Hlavní obsah

Moc nehraje, nedává góly. Schickův šéf promluvil o obtížné situaci útočníka

Zajisté si představoval daleko lepší start do sezony. Český útočník Patrik Schick se v barvách německého Leverkusenu trefil pouze v srpnovém superpoháru, kdy rozhodl o výhře 3:2 nad Stuttgartem. Od té doby nic. Jak z toho ven? „Nemá jinou možnost než využít každou minutu, kterou dostane,“ tuší sportovní ředitel klubu Simon Rolfes, který o postavení českého reprezentanta promluvil pro portál Kicker.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Patrik Schick na archivním snímku

Článek

Označení „reprezentant“ je namístě, ač Schick v nominaci trenéra Ivana Haška na posledním srazu chyběl. Vždyť osmadvacetiletý forvard za 42 utkání v nároďáku zapsal 20 branek. Jenže současnou situaci probral s Haškem a společně dospěli k názoru, že by Schick měl doléčit menší šrámy a koncentrovat se na to, aby si vybojoval větší minutáž v klubu.

Jeho výkony v probíhajícím ročníku totiž podle očitých svědků měly k ideálu daleko. „V základu se objevil dvakrát, pokaždé zahrál podprůměrně. Dva nejdůležitější zápasy proti Bayernu (1:1) a AC Milán (1:0) proseděl na lavičce. Úvod Schickovy sezony se dá označit za blamáž,“ píše Kicker.

Odchovanec Sparty navíc čelí hodně ostré konkurenci. Obrovitý Nigerijec Victor Bonface se už trefil pětkrát, pro kouče Xabiho Alonsa tak pochopitelně platí za jasnou jedničku na hrotu.

Co tedy Schickovi zbývá? „Chápu, že není spokojený s vytížením. Pokud by ho role náhradníka netrápila, bylo by to divné. Ale je potřeba tomu čelit, nebýt pasivní. Musí makat na tréninku a být připravený na okamžik, kdy dostane čuchnout,“ pravil Rolfes.

„V Patrikovi vidím chtíč. Je správně nastavený, sezona bude ještě dlouhá. Určitě bude mít možnost se ukázat,“ dodal sportovní ředitel Leverkusenu. „V minulé sezoně potvrdil, že pro nás může být důležitý,“ připomněl Rolfes třináct branek českého střelce v posledním ročníku.

Až se tedy Schick dočká, nutně potřebuje zabrat. Rozehraný a ve formě by se hodil i reprezentaci, i když ani v ní není cesta do základu vydlážděná. Trenér Hašek začal sázet na slávistu Tomáše Chorého, který mu důvěru obratem splatil dvěma trefami při páteční výhře 2:0 nad Albánií.