Hlavní obsah

LeverkuSen o obhajobě, Bayern s trenérským otazníkem i česká želízka v ohni. Startuje bundesliga

Uplynulý ročník byl splněným snem. Fotbalový Leverkusen senzačně ukončil nadvládu hegemona, postrachu jménem Bayern Mnichov. Bundesliga poprvé od roku 2012 poznala jiného šampiona než bavorský celek. Svěřenci Xabiho Alonsa dokázali, že i v konfrontaci s Bayernem se dá bundesliga vyhrát. Ale dá se vyhrávat? Možná to rozklíčují už první kola německé ligy, která začíná pátečním soubojem (20:30) úřadujícího mistra s Mönchengladbachem.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Český forvard ve službách Leverkusenu Patrik Schick zvedá nad hlavu trofej pro vítěze německého Superpoháru.

Článek

Před rokem věřil Leverkusenu málokdo. Teď je situace diametrálně odlišná. Sázkové kanceláře sice pochopitelně favorizují Bayern, pro nějž by se další selhání v boji o titul rovnalo katastrofě. Ale Alonsova družina cílí na obhajobu. A na rozdíl od minulého ročníku se o zlatém snu nebojí mluvit nahlas.

„Nikde není napsáno, že se to nemůže povést. Viděli jsme, že Bayern vyhrál mnohokrát po sobě. Tak proč ne my?“ uvažoval nahlas křídelník Nathan Tella. „Naposledy nám nikdo nevěřil a zvítězili jsme. Můžeme dokázat cokoliv,“ dodal pětadvacetiletý fotbalista.

Leverkusen v minulé sezoně zaplavila euforie. Mužstvo prohrálo jediný zápas (pohříchu finále Evropské ligy proti Atalantě), ovládlo ligu i domácí pohár. Navíc udrželo kostru týmu pohromadě. Zůstala ofenzivní hvězda Florian Wirtz, kterou měly na seznamu vysněných posil snad všechny evropské velkokluby. Nejcitelnější ztrátou je návrat hostujícího obránce Josipa Stanišiče do mateřského Bayernu a pak nejspíše odchod Adama Hložka do Hoffenheimu. Jinak mistr neoslabil.

Zůstal i kouč Alonso, o němž snil právě mnichovský celek. Námluvy nevyšly, stejně jako s několika dalšími kandidáty. Tak Bayern angažoval Vincenta Kompanyho. Belgičan v dobách aktivní kariéry platil za jednoho z nejlepších stoperů světa, o tom žádná. Jenže naposledy trénoval anglické Burnley, které sice dovedl do Premier League, ale v minulém ročníku s ním sestoupil. S pouhými pěti výhrami ze 38 soutěžních zápasů.

Je tohle opravdu trenér pro světový velkoklub?

„Překvapilo mě to. Kompany nemá moc zkušeností. Zkoušeli to na více trenérů, ale neúspěšně. Tak vzali jeho, což mi nikterak skvělé nepřijde,“ pravil ostřílený kouč Louis van Gaal.

Není jediným pochybovačem, volba Kompanyho působila u mnoha fanoušků rozpaky. Belgičan je musí řádně rozmetat. A konečně dopřát útočníkovi Harrymu Kaneovi první týmovou trofej v kariéře.

Nová sezona bundesligy bude zajímavá i pro české fanoušky, kteří budou mít hned šest želízek v ohni. Adam Hložek by se po odchodu do Hoffenheimu měl dočkat většího vytížení a konečně to naplno rozbalit. Jeho nový zaměstnavatel se navíc vyptává na Martina Vitíka ze Sparty a plzeňského Robina Hranáče.

Češi v aktuální sezoně bundesligy
Tomáš Čvančara (24 let, útočník, Mönchengladbach)
Adam Hložek (22 let, útočník, Hoffenheim)
David Jurásek (24 let, obránce, Hoffenheim)
Pavel Kadeřábek (32 let, obránce, Hoffenheim)
Matěj Kovář (24 let, brankář, Leverkusen)
Patrik Schick (28 let, útočník, Leverkusen)

Německá liga bude mít zase grády. Vzhledem k ambicím Leverkusenu a hladu Bayernu takové jako málokdy za poslední desetiletí.