Hlavní obsah

Neskutečný obrat v baráži o bundesligu. Trenér poražených těžce hledal slova: Je ve mně brutální prázdnota

Po čtyřech sezonách ve druhé bundeslize chtěli fotbalisté Düsseldorfu opět proniknout mezi německou elitu. Začali výtečně, když v baráži vyhráli první duel na půdě Bochumi 3:0. Jenže v pondělí přišel nevídaný kolaps v podobě stejně drtivé porážky. Sen o postupu se pak rozplynul v penaltách. „Je ve mně brutální prázdnota. Odehráli jsme nádherný rok a zažili neuvěřitelné chvíle. Teď ale vidím spoustu slz,“ smutnil trenér Daniel Thioune.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Hráči Bochumi Noah Loosli a Takuma Asano (nahoře) oslavují udržení v bundeslize

Článek

Bochumi stačilo v posledních dvou kolech bundesligy uhrát jeden bod, aby se zachránila. Nestalo se, ze 16. příčky spadla do baráže. „Düsseldorf má za sebou skvělou sezonu a prezentuje se výborným fotbalem. I když většinou bývá favoritem tým z elitní soutěže, teď vidím šance 50 na 50,“ odhadoval někdejší hráč Hamburku a autor komentářů Echo bundesligy na Sport.cz David Jarolím.

Dokonce trochu víc věřil právě Düsseldorfu. „Pokud zvládne těžké první venkovní utkání,“ přemítal Jarolím. To se stalo, Bochum doma nečekaně padla 0:3 a k odvetě jela s téměř nemožným úkolem. Jenže se neuvěřitelně vzepřela, dovedla dvojutkání až do prodloužení, a nakonec i penaltového rozstřelu. Ten poté, co do té doby na každé straně selhal jeden ze střelců, rozhodla sedmá série. V ní přestřelil domácí Takaši Učino a na straně Bochumi propukla obrovská euforie.

„Vždy mám připraveno, co řeknu, ale teď je to pro mě neuvěřitelně těžké. Svět se hroutí. Jsem v klubu už několik let, znám téměř všechny zaměstnance a vím, jak moc i fanoušci touží po bundeslize,“ soukal ze sebe obránce Düsseldorfu Andre Hoffmann. „Vidět takhle Takašiho, jak to s ním zamávalo, mi trhá srdce,“ popsal Thioune.

Také kouč Bochumi Heiko Butscher hledal slova. Přiznal, že mančaft na tom byl po úvodní prohře opravdu špatně: „Jsme samozřejmě šťastní a velmi hrdí na tým, že věřil, že to dokáže otočit. Víc k tomu nechci říkat, protože ve mně zůstává prázdno. Mám k Düsseldorfu obrovský respekt, hrál skvěle. Je nespravedlivé, že to takhle skončilo, ale sport takové momenty nabízí.“

Mezi německou elitou tak budou v další sezoně jen dvě změny. Sestupují Darmstadt a Kolín nad Rýnem, naopak nahoru jdou St. Pauli a poprvé v historii také Kiel. Düsseldorf se o návrat může pokusit zase v dalších měsících.

„Takový konec sezony je pro nás všechny nesmírně bolestivý, všichni jsme do ní hodně investovali. Musíme se oklepat, podívat se dopředu a také nezapomenout, čeho jsme již dosáhli,“ hledal pozitiva generální ředitel klubu Alexander Jobst.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Takaši Učino z Düsseldorfu poté, co neproměnil v baráži s Bochumí penaltu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.