Hlavní obsah

Baník dál hledá gólového útočníka, brankáři pomohla reprezentace

Bezbrankovou remízou v Mladé Boleslavi zapsali fotbalisté Baníku Ostrava šestý zápas v lize bez prohry za sebou a udrželi čtvrté místo v tabulce. „Samozřejmě bych chtěl mít plný počet bodů, to se nám úplně nedaří. Ale odsud odvážíme plusový bod,“ podotkl trenér Baníku Pavel Hapal. Potvrdilo se, že jeho parta má potíže se střílením gólů.

Sestřih zápasu Mladá Boleslav - OstravaVideo: LFA

Článek

Hned sedm týmů dalo v deseti ligových kolech víc branek než Baník, který jich zaznamenal dvanáct. Nejlepší střelec je Ewerton, jenž skóroval čtyřikrát. Matěj Šín a David Buchta se trefili dvakrát, čtyři hráči jednou. Bilance útočníků? Abdullahi Tanko a Erik Prekop mají po jedné brance, Filip Kubala a Jiří Klíma nic.

„Tíží nás to, ale není to jen o nich. Útočníci jsou od toho, aby góly dávali nebo se dostávali do nebezpečných situací. Nemáme patřičné štěstí, Erik (Prekop) byl v jedné situaci výborně, ale trefil tyčku. Měli by se ale přidat další. Například Matěj Chaluš hlavičkoval po rohu z malého vápna, ale bez razance. Nejsme spokojení, na produktivitě pracujeme. Věříme, že se to v dalších zápasech nějakým způsobem změní,“ rozebral Hapal.

Hráčům Mladé Boleslavi nejvíc motal hlavu Ewerton. Hbitý křídelník a ostravský kapitán střílel v první půli dvakrát zpoza vápna. Nejprve si s jeho pokusem poradil Matouš Trmal, pak netrefil bránu. V 57. minutě se Brazilec řítil na Trmala, který ho však vychytal. Jak naznačil Hapal, Prekop trefil tyč. Už ve 3. minutě do ní usměrnil míč po přihrávce Daniela Holzera.

„V první půli jsme byli možná lepším mužstvem, kombinovali jsme, ale trvalo nám to. Nedostávali jsme se do rychlých přechodů, na které jsme zvyklí. Spíš jsme se modlili, abychom po brejku soupeře neinkasovali. Ve druhé půli už jsme tak silní na míči nebyli. Chtěli jsme hru oživit, což se nám nepovedlo,“ bilancoval Hapal.

Na druhou stranu vypíchl čisté konto, byť se defenziva ostravského celku zapotila. Vasil Kušej neprostřelil v 7. minutě v samostatném nájezdu Jakuba Markoviče. „Do poslední chvíle jsem čekal, co vymyslí. Dobře to dopadlo,“ líčil Markovič. „Boleslav byla nebezpečná. Musel jsem být na špičkách,“ dodal gólman Baníku.

Markovič se stal po odchodu Jiřího Letáčka do španělského Getafe jasnou jedničkou. Daří se mu tak, že si na minulém reprezentačním srazu vysloužil nominaci do národního týmu. Teď v reprezentaci figuruje mezi náhradníky.

„Cítím se furt stejně dobře. Tím, že se Baníku daří, a já jsem toho součástí, nemám důvod se cítit špatně. Reprezentační nominace je na trenérech. Beru to tak, jak to je. Nejsem z ničeho zklamaný. Ale účast na minulém srazu mě posunula. Snažil jsem se toho načerpat co nejvíc,“ přiblížil Markovič.

Navíc dva ze tří stoperů ostravského celku dostali v Boleslavi v první půli žlutou kartu. Karel Pojezný byl potrestán už v 16. minutě, Emmanuel Uchenna v jejím úplném závěru. „To je složité. Pak musí hrát velice opatrně, aby nás neoslabili. Ale defenzivní věci zvládli, nevybavuji si, že by Boleslav měla ve druhé půli stoprocentní šanci,“ přemítal Hapal.

Ligu teď čeká reprezentační pauza, po ní bude Baník za dva týdny hostit Plzeň. „Je třeba zapomenout a nachystat se na Plzeň se vším všudy. Musíme jít zápas od zápasu, makat, dřít a třeba přijdou i góly ve větším počtu,“ uvedl Hapal.