Hlavní obsah

Plzeň přetlačila Hradec a dotáhla se na Spartu. Boleslav smetla Slovácko, slavil také Baník

Aktualizováno

Druhé kolo fotbalové Chance ligy pokračovalo i v neděli. Jako první se představil Liberec proti Olomouci, duel skončil remízou 1:1. Odpoledne porazila Ostrava 1:0 Jablonec, Mladá Boleslav si v souběžně hraném utkání poradila se Slováckem výsledkem 3:0. Hrací víkend uzavřela Plzeň, která doma porazila Hradec Králové 1:0 a spolu se Spartou je jediným celkem, který je po dvou zápasech stoprocentní.

Sestřih zápasu Plzeň - HradecVideo: LFA

Článek

Sestřihy 2. kola Chance Ligy

Domácí Liberec byl v prvním poločase aktivnější než hosté z Olomouce. Po dvacáté minutě si vytvořil souvislý tlak, několik velmi nadějných příležitostí skončilo buď skvělými bloky bránících hráčů Sigmy, nebo těsně vedle. Osm minut před přestávkou se ale Slovan mohl radovat. Ahmad Ghali našel nadýchaným centrem z levé strany Benjamina Nyarka, ghanský forvard se nemýlil a svůj druhý start v nejvyšší soutěži vyšperkoval premiérovám gólem zásluhou parádní rybičky. Ligový debutant v brance Olomouce Jan Koutný neměl šanci zasáhnout. Do pauzy se trefil i Ghali, jenže si nepohlídal ofsajdovou linii, takže vedení Liberce nezvýšil.

Druhý poločas se Olomouci vyvedl o poznání lépe. Útočné snažení Sigmy vyústilo v gól v 62. minutě. Jan Kliment chytře předskočil Michala Hlavatého v pokutovém území, liberecký záložník svého soka zezadu trefil do lýtka ve snaze odkopnout míč. K nařízenému pokutovému kopu se postavil Filip Zorvan a přesným zakončením do levého spodního rohu překonal brankáře Huga Jana Bačkovského.

Sestřih zápasu Liberec - OlomoucVideo: LFA

Ještě počátkem nastaveného času se schylovalo k ničím nerušené remíze. Oba celky ale těsně před koncem dokázaly soupeře vyděsit. Jako první byl blizoučko k vítězné brance stoper Liberce Dominik Plechatý, který ve vyložené šanci jen orazítkoval brankovou konstrukci. O chvilku později se na opačné straně hřiště parádní koloběžkou uvolnil Jan Fiala, jenže jeho obstřel vytáhl Bačkovský na rohový kop.

Na skóre 1:1 se tedy nic neměnilo. Liberec i Olomouc mají po dvou kolech na kontě shodně čtyři body.

Týden jako na horské dráze prožila Ostrava. Baník na úvod ligy prohrál 1:2 na hřišti Bohemians, ve čtvrtek ale smetl arménské Urartu poměrem 5:1 a de facto si zajistil postup do třetího předkola Konferenční ligy, a tedy prestižní souboj s Kodaní. Na vítězné vlně pokračovala i v domácím duelu s Jabloncem.

První poločas nepřinesl prakticky nic, co by stálo za řeč. Po jeho konci panoval bezbrankový stav. I proto kouč Baníku Pavel Hapal sáhl do značně obměněné sestavy, na plac o pauze poslal Erika Prekopa, Jiřího Klímu a Ewertona. Brazilský křídelník brzy prokázal, proč platí za největší hvězdu ostravského celku.

Pouhých osm minut na hřišti mu stačilo k rozhodnutí. Ewerton si naběhl na kolmici odchovance Baníku Matěje Šína a přes vybíhajícího gólmana Jana Hanuše elegantně podsekl míč za brankovou čáru. Vítkovický stadion propukl v euforii.

Sestřih zápasu Baník Ostrava - JablonecVideo: LFA

Jablonec se ve zbytku utkání marně snažil najít odpověď. Blizoučko vyrovnání byl čtvrt hodiny před koncem Jan Fortelný, jenže jeho pokus jen rozezvučel břevno. Neuspěl ani střídající Bienvenue Kanakimana, který z dobré pozice napálil balon pouze do boční sítě. Gólmana Jakuba Markoviče se Severočechům překonat nepodařilo a odjíždí z Ostravy s prázdnou. Oba nedělní soupeři jsou tak v tabulce shodně na třech bodech.

I další pohárový zástupce uspěl. Mladá Boleslav si smlsla na Slovácku a stejně jako Baník navázala na triumf v úvodním duelu druhého předkola Konferenční ligy. Středočechům na pohodové vítězství nad celkem z Uherského Hradiště stačil gólový apetit jediného muže – záložníka Daniela Marečka.

Mladoboleslavský středopolař sice právě v dresu Slovácka debutoval v nejvyšší soutěži, se svým bývalým zaměstnavatelem se ale nepáral. V 10. minutě skóroval do odkryté branky po finální přihrávce Vasila Kušeje, v nastavení první půle nezaváhal po ideálním pasu Dominika Kostky.

Sestřih utkání Mladá Boleslav - SlováckoVideo: LFA

Hattrick dovršil Mareček prakticky ihned po zahájení druhého poločasu. Odražený míč po nepovedeném odkopu defenzivy Slovácka propadl ke Kušejovi, který potvrdil roli Marečkova dvorního asistenta. Boleslavská hvězda nedělního odpoledne po jeho pasu z úhlu propálila gólmana Milana Heču tvrdou ranou pod břevnu a jasně tak rozhodla o osudu utkání. Středočeši přitom mohli přidat i další zásahy, nikdo kromě Marečka ale přesně nemířil. Mladá Boleslav získala první body v sezoně, Slovácko po remíze se Slavií vyšlo naprázdno.

Hrací víkend se uzavřel na západě Čech. Úvod utkání jasně naznačil, s jakým plánem půjdou obě mužstva na hřiště. Zatímco domácí Plzeň se pokoušela zmáčknout soupeře u jeho vápna, Hradec Králové sázel na poctivou defenzivu. I v ní ale Viktoria dokázala občas najít nějaké to okénko. Šanci Matěje Vydry po půlhodině hry zlikvidoval tygřím skokem k tyči brankář Adam Zadražil, který v situaci jeden proti jednomu vychytal i exhradeckého Daniela Vašulína. Do pauzy se tak skóre neměnilo.

K otevření střeleckého účtu tak musel dopomoci pokutový kop. Stoper Plzně Sampson Dweh se mazlil s míčem ve vápně Votroků, což se vůbec nezamlouvalo kapitánovi Hradce Petru Kodešovi. Ten při snaze o odkop míč minul a pouze podsekl nohu Dweha, což znamenalo penaltu pro Viktorii.

Ránu Pavla Šulce k levé tyči dokázal Zadaržil vyrazit, k jeho smůle ale jen přímo před plzeňského záložníka, jemuž nečinilo potíže uklidit balon do odkryté branky.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňští fotbalisté slaví gól Pavla Šulce (31).

Dvacet minut před koncem se radoval i Hradec. Jenže zbytečně. Petr Juliš sice hlavou dostal balon za záda Martina Jedličky, jenže kalibrovaná čára v centru videorozhodčích odhalila, že špička kopačky střelce Votroků se nacházela v postavení mimo hru. Gól tedy neplatil.

O chvilku později měl na noze vyrovnání Daniel Horák, jenže proti němu se zaskvěl Jedlička.

Sestřih zápasu Plzeň - HradecVideo: LFA

Plzeň si zbytek zápasu pohlídala kromě Sparty je jediným ligovým týmem, který je po dvou kolech stoprocentní. Hradec zůstává na třech bodech.