Teď musíme ukázat, že do ligy patříme, říká kapitán Karviné Budínský

Až budou jednou v Karviné přemýšlet, komu u fotbalového stadionu v místní části Ráj postavit sochu, nebo po kom ho pojmenovat, Lukáš Budínský se zcela jistě dostane do nejužšího výběru. Dvakrát pomohl Slezanům vykopat nejvyšší fotbalovou soutěž a proti Českým Budějovicím v závěrečném utkání nadstavby gólem zařídil výhru, která ligového nováčka nasměrovala do baráže.

Foto: Ivo Dudek

Kapitán Karviné Lukáš Budínský (vlevo) a brankář Jiří Ciupa

Článek

„Měli jsme vše ve svých rukách, stačila nám jakákoliv výhra, to se povedlo uhrát. Jsme v baráži, je to taková poloviční úleva,“ říkal 32letý karvinský kapitán, který v první lize nastřílel za Bohemians 1905, Karvinou, Mladou Boleslav a Baník Ostrava dohromady 47 branek. Gól do sítě Českých Budějovic byl jubilejní třicátý ligový v karvinském dresu.

V baráži se Karviná postaví čtvrtému týmu druhé ligy Vyškovu. Ve čtvrtek na hřišti v Drnovicích (od 18 hodin), v neděli zakončí fotbalovou sezonu na svém hřišti (od 17.30 hodin). „Teď nás čeká dvojzápas s Vyškovem a v něm musíme ukázat, že do ligy patříme,“ zdůraznil Budínský.

Druhou ligu vyhrála Dukla Praha, která se do Fortuna ligy vrací po pěti letech a nahradí sestupující Zlín. Na druhém místě skončila rezerva prvoligové Sigmy Olomouc, která ale do baráže jít nemůže. Do ní proto postoupilo třetí Táborsko, které vyzve patnáctý tým první ligy České Budějovice a Vyškov.

Karviná svého barážového vyzyvatele zná ze svého druholigového působení velmi dobře. „Vzpomínám si, že jsem tam chytal a moc nám to tam nevyšlo,“ připomněl porážku 1:2 z minulého ročníku brankář Jiří Ciupa, jenž chytá místo zraněného Dominika Holce. „Je tam hodně zahraničních hráčů, jsou nevyzpytatelní. Víme, že to bude těžké. Oni nemají co ztratit, my musíme ukázat nějakou kvalitu. Ta by měla být větší na naší straně,“ zdůrazňuje Budínský.

Favoritem je prvoligový tým i proto, že Jihomoravané z posledních pěti zápasů ve Fortuna národní lize čtyři prohráli a jeden zremizovali. Nehrozí podcenění? „Určitě ne. A je dobře, že hrajeme už ve čtvrtek a nemusíme na další střetnutí čekat až do víkendu. Potřebujme tam uhrát nějaký přijatelný výsledek, abychom získali domácí výhodu na svou stranu,“ řekl Budínský, s šesti góly nejlepší karvinský střelec v aktuálním ročníku Fortuna ligy.

  Hradec Králové - Slovácko dnes 13 : 30
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Teplice - Ostrava dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  Karviná - Jablonec dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 00
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň