Hlavní obsah

Šokující výsledek! Méně reprezentantů tmavé barvy kůže, žádá část německé populace

Krátce před startem domácího Eura hýbe Německem kauza kolem průzkumu pro německou veřejnoprávní televizi ARD, v němž padla otázka, zda by občané preferovali v národním fotbalovém týmu hráčů světlé barvy kůže. To pobouřilo reprezentačního trenéra Juliana Nagelsmanna i univerzála Joshuu Kimmicha. „Měli bychom se probudit,“ prohlásil kouč.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Julian Nagelsmann a vedle něj záložník Ilkay Gündogan, obránce Jonathan Tah a středopolař Jamal Musiala na přípravném kempu německé reprezentace.

Článek

Jedná se o průzkum zadaný pro dokumentární film Jednota a spravedlnost a rozmanitost, který by měla ARD odvysílat v nejbližších dnech. Osloveno byli 1304 náhodně vybraní respondenti. A 21 procent z nich uvedlo, že by bylo raději, kdyby za Německo nastupovalo ve fotbalové reprezentaci více hráčů bílé pleti.

Nagelsmann označil průzkum za „naprosto rasistický“. „Jsem v šoku, že někdo vůbec takovou otázku položil. V Evropě jsou lidé, kteří museli utéct kvůli válce, ekonomickým faktorům nebo ekologickým katastrofám. My v Německu se máme velmi dobře. Přijde mi šílené, že před takovými věcmi stále zavíráme oči,“ citují německá média či agentury slova trenéra z nedělní tiskové konference na soustředění před nadcházejícím Eurem.

Už v sobotu se na stejné téma vyjádřil Kimmich: „Každý, kdo u fotbalu vyrostl, ví, že jde o naprostý nesmysl. Právě náš sport je dobrým příkladem toho, jak můžete sjednotit různé národy, různé barvy pleti i náboženství. O tom je náš tým především. Spousta kluků by mi chyběla, kdyby zde s námi nebyla. Tohle je naprosto rasistické. V naší šatně nemá nic takového místo,“ ohradil se jeden z nejzkušenějších borců v německém výběru.

Nagelsmann přitakal s tím, že jeho svěřenec měl naprostou pravdu. Podle oficiální anotace se v dokumentu hráči, fanoušci, experti a politici vyjadřují k německému národnímu týmu, který se s ohledem na původ reprezentantů stává stále více mezinárodním.

„Situace je dobrá tak, jak ji vidíme,“ podotkl Nagelsmann. „Hrajeme Euro pro všechny občany v zemi. A každý, kdo umí fotbal na špičkové úrovni, je zván, aby reprezentoval a odevzdal pro Německo maximum. Doufám, že už nikdy nebudu muset číst o takovém průzkumu,“ pokračoval.

„Když si uvědomíte, že se turnaj koná doma a cílem je sjednotit celý národ, je absurdní klást lidem takovou otázku,“ dodal Kimmich.

Stanice ARD reagovala na kritiku skrze veřejnoprávní WDR a jejího ředitele pro sportovní sekci Karla Valkse. „V rozhovorech během natáčení dokumentu byl náš reportér Philipp Awounou konfrontován s tvrzením, že na fotbalových hřištích je příliš málo ‚skutečných‘ bílých Němců. Záměrně jsme o tom nechtěli informovat anekdotickým způsobem, ale opírali jsme to o solidní data,“ stojí v prohlášení.

„Proto jsme s kolegy z ústavu Infratest dimap zadali průzkum. Sami jsme zděšeni, že výsledky jsou takové, ale zároveň jsou výrazem společenské situace v dnešním Německu. Sport hraje v naší společnosti důležitou roli a národní tým je silným příkladem integrace,“ dodává Valks.

Celá kauze se řeší v době, kdy Němci ladí formu na fotbalový vrchol roku. V pondělí hrají s Ukrajinou první přípravné utkání, v pátek se střetnou ještě v Řeckem. Domácí Euro pak zahájí 14. června v Mnichově proti Skotsku, následně je čeká 19. června duel ve Stuttgartu s Maďarskem a skupinu otevřou 23. června ve Frankfurtu proti Švýcarsku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.