Hlavní obsah

Zraněný fotbalový rozhodčí kritizuje náročný program

Čtyři prominentní němečtí fotbaloví rozhodčí jsou momentálně kvůli zranění mimo hru. Jeden z nich Pascal Ittrich vidí jako důvod i rostoucí únavu a vyzývá německý svaz (DFB), aby zasáhl. Na příliš náročný program si v posledních týdnech postěžovala řada předních hráčů, Ittrich v rozhovoru po web.de zdůraznil, že jím trpí také sudí.

Foto: Profimedia.cz

Německý rozhodčí Pascal Ittrich

Článek

Aktuálně zraněný Ittrich požaduje od svazu účinná opatření s ohledem na stále rostoucí zátěž. „Na rozdíl od profesionálů netrénujeme s týmem. Na hřišti stojím sám. V případě, že se mi něco stane, si musím sehnat lékaře a fyzioterapeuta. A fyzioterapeut nečeká, až zavolám, že jsem se zranil,“ upozornil.

Zvládnout enormní zátěž v nabité termínové listině je podle něj těžké i pro rozhodčí. „Mnoho hráčů si už stěžovalo na problémy s příliš velkým množstvím zápasů a z toho plynoucí únavou. To se odráží i na rozhodčích,“ dodal.

Pětačtyřicetiletý arbitr má vážné svalové zranění. Na marodce jsou také jeho kolegové Deniz Aytekin, Robert Schröder a Frank Willenborg. „Mohla by být náhoda, že se to sčítá. Na druhou stranu je to takhle: Aytekin a Willenborg už mají přes 40 let,“ řekl Ittrich.

Také sudí vynakládají stále větší úsilí, aby zůstali fit. „Ale věk zastavit nedokážeš. Zvláště cestování od zápasu k zápasu je pro tělo výzvou,“ řekl Ittrich, který žije v Hamburku a pracuje tam jako policista. Problém přitom podle něj není nový, jen se o něm dříve tolik nemluvilo. „V minulosti už byly případy, kdy došlo ke zranění tří až čtyř rozhodčích současně. Akorát se to tolik nevnímalo, protože se to dříve nekomunikovalo. A pak už to nikoho nezajímalo,“ dodal.

Související témata: