Hlavní obsah

Nejnapínavější téma, píšou v Německu. Čech se tlačí na klubovou legendu

Vstupuje do sezony, která může být opět průlomová. Vývoj brankáře fotbalové reprezentace Matěje Kováře pokračuje. Může se stát jedničkou obhájců titulu z Leverkusenu, kteří v pátek večer načínají celou bundesligu na hřišti Mönchengladbachu. Gólmanům Bayeru se věnuje i nejčtenější německý deník Bild, který píše: „Už teď je jisté, že bitva o bránu bude v Leverkusenu jedním z nejnapínavějších témat sezony.“

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Matěj Kovář v reprezentačním dresu

Článek

Konkurenci má čtyřiadvacetiletý Kovář víc než zdatnou. Lukáš Hradecký je vůdce, klubová legenda a opora, která na jaře vychytala Bayeru historický titul. Ve čtyřiatřiceti rozhodně nemyslí na bačkory, gauč a tuplák piva.

„Předpokládám, že se nic v příští sezoně nezmění. Je kapitánem, klub nemá důvod ho odstavovat,“ odhadoval v květnu pro Sport.cz bývalý obránce Leverkusenu Zoltán Sebescen. „Pro klub je skvělé, když mají v kabině dva špičkové brankáře. U Kováře je otázka, jestli zvládne čekat. Může to klidně ještě trvat dva tři roky. Pokud ale prokáže trpělivost, bude jedničkou.“

Jenže zlepšování českého čahouna nelze opomíjet. Rozvoj je rychlejší, než se možná očekávalo.

V premiérové sezoně dostával v Leverkusenu důvěru v pohárových duelech. A rozhodně nezklamal. V Evropské lize se Bayer dostal do finále. Domácí pohár ovládl, ač finálový duel už tehdy odchytal Hradecký.

Gólmani Leverkusenu mají spolu nadstandardní vztah. Hradecký je finský reprezentant, který se ale narodil v Bratislavě týden po sametové revoluci a perfektně rozumí a mluví česky.

V létě kouč Xabi Alonso oznámil, že kapitánem týmu dál zůstává veterán Hradecký. Německá média spekulují, zda úspěšný trenér neupraví brankářskou hierarchii a nasazování.

„Uvidíte v pátek, už jsem rozhodnutý,“ pravil záhadně. „Oba trénují velmi tvrdě. Jsou dospělí, Lukáš jen o něco víc než Matěj.“

Příprava zase tolik neodhalila. O bránu se Hradecký dělil s Kovářem. Minulý víkend odchytal zkušenější Seveřan finále německého superpoháru proti Stuttgartu, v němž gólem a proměněnou penaltou v rozstřelu přispěl k triumfu další Čech Patrik Schick.

Byla to generálka na sledovanou obhajobu? Nebo Alonso přehodil využití gólmanů? Hradeckému by patřily poháry a Kovář by spíš sbíral starty v bundeslize? Do všeho vstupuje, že Bayer povýšil do atraktivní Ligy mistrů.

Nejbližší dny napoví víc. Jisté je, že si Kovář zachytá.

Po páteční ligové premiéře v Mönchengladbachu čeká Bayer příští středu 1. kolo domácího poháru v Jeně. Před Kovářem se dál rozprostírá zajímavá budoucnost.

Na podzim se navíc i v reprezentační bráně uvolňuje místo. Jindřich Staněk si na Euru poranil rameno, po operaci je do konce roku mimo. Pro Kováře začínající sezona skýtá mimořádný prostor pro další posun. Na všech frontách.

A vsaďte se, že o vyspělém mládenci se slušnými reflexy a sebevědomou rozehrávkou uslyšíte. Nejspíš už hodně brzo.