Hlavní obsah

Baník oznámil tři posily, pomůžou v evropských zápasech

Aktualizováno

Hned tři posily oznámil den před úvodním společným tréninkem fotbalový Baník. S tříletou smlouvou s opcí přichází do Ostravy přichází nejlepší střelec pražských Bohemians 1905, 26letý slovenský útočník Erik Prekop. Do Baníku se po tříletém působení na Slovácku vrací 28letý Daniel Holzer a z Liberce přichází již v zimě avizovaný 23letý Michal Fukala. Oba podepsali v Baníku kontrakt na dva nadcházející ligové ročníky.

Foto: FC Baník Ostrava

Posily Baníku. Zleva Daniel Holzer, Michal Fukala a Erik Prekop

Článek

„Získali jsme hráče na posty, které jsme chtěli zkvalitnit a doplnit. Všichni by měli být přínosem. Ale není to vše a probíhají ještě další jednání. Tihle tři už jsou ale našimi hráči a začínají s námi přípravu,“ prohlásil šéf sportovního úseku FC Baník Ostrava Luděk Mikloško.

Holzer se do Ostravy vrací podruhé v kariéře. Z Ostravy odešel po sestupu do druhé ligy v roce 2016 a vrátil se před ročníkem 2018/2019 po angažmá ve Spartě a ve Zlíně. V Baníku působil následující sezony a znovu se stěhoval, tentokrát do Uherského Hradiště, kde okusil atmosféru Evropské konferenční ligy.

„Holciho dlouho znám. Na to, že je to hráč střední generace, už je opravdu velice zkušený a 273 ligových utkání je na jeho věk obrovské číslo. Velmi důležitý faktor pro mě je i to, že je místní, dobře to tu zná a ví, co angažmá v Baníku obnáší. Věřím, že to bude velká posila i do kabiny,“ popsal Mikloško.

Holzer v nejvyšší české fotbalové soutěži působí už dvanáct sezon, odehrál 273 zápasů a vstřelil 19 gólů. Nejdelší část kariéry spojil s Baníkem, v jehož dresu v první lize v srpnu roku 2012 debutoval (proti Plzni doma 1:3). Dohromady za Ostravu odehrál za sedm ročníků 150 zápasů.

Posilou do ofenzivy je také Slovák Prekop, který hrál za Bohemians od roku 2022, kdy přestoupil z Hradce Králové. V české nejvyšší soutěži nastoupil ve třech sezonách do 85 soutěžních utkání, v nichž vstřelil 13 gólů a na 5 přihrál.

V uplynulé sezoně zaznamenal 8 branek a 2 asistence a byl nejproduktivnějším hráčem „Klokanů“. Baník musel slovenského útočníka vykoupit z platné smlouvy. „Takový typ hráče dopředu nám trošku chyběl. Měli jsme o něj zájem delší dobu, ale vzhledem ke smlouvě to nebylo jednoduché ho tady dovést. Jednání se ale nakonec podařilo dotáhnout, věříme mu, že i u nás bude gólový,“ řekl Mikloško.

Už od zimy jsou Slezané dohodnutí s rodákem ze Pstruží u Frýdku-Místku obráncem Michalem Fukalou, kterému vypršel kontrakt v Liberci. „Další kluk z regionu, který měl sám velký zájem do Baníku jít. Umí alternovat na vícero postech. Věříme, že zvýší konkurenci v kádru a bude bojovat o své místo,“ uvedl Mikloško.

Baník v předchozích dnech zveřejnil i několik odchodů. Útočník Daniel Smékal zamířil do slovenské prvoligové Podbrezové na přestup s právem zpětného odkupu i předkupním právem. Z Ostravy do Teplic se jako volný hráč přestěhoval 27letý defenzivní záložník nebo stoper Ladislav Takács a ve stejném klubu absolvuje přípravu také 22letý obránce Jaroslav Harušťák.

Novým Hapalovým asistentem je Michal Šmarda

Posilu hlásí Baník i v realizačním týmu. Novým asistentem trenéra Pavla Hapala se stal Michal Šmarda, který nahradil Jiřího Nečka. „Michal Šmarda pracoval ve svých dřívějších angažmá ve Slovácku nebo ve Spartě po boku Martina Svědíka či Václava Kotala. Je dostatečně zkušený a má co nabídnout. Věřím, že zapadne do naší trenérské sestavy,“ řekl Mikloško.

Třiapadesátiletý rodák z východních Čech hrával fotbal za Hradec Králové, Olomouc, Spartu, Blšany, Žižkov či Bohemians 1905, po skončení hráčské kariéry začal trénovat a jako asistent působil ve Slovácku, Spartě či Brně, jako hlavní kouč vedl ve druhé lize Prostějov nebo Žižkov.

Baník ve středu zahájí letní přípravu prvním společným tréninkem, který bude dozorovat trenérský čtyřlístek Pavel Hapal, Michal Šmarda, Marcel Frajt a Jan Romaněnko. První přípravný zápas čeká Ostravany tuto neděli na hřišti druholigové Líšně (od 15 hodin).

Příprava Baníku Ostrava

Neděle 23. června: SK Líšeň – Baník Ostrava (15:00)

Středa 26. června: Baník Ostrava – MŠK Žilina (16:00, hřiště Markvartovice)

Sobota 29. června: Pogoň Štětín – Baník Ostrava (soustředění Opalenica)

Středa 3. července: Lech Poznaň – Baník Ostrava (soustředění Opalenica)

Středa 3. července: Dundee FC – Baník Ostrava (soustředění Opalenica)

Sobota 6. července: Widzew Lodž - Baník Ostrava (soustředění Opalenica)

Sobota 13. července: Baník Ostrava - Dukla Banská Bystrica (16:00, hřiště Frenštát p. R.)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.