Hlavní obsah

Baník zahájil přípravu. Na Bazalech se proháněl i Ewerton

S trojicí posil Danielem Hozerem ze Slovácka, Erikem Prekopem z Bohemians a Michalem Fukalou z Liberce a také s Brazilcem Ewertonem, který dostal od Slavie svolení v Ostravě trénovat, zahájili fotbalisté ostravského Baníku přípravu na nadcházející sezonu.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Brazilec Ewerton (vlevo) zahájil přípravu s Baníkem. Vpravo Samuel Grygar

Článek

„Stále věřím, že tady zůstane. Jediným zádrhelem je nabídka ze zahraničí (Saúdská Arábie), jinak co se týká české ligy, tak Ewe je přesvědčený, že jinde by nehrál a zůstal by jedině v Ostravě,“ uvedl trenér Pavel Hapal.

S příchodem trojice fotbalistů je spokojený. „Měli jsme je už dlouho vytipované a jsem hrozně rád, že jsou s námi od začátku přípravy, což je důležité a lepší, než kdyby přicházeli až ke konci,“ pochvaloval si Hapal.

„Je to minimálně další zvýšení konkurence, ale oni kvalitu mají, budeme díky nim variabilnější, můžeme s mužstvem točit, protože věřím, že nás čeká víc utkání než jen česká liga a pohár,“ připomněl Hapal, že Baník si po čtrnácti letech znovu zahraje evropskou soutěž.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Posila Baníku z Bohemians Slovák Erik Prekop

Ve 2. předkole Konferenční ligy se Ostravané utkají s estonským Kalevem, nebo arménským Urartu. První zápas sehrají 25. července doma. „Budeme věřit, že se v Konferenční lize dostaneme co nejdál, ideálně do základní skupiny. To bychom si moc přáli, proto kádr rozšiřujeme,“ vykládal ostravský trenér.

Všichni tři nově příchozí si evropské poháry už zahráli. Na rozdíl od drtivé většiny hráčů v mladém kádru Baníku. Erik Prekop s klokany v úvodu minulé sezony proti Bodo Glimt (0:3, 2:4) ve druhém předkole, Michal Fukala v sezoně 2020/2021 zažil skupinovou fázi Evropské ligy s Libercem a nejvíce zkušeností posbíral Daniel Holzer, který pamatuje zápasy v evropské soutěži jak se Spartou, tak v dresu Slovácka. „I to je důležité, aby mohli přenášet svou zkušenost pro zbytek týmu,“ podotkl Hapal.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Michal Fukala (vlevo) a Daniel Holzer na prvním tréninku v Baníku

Čtvrtou novou tváří je dvacetiletý kamerunský defenzivní záložník Roan Nogha, který hrál na jaře za druholigovou Vlašim a předtím také za finský AC Oulu. „Jeho příchod se dotahuje,“ uvedl šéf sportovního úseku FC Baník Ostrava Luděk Mikloško.

Do tréninkového procesu se s Baníkem zapojil i nigerijský stoper Emannuel Aririerisim Uchenna z čerstvě druholigového béčka a dva navrátilci z hostování Ladislav Almási (Osijek) a Martin Hrubý (Dolný Kubín). „Kádr pochopitelně není uzavřen. Jsme na začátku přípravy a průběžně bude docházet k nějakým změnám,“ řekl Mikloško.

Baník stojí o Michala Hlavatého z Pardubic či Musu Alliho z Českých Budějovic. „Alli je jeden z hráčů, ale uvidíme. Nechci předbíhat, protože hráčů vytipovaných je víc, ale jména si nechám pro sebe,“ pousmál se Hapal. Naplno ještě netrénuje stoper David Lischka, který doléčuje zranění a má individuální plán.

První trénink společně s Hapalem vedl nový asistent Michal Šmarda, který nahradil Jiřího Nečka. „Už ke konci soutěže jsme se o tom bavili. Jirku (Nečka) bychom rádi využili ve skautingu, kam přechází, a bude jezdit po zápasech. Michal Šmarda přichází na jeho pozici, znám ho ještě z angažmá v Olomouci, když tam hrával. Známe se velice dobře, máme k sobě blízko, takže věřím, že bude posilou,“ vysvětil změnu v realizačním týmu Hapal.

Zápasovou část letní přípravy odstartuje Baník v neděli na hřišti druholigové Líšně (od 15 hodin). „Čeká nás zajímavá sezona plná výzev, je před námi hodně práce a já se na ni moc těším,“ řekl Hapal.

Příprava Baníku Ostrava

Neděle 23. června: SK Líšeň – Baník Ostrava (15:00)

Středa 26. června: Baník Ostrava – MŠK Žilina (16:00, hřiště Markvartovice)

Sobota 29. června: Pogoň Štětín – Baník Ostrava (soustředění Opalenica)

Středa 3. července: Lech Poznaň – Baník Ostrava (soustředění Opalenica)

Středa 3. července: Dundee FC – Baník Ostrava (soustředění Opalenica)

Sobota 6. července: Widzew Lodž - Baník Ostrava (soustředění Opalenica)

Sobota 13. července: Baník Ostrava - Dukla Banská Bystrica (16:00, hřiště Frenštát p. R.)