Hlavní obsah

Německý zázrak míří do Anglie. Premier League vyhlíží nejmladšího trenéra v historii

Trenéra Fabiana Hürzelera znají pravděpodobně jen nejzarytější fotbaloví fajnšmekři. Muž, který v uplynulé sezoně dovedl St. Pauli zpět do bundesligy, se ale možná brzy zapíše do historie. Podle britských i německých médií je kousek před podpisem v Brightonu, čímž by se v 31 letech stal nejmladším stálým manažerem od startu novodobé podoby Premier League.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Fabian Hürzeler míří do Premier League.

Článek

Když v prosinci 2022 přebíral z pozice asistenta St. Pauli, zřejmě málokdo věštil Hürzelerovi takovou budoucnost. Tým z Hamburku se tehdy v druhé nejvyšší soutěži topil kolem sestupových míst, po výborném jaru se však vyhoupl až na konečnou pátou příčku. Osud další sezony už jsme zmínili. Slavný německý celek se po 13 letech vrací mezi elitu.

Pojďme ale ještě vrátit do první poloviny roku 2023. Hürzelerův nástup byl famózní. Se St. Pauli vyhrál všech deset úvodních ligových duelů, což německá média označují za nejlepší vstup trenéra do profesionálního fotbalu. Hürzeler překonal šest triumfů Jürgena Kloppa během začátku angažmá v Mohuči v roce 2001.

To vše v době, kdy rodák z amerického Houstonu slavil teprve 30. narozeniny. Nejen kvůli tomu je přirovnávám k současnému kouči německé reprezentace Julianu Nagelsmannovi.

„Srovnání poslouchám pořád, ale musím zůstat pokorný a jít svou vlastní cestou. Nemohu se snažit jen někoho kopírovat,“ hlásá Hürzeler.

Zatímco Nagelsmann se z lavičky Hoffenheimu stěhoval do Lipska a následně do Bayernu, Hürzeler by mohl zamířit do zahraničí. Konkrétně si ho měl vyhlédnout Brighton jako náhradu za končícího Roberta De Zerbiho.

Pokud k podpisu dojde, stane se syn švýcarského zubaře a německé matky nejmladším hlavním trenérem v Premier League od zrodu novodobého formátu v roce 1992. Nepočítáme tedy záskok Ryana Masona, jenž převzal Tottenham v roce 2021 ve věku 29 let. Ve funkci vydržel 67 dní, než ho s vidinou dlouhodobého angažmá nahradil Ange Postecoglu.

Hürzeler, o němž se v březnu spekulovalo jako o možném nástupci Xabiho Alonsa v Leverkusenu, by tak napsal další kapitolu svého poutavého životního příběhu. Vzhledem ke svému původu má německé, švýcarské i americké občanství. K našim západním sousedům se jeho rodiče odstěhovali, když mu byly tři. Vyrůstal ve Freiburgu a později v Mnichově. A fotbal? Z mládežnických kategorií Bayernu se propracoval nejvýše do rezervního týmu, stejně tak poté v Hoffenheimu.

I vinou zdravotních problémů se brzy začal věnovat trenéřině. Ve 24 letech působil jako hráč i kouč zároveň v celku FC Pipinsried v páté lize. Během toho dostal možnost působit jako asistent u německých reprezentací do 20 a 18 let. Následoval přesun do St. Pauli a od té doby příběh znáte.

Kdysi o sobě řekl: „Den má 24 hodin a já 23 z nich věnuji fotbalu. "Možná žertoval, ale pravděpodobně je na výroku velká část pravdy. Experti ho chválí za rychlé a moderní pojetí kopané. Teď se možná pokusí prorazit v Premier League. Bude chtít uspět v přímých soubojích s Pepem Guardiolou nebo Mikelem Artetou.