Hlavní obsah

Bývalý předseda může spát klidněji. Penězi pro charitu zastavil svůj proces

Frankfurtský soud zastavil řízení proti bývalému předsedovi německého fotbalového svazu Wolfgangu Niersbachovi v kauze pochybných finančních operací při organizaci mistrovství světa v roce 2006. Někdejší šéf DFB se výměnou za zastavení procesu zavázal zaplatit 25.000 eur (zhruba 625.000 korun) charitativním institucím.

Foto: Profimedia.cz

Bývalému předsedovi německého fotbalového svazu Wolfgangu Niersbachovi se ulevilo. Soud zastavil řízení proti němu.

Článek

O rozhodnutí soudu dnes informovala německá média, jež zároveň citovala soudkyni Evu-Marii Distlerovou, která uvedla, že verdikt neznamená Niersbachovu nevinu.

„Zastavení (řízení) není zproštění viny,“ uvedla soudkyně. Doplnila ale, že Niersbachův podíl na kauze lze zhodnotit jako malý. „Za nynějšího stavu přijatých důkazů byl možná jediný, kdo se na vyřizovaní daňových záležitostí výslovně nepodílel,“ řekla Distlerová o nyní třiasedmdesátiletém Niersbachovi. Poukázala také na to, že právě Niersbach ze všech obžalovaných zažil největší pád, protože jeho funkcionářská kariéra se vznikem aféry skončila.

Návrh soudu přijal vedle Niersbacha i státní zástupce. Obhajoba bývalého fotbalového šéfa upozornila, že přijetí tohoto řešení neznamená přiznání viny.

V procesu zůstává jediným obžalovaným další bývalý prezident DFB Theo Zwanziger. U něj na podobný návrh na zastavení řízení nedošlo, protože Zwanziger podle soudkyně usiluje o zproštění obžaloby, které momentálně nepřipadá v úvahu.

Soud se případem začal zabývat v březnu. Vedle Niersbacha a devětasedmdesátiletého Zwanzigera čelil obvinění z daňových úniků při organizaci MS i o tři roky starší někdejší sekretář asociace Horst Schmidt. Jemu ale po dvou operacích srdce nedovoluje zdravotní stav účastnit se hlavního líčení. Na začátku srpna byl z procesu vyjmut a jeho případ bude soud posuzovat odděleně.

Kauza se táhne už od roku 2015 a zabývaly se jí soudy v Německu i ve Švýcarsku. Trojice činovníků čelila obvinění, že zmanipulovali daňová přiznání za pořádání světového šampionátu v roce 2006 tak, aby se svaz vyhnul vysokým daním.

Podle prokuratury dluží Zwanziger, Niersbach a Schmidt na daních 13,7 milionu eur. Svaz navíc už v roce 2017 za nejasnosti kolem organizace MS, kterému se díky zisku bronzových medailí v Německu přezdívá „letní pohádka“, doplatil zpětně na daních přes 20 milionů eur. Součástí případu je i částka 6,7 milionu eur, která měla podle předchozích vyšetřování tvořit tajný fond, jímž si Německo mělo zajistit vítězství ve volbě pořadatele šampionátu pro rok 2006.

Související témata: