Hlavní obsah

ANALÝZA: Co to pískáš? Český nešvar se mění. Naznačují to žluté karty

Fungovalo to už při Euru. A pravidlo se přeneslo i do české ligy, kde se v nejsledovanějších duelech místo hraní spíš řečnilo, hádalo, nadávalo. „Fotbal je hra emocí. Nevymyslel se pro rozhodčí, který si bez odezvy může dělat, co chce,“ tvrdí známý trenér a funkcionář Pavel Hoftych v pořadu Přímák na Sport.cz. Sám ale uznává: „Respekt rozhodčích se zvýšil.“ Prospělo tomu pravidlo, které odměňuje protesty žlutými kartami. Jaká jsou čísla z domácí soutěže?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Dalibor Černý v duelu Slavie s Plzní

Článek

Už v minulosti se ve fotbalových zákonech vyskytovala formulka o tom, že diskutovat s rozhodčími může v zápase pouze kapitán družstva. Teď se jen vše začalo daleko důsledněji dodržovat.

Úprava přináší plynulejší podívanou, přerušení se bez diskuzí zkracují. Odbourávají se chvíle, které určitě nezařadíte do brožur slušného vystupování.

Hráči z velkých klubů si víc dovolí. Výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Na druhou stranu emoce patří k fotbalu stejně jako góly. A například jeden z členů ligových střídaček anonymně namítá, že rozhodčí s novými postihy jen legálně získávají další náboje, s nimiž mohou lehce vzít osud zápasu do svých rukou.

„Každý si vždycky něco po odpískání řekne. Při vyhroceném zápase a emotivním momentu se zapojí hráčů víc,“ říká Robert Neumann - dlouholetý ligový fotbalista a dnes reportér Sport.cz.

Asi neexistuje fotbalista, kterému by po zvuku píšťalky nikdy neulítlo: Co to pískáš?

„Nesmí se to ale přehánět, aby byl kolem rozhodčího hrozen hráčů. Co jsem si v lize všiml, neděje se to už v takové míře. Kluci to berou za své a s rozhodčím komunikuje kapitán,“ přemítá Neumann.

Dokládají to čísla.

V předminulé ligové sezoně 2022/2023 rozhodčí hráčům podle údajů společnosti Opta udělili 1 036 žlutých karet, což znamená v průměru znamená 3,75 za zápas. Za protesty jich bylo 81, což dělá 7,8 procent všech žlutých varování.

V minulé sezoně 2023/2024 vytáhli sudí 1 206 žlutých, v průměru 4,35 na jeden zápas. Za protesty jich bylo 127, což je 10,5 procenta ze všech žlutých karet.

Jedná se o znatelný nárůst a symbolem ročníku uvolněných mravů bylo pražské derby z loňského září. Souboj Sparty se Slavií se zvrhl v nechutnou podívanou plnou faulů a protestů, kterou korunovali škrtící se kapitáni Krejčí s Bořilem.

A jaké jsou počty v aktuální sezoně?

Je patrné, že se fotbalisté pod hrozbou žlutého trestu chovají ukázněněji. Po osmi odehraných kolech eviduje soutěž 278 žlutých karet. Činí to průměr 4,3 žlutých na zápas, ale za řečnění jich bylo jen 20. To znamená pokles na 7,2 procenta všech žlutých varování.

SezonaŽluté kartyPrůměr za zápasŽluté karty za protestyŽluté za protesty v %Průměr za zápas
2024/20252784,3207,2%0,31
2023/20241 2064,3512710,5%0,45
2022/20231 0363,75817,8%0,29

„Píská se v profisoutěžích relativně slušně. Vybočil snad jen náš zápas v Jihlavě, kde byl rozhodčí mimóza,“ glosuje Pavel Hoftych - sportovní manažer druholigového Žižkova, který na počátku září po návštěvě Vysočiny cítil oprávněnou křivdu.

„Rozumím, že u nich proběhla obměna a skončila spousta zkušených, ale i zkažených rozhodčích. Mladí se vychvalují, ale viděl jsem, že i oni zkazili spoustu zápasů. Nemají to jednoduché, ale celkově se respekt rozhodčích zvýšil,“ doplňuje Hoftych.

Žluté postihy za řeči v tom jistě hrají roli.

Při debatě o nich je nutné zmínit, že rozhodčí by klidně mohli být ještě striktnější. Třeba poslední víkendový šlágr Slavie s Plzní nabídl několik momentů, kdy sudí Černý podle výkladu pravidel mohl s čistým svědomím trestat.

Červená karta asistenta Houšteckého a protesty fotbalistůVideo: LFA

Hlavní arbitr měl sice kuráž po pár minutách vyloučit asistenta Slavie Houšteckého za vulgární výlev, v průběhu mače ale odpustil kartu za protesty plejerům jako Kopic, Zafeiris, Šulc nebo Douděra.

Dobře, ten protestoval a nadával usilovně a opakovaně, až kartu skutečně dostal…

„Myslím, že se v tomhle spíš promíjí větším klubům. Jejich hráči si víc dovolují. Cítí se jako mazáci, když jsou ošlehaní třeba reprezentací,“ uvažuje Neumann. A Hoftych doplní: „Vidíme to ale i ve větších ligách. Celkově se to ale zlepšilo a zvýšila se korektnost.“

  Sparta - Olomouc dnes 19 : 30
20240927T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Olomouc
Sparta vs. Olomouc
Sparta
Olomouc