Hlavní obsah

Ach, ty penalty. Ewerton zkusil dloubák a udělal z Fendricha hvězdu okamžiku

Fotbalisté Baníku porazili v 10. kole na svém stadionu poslední České Budějovice 2:1 a připsali si ve čtvrtém domácím utkání sezony čtvrté vítězství. Vítězný gól vstřelil Brazilec Ewerton, jenž ale také neproměnil pokutový kop a dal vzpomenout na nedávné penaltové fiasko s Kodaní.

Sestřih zápasu Baník Ostrava – České BudějoviceVideo: LFA

Článek

„Urvali jsme tři body, s tím jsem spokojený. Bylo to složité utkání, měla to být povinná výhra, ale víme, jak to občas v takových zápasech bývá. Na naší hře to bylo hlavně v úvodu, kdy jsme byli nedůrazní a nepřesní, dost znát,“ uznal trenér Baníku Pavel Hapal, že ódu na fotbalovou radost tentokrát jeho svěřenci doma nenapsali.

Baníkovci měli a mohli Dynamu, které se krčí na dně tabulky a do utkání v Ostravě nevstřelilo na hřišti soupeře ani jeden gól, nasázet klidně čtyři pět branek, Ewerton, Prekop a Kubala by ovšem museli se svými gólovými možnostmi naložit lépe.

Ewerton neproměnil pokutový kop, Prekop si sám proti Fendrichovi vůbec neporozuměl s míčem a Kubala si při gólu, kterým by zvýšil na 3:0, nepohlídal ofsajdové postavení. „Nevyužili jsme šance, nedali penaltu, druhý poločas jsme to mohli rozhodnout, místo toho zbytečně dostaneme gól, třepeme se o výsledek. V tom musíme být do příštích zápasů silnější,“ zdůraznil ostravský Daniel Holzer.

S první příležitostí přitom domácí po půlhodině hry, která patřila překvapivě soupeři, naložili výborně. Centr Holzera trefil z voleje David Buchta a poslal Baník do vedení. Nasměrovat tým k jistému vítězství mohl za sedm minut Ewerton, jenž z přímáku trefil ve zdi ruku Čoudka a šel kopat penaltu. Zkusil to na „Panenku“ Vilém Fendrich mu ale jeho slabý oblouček vykopl. „Zlobit se na něj nebudu, protože ten zápas nakonec rozhodl,“ prohodil Hapal.

„Věděl jsem, že to kope doprava nahoru nebo na střed. Naštěstí to kopl slabě a nízko, takže jsem stihl svůj pohyb doprava zastavit,“ popisoval brankář Českých Budějovic. Druhý souboj s ostravským kapitánem už prohrál, protože v 72. minutě nestačil na střelu k pravé tyči.

„Chytím penaltu a pak mě propálí kolem nohy. To je fakt smůla. Ale ono je ve finále jedno, jestli prohrajete 1:2, nebo 0:5. Body nemáte stejně,“ zdůraznil Fendrich, že Jihočeši nebodovali poosmé z devíti zápasů.

Fotogalerie

Konečně ale alespoň vstřelili branku na hřišti soupeře. Celkově druhou v sezoně. Postaral se o ni tři minuty před koncem Nigerijec Adediran, který sezonu začal právě v Baníku. „Byl z týmu soupeře nejvýraznější. Hodně se rval v soubojích, asi se chtěl ukázat. Gól mu přeju, i když dneska tolik ne,“ pousmál se Hapal.

„Pro nás může být ten gól vzpruhou, protože nejsme efektivní, a to nás hodně sráží. Dobrou šanci měl i Matoušek. Kdybychom s tím uměli lépe naložit, tak jsme teď úplně jinde,“ řekl trenér Českých Budějovic František Straka.

„Bohužel ale stále opakujeme individuální chyby. První půlhodinu jsme byli Baníku rovnocenným soupeřem, výborně jsme se pohybovali, pracovali s prostorem, pak ale přišla situace, při které jsme zachrápali, a to nás hodilo hodně dolů. Ten mančaft ukazuje progres, sílu, po inkasovaném gólů ale vidím na hráčích, že se trochu bojí, aby neudělali další chybu,“ povzdychl si 66letý kouč.

  0 : 3 Bohemians - Slavia 0 : 3 přestávka Živě
20240929T18 : 30:00+0200
Bohemians vs. Slavia
Bohemians vs. Slavia
Bohemians
Slavia
  1 : 1 Plzeň - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240929T15 : 30:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  2 : 1 Ostrava - Č. Budějovice 2 : 1 dohráno
20240929T13 : 00:00+0200
Ostrava vs. Č. Budějovice
Ostrava vs. Č. Budějovice
Ostrava
Č. Budějovice