Hlavní obsah

Schickův konkurent při oslavě stahoval trenky. Fandové se diví: Za to není karta?

Zase zaválel. Dokázal, že když je zdravý, nemá aktuálně v útoku fotbalového Leverkusenu konkurenci. Victor Boniface je i důvodem, proč v bundeslize paběrkuje český kanonýr Patrik Schick. V sobotním utkání nejvyšší německé soutěže nigerijský čahoun dvěma góly sestřelil Hoffenheim (4:1). Kromě výkonu zaujal i podivnou oslavou svých tref.

Foto: Profimedia.cz

Victor Boniface z Leverkusenu slaví jeden z gólů proti Hoffenheimu.

Článek

Proč to dělal? Provokoval? A proč za to nedostal žlutou kartu?

Podobné otázky se množily v německých internetových diskuzích u snímků slavícího Nigerjice. Třiadvacetiletý Afričan po jasné výhře v Hoffenheimu rozverně vysvětloval, proč po gólech stahoval trenýrky.

„Nechtěl jsem nikoho provokovat,“ dušoval se forvard s obarveným hárem a pak se zubil: „Udělal jsem to před našimi fanoušky. Frčí to na tiktoku jednoho velkého influencera z Nigérie. Slíbil jsem mu, že takhle oslavím gól, na který jsem čekal.“

Německý Bild přispěchal s tím, že ona inspirace nosí ve virtuálním prostoru přezdívku The Trench Boy, kterého jen na tiktoku sleduje přes půl milionu uživatelů.

Jen pro ujasnění, jeho krajan při oslavném obnažovaní ve sledované bundeslize neodhalil intimnosti. Ty mu chránily elasťáky, které fotbalisté běžně nosí pod trenkami.

Netradiční oslavou nejspíš také odhalil mezeru ve fotbalových pravidlech.

Už je to dvacet let, co rozhodčí mají trestat žlutou kartou excentrické oslavy gólů, při nichž střelec svlékne dres. Nemyslí se ale moc na to, jak si mají sudí počínat, když si autor gólu svleče trenýrky.

Například v českých pravidlech vycházejících z mezinárodních předlohy stojí: „Hráči mohou oslavit dosažení branky, ale oslava nesmí být přehnaná. Choreografické oslavy nejsou povoleny a oslavy nesmí vést k promarňování doby hry (zdržování).“

Napomenutí rozhodčího musí nastat ve chvíli, kdy hráč:

- vyleze na oplocení hřiště anebo se přiblíží k divákům způsobem, který může

zapříčinit bezpečnostní problémy;

- provádí gesta, posuňky nebo jedná způsobem, který je provokativní,

zesměšňující nebo pobuřující;

- hlavu nebo obličej si zakryje maskou nebo jiným předmětem;

- svlékne si dres nebo si dresem zakryje hlavu.

Vidíte, o trenýrkách nebo trsání s trenýrkami na půl žerdi žádná zmínka.

„Je to jeho věc, je mi to fuk,“ reagoval záložník Leverkusenu Granit Xhaka. „Oslavu jsem neviděl, nechtějte po mě názor,“ doplňoval kouč Xabi Alonso.

Jistější je, že Boniface pro něj představuje v současnosti první volbu na hrot útoku.

Pokud mu vydrží zdraví, je zřejmé, že v budoucnu svalnatého Nigerijce čeká přestup na ještě špičkovější adresu. Ač měří 190 centimetrů, k robustní postavě přidává i rychlost a brilantní techniku. Předvedl to v Hoffenheimu, kde před oběma trefami předvedl parádní kličky.

Už minulou sezonu přispěl Bayeru 14 trefami ve 23 startech k bundesligovému titulu. Jen poraněný přitahovač Boniface obral o víc zápasů, což naopak využil český kanonýr Schick, jenž se v předchozím ročníku po dlouhé absenci zase vracel na trávníky.

V sobotním klání Leverkusenu v Hoffenheimu mohla dokonce do hry zasáhnout hned šestka Čechů. V domácím dresu ale nastoupil jen Pavel Kadeřábek, na lavičce náhradníků zůstal stoper Robin Hranáč. Další česká posila Adam Hložek přicestoval z reprezentačního srazu se zraněným stehnem. Zařadil se mezi marody, kde už se nachází další reprezentant David Jurásek, který si před sezonou zlomil ruku.

Duel v Hoffenheimu proseděl na střídačce náhradní brankář Leverkusenu Matěj Kovář. Patrik Schick se dostal na hřiště až za rozhodnutého stavu v 86. minutě, kdy vystřídal nigerijskou hvězdu zápasu.

Boniface si může zatrsat brzy znovu. Má formu a Bayer ve čtvrtek vstupuje do Ligy mistrů proti Feyenoordu.

Související témata:
Victor Boniface