Hlavní obsah

Baník už má náhradu za Letáčka. Angažoval bývalého sparťana

Aktualizováno

Po odchodu Jiřího Letáčka do Getafe získala fotbalová Ostrava slovenského brankáře Dominika Holce. Bývalý gólman Sparty chytal naposledy za Karvinou. S Baníkem podepsal smlouvu na nadcházející dvě sezony. Společně s Holcem získal slezský klub také ofenzivního Issu Fombu z Mali.

Foto: fcb.cz

Posila Baníku Dominik Holec

Článek

Odchod brankáře Jiřího Letáčka do španělského Getafe těsně před startem nového ročníku fotbalové ligy funkcionáře Baníku Ostrava lehce překvapil, ale nezaskočil. Téměř okamžitě měli připravenou náhradu. Václav Hladký z Ipswiche se v Ostravě na podmínkách nedohodl, slovenský gólman Dominik Holec už ale ano.

Bývalý brankář Sparty a Karviné Holec se Ostravě upsal na dva roky. „S Hladkým jsme jednali a měl představu, že bude jasná jednička. U nás by si ale musel místo v brance vybojovat, což se mu moc nelíbilo, proto jsme se nedomluvili,“ osvětlil sportovní ředitel Baníku Luděk Mikloško.

„Bylo by to nefér vůči Markýzovi (Jakub Markovič), který tvořil s Jirkou Letáčkem vyrovnanou dvojici, a fungovalo to. Dominika znám ze Slovenska, je to kvalitní gólman s výbornou hrou nohama i na brankové čáře. V Karviné měl na konci sezony zdravotní problém se stehenním svalem, dnes už ovšem s námi trénoval naplno. Musí se s týmem ještě sehrát, vypadá to proto tak, že v prvním kole (v soboru na hřišti Bohemians 1905 Praha) dostane šanci Markovič,“ uvedl trenér Ostravy Pavel Hapal.

Kromě Holce Baník v letním období přivedl jako last minute posilu ještě 23letého Issu Fombu z Mali, který na jaře hostoval ze španělského CD Leganés v druholigovém Vyškově, kde si připsal tři góly a dvě asistence. S Baníkem už nějakou dobu trénuje, ale příchodu bránily administrativní překážky. „Měli jsme o něj zájem delší dobu, ale kvůli legislativě se jeho příchod nepříjemně protahoval. Je to zajímavý typ hráče do ofenzívy, který určitě není na svém výkonnostním stropu, může se dále zlepšovat a chceme s ním pracovat. Nebyli jsme sami z ligových klubů, kteří o něj měli zájem, proto nás těší, že se ve finále rozhodl pro nás,“ popsal Mikloško.

Hned ze startu letní přípravy přivedl Baník útočníka Erika Prekopa z Bohemians, záložníka Daniela Holzera ze Slovácka, krajního obránce Michala Fukalu z Liberce a stopera Matěje Chaluše ze švédského Malmö. Klíčovým příchodem je ale přestup Brazilce Ewertona ze Slavie, jenž se se slezským klubem dohodl na tříletém kontraktu.

„Ewerton byl a věřím, že i bude rozdílovým hráčem. Čeká nás sezona, ve které se po čtrnácti letech vracíme do evropského poháru, ve kterém chceme být úspěšní,“ uvedl Mikloško. „Evropa je něco nového, není tu moc lidí, kteří s takovými zápasy mají zkušenosti. Každopádně bychom chtěli přejít nejméně přes první předkolo a dobře vstoupit i do ligy. Mým osobním přáním je vítězit doma, protože tohle našim fanouškům trochu z minulé sezony dlužíme,“ říkal Hapal.

Kvůli širšímu kádru a většímu počtu zápasů navýšili v Ostravě i klubový rozpočet. „Pohybujeme se kolem 150 milionů korun. Je to o zhruba deset procent více než v minulém roce,“ uvedl výkonný ředitel klubu Michal Bělák.

V přípravě sehráli fotbalisté Baníku sedm utkání, zvítězili až v tom závěrečném ve Frenštátě pod Radhoštěm nad Banskou Bystricí (3:1). Dvě utkání skončila remízou (Líšeň 2:2, Žilina 1:1), ve čtyřech odešli Ostravané poraženi (Štětín 1:2, Poznaň 0:2, Dundee FC 0:3 a Lodž 1:2). „Podle výsledků by se mohla zdát příprava nepovedená, ale šli jsme systémem zimy, naložili jsme hráčům docela velkou zátěž, protože nás čeká, věřím, hodně zápasů a na trénování už nebude moc času,“ poukázal Hapal na skutečnost, že Baník hned po úvodním ligovém zápase čeká domácí vstup do Konferenční ligy (ve čtvrtek 25. července).

Hrát bude proti vítězi utkání mezi estonským Kalevem a arménským Urartu, který v prvním zápase vyhrál na hřišti soupeře 2:1, přestože nemohli v Estonsku nastoupit ruští hráči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články