Hlavní obsah

ANALÝZA: Míša za dvacet míčů. Důkaz kvality, ale i ligy, do níž přitekly peníze

Snad až do letoška to bylo v české lize něco nepředstavitelného. O fotbalistu z provinčního klubu se zajímá konkurence, která za něj nabízí okolo dvaceti milionů korun. Jenže pozor, nepředhání se Sparta, Slavia ani Plzeň. Značí to dvě věci: V lize přibývá peněz. A také nadstandardní um Michala Hlavatého, jehož z Pardubic přetáhl mocně zbrojící Liberec. „Jeho strop je mimo českou ligu,“ tvrdí jeho agent Roman Brulík.

Sestřih zápasu Karviná - LiberecVideo: LFA

Článek

Rozjezd ligy i rozbor Sport.cz naznačuje, že se na ligové poměry nevídaná investice může královsky vyplatit. Hlavatý se hned při libereckém debutu blýskl dvěma gólovými asistencemi.

„Očekávání jsou velká a mělo by to tak být, protože pod tlakem vznikají diamanty,“ usmíval se po víkendové výhře 3:1 v Karviné šestadvacetiletý šikula.

O jeho talentu se ví už roky.

V lize jako kmenový hráč Plzně debutoval v prapodivné době covidových restrikcí v dresu Pardubic. Jako nováček soutěže využíval azyl v pražském Ďolíčku, kde se pravidelně rozléhají výkřiky z hlavní tribuny.

Diváci častovali hráče nadávkami nebo přezdívkami. Jen jednoho pardubického plejera docela familiárně označovali jako Míša.

Zdrobnělina seděla. Drobný vzrůst, chlapecký kukuč, něžné doteky s míčem. Hlavatý dospívá, ale fotbalové přednosti si udržuje a zdokonaluje.

Při liberecké premiéře proti Karviné vymyslel gólovou kolmici pro kolegou Višinského, o pár minut posadil roh na hlavu Ševinského.

Analytici společnosti Opta za zápas Hlavatému napočítali 25 přihrávek, z nichž hned deset zkazil. Na druhou stranu se podívejte, že většina z nich směřovala vpřed. Hlavatý není alibista, neposouvá míče do strany nebo zbytečně nevrací zpět obráncům.

Foto: Sport.cz

Přihrávky Michala Hlavatého

„První gól byl krásný, na dvě přihrávky do kolma. I kvůli tomuto jsme Michala dali v sestavě trochu výš, než hrával,“ chválil ho liberecký kouč Radek Kováč.

Společně se znají z Pardubic. A právě Kováč byl jedním z důvodů, proč Hlavatý upřednostnil nabídku Liberce před tou z Ostravy.

„Kam mě trenér postaví, tam budu hrát,“ usmál se Hlavatý. „Nejsem možná tolik na míči, ale zase mám větší volnost a dostávám se přesně do těch situací, jako před prvním gólem.“

Foto: Sport.cz

Doteky s míčem Michala Hlavatého

Hlavatý je zvyklý hrát ve středu zálohy. Víc tíhne k levé lajně. Odhalují to data. Za Liberec v první mistráku nastoupil na kraji tříčlenné ofenzivní formace. I to dokládá jeho přizpůsobivost a flexibilitu.

„Má čísla, neskutečnou pracovitost, pokrytí míče a spousta naběhaných kilometrů i v nejvyšší rychlosti,“ pokračuje Roman Brulík - šéf agentury RBR SportConsult, která Hlavatého zastupuje. „Je také schopný vzít zodpovědnost. Fotbalově je velmi chytrý a charakterově vynikající člověk.“

Jako důkaz dokládá pardubický finiš minulé sezony. Ač už Hlavatý měl v hlavě, že by se chtěl posunout na lepší adresu, ve čtyřech duelech nadstavbové sklupiny o záchranu zaznamenal 2+2, čímž výrazně Pardubicím přispěl k záchraně.

Foto: Sport.cz

Doteky Michala Hlavatého v minulé sezoně

Ostatně sám si tím zkrášlil statistiky. Sezonu zakončil se šesti asistencemi. Všechny zaznamenal při hře, nikoli po standardkách. Víc takových áček zaznamenal jen plzeňský Cadu (7) a sparťanské duo Laci (7) a Birmančevič (8).

V kategorii vytvořených šancích se pardubický blonďák v lize umístil na osmé příčce. A ještě výš se nacházel v přihrávkách v poslední třetině hřiště. „V tom spočívá největší Hlavatého síla. Vyprodukoval 517 takových přihrávek, jen dvojice Boula (523) a Ewerton (590) byla lepší,“ vyzdvihují analytici Opty.

Už možná chápete, že bylo nevyhnutelné, aby se Hlavatý přestěhoval na zavedenější adresu. Jen zaráží, že přestup nenastal dřív.

„Může to být tím, že byl dlouho hráčem Plzně. Jde o vynikající klub, který hraje pravidelně o titul a poháry, kde se ale v minulých letech těžko prosazovali mladší hráči,“ vysvětluje Brulík.

Smluvní vztah s Plzní zřejmě brzdil Hlavatého rozlet. Byl nadaný, ale ne tolik, aby si vysloužil flek v základní sestavě Viktorie. Proto kočoval po hostováních. Až předloni ho Pardubice získaly natrvalo.

A teď na něm docela slušně vydělaly. „Liberec ho podepisoval s vědomím, že tam Michal nejspíš nedohraje kariéru,“ naznačuje Brulík. „Liberci taky nahrávalo, že mají nového trenéra, který s ním pracoval dva roky. Všechny strany by si vzájemně mohly pomoct. Jsem přesvědčený, že Michal neřekl poslední slovo.“

„Celkově Hlavatý patřil v minulé sezoně k lepším ofenzivnějším hráčům. Přitom jeho čísla ovlivňuje tým, za který hrál,“ upozorňuje Opta. „Přestupem do Liberce by se měl dostat ještě na lepší čísla.“

Věděli to i v kancelářích Slovanu. Sedí v nich generální ředitel Jan Nezmar, novým majitelem se stal ambiciózní podnikatel Ondřej Kania.

Vedení Slovanu neváhalo za Hlavatého vysázet částku, která se započtením všech bonusů podle kuloárů pohybuje okolo dvaceti milionů korun.

Docela raketa pro mančaft ze druhého sledu, který 12 let nevyhrál titul a který se v pohárové Evropě poslední sezony objevoval spíš výjimečně.

„Je viditelně jiná doba, souvisí to s boomem českého ligového fotbalu. Jsou kluby, které se nebojí přiznat pohárové ambice,“ říká Brulík. „S novou smlouvou o televizních právech se dá velice slušně fungovat, pokud peníze nerozhazujete mimo realitu.“

Do doby hojnosti zapadl i Hlavatého přesun výš.

Je z něj Míša za dvacet míčů. Pardon, dvacet milionů. I když on už moc neštymuje ani ten Míša. Z Hlavatého roste lídr týmu, který baží po Evropě.