Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Slavný klub v nesnázích. Zachraňuje ho bývalá opora reprezentace

Boj o přežití. Jak o to celkové, tak ve druhé bundeslize. Fotbalové Schalke 04 prochází dost možná nejhorším období historie. Spekuluje se, že případný sestup do třetí ligy by se kvůli dluhům mohl stát osudným celému klubu. I proto byla sobotní výhra 1:0 nad Wehenem extrémně důležitá. Českého fanouška může navíc těšit, že k ní spolehlivým výkonem přispěl i Tomáš Kalas. Stopera Schalke portál SofaScore ohodnotil známkou 8,3, což jej učinilo nejlépe hodnoceným krajánkem víkendu.

Foto: FC Schalke 04

Tomáš Kalas v dresu Schalke 04.

Článek

Lidově řečeno, celku z Gelsenkirchenu jde o kejhák. V případě, že by zbytek sezony nezvládl a spadl do třetí nejvyšší soutěže, by mu kvůli finančním potížím hrozil propad až do amatérských vod německé kopané. Celé Schalke se tak nachází pod obrovským tlakem a potřebuje pravidelně bodovat. Momentálně se drží čtyři body nad sestupovými pozicemi a čtrnácté příčce.

To ale jen díky vítězství nad Wehenem, pod které se Kalas výrazně podepsal. Na postu pravého stopera ve tříčlenné defenzivě absolvoval plnou minutáž, vyhrál všechny vzdušné souboje a zablokoval hned čtyři střelecké pokusy soupeře. Představení 30letého obránce si všiml i prestižní fotbalový portál Kicker, jenž jej zařadil do nejlepší sestavy kola.

Schalke, na jehož druholigové zápasy pravidelně chodí přes 60 000 (!) diváků, ale i nadále balancuje na hraně propasti.

„Uvědomujeme si, v jaké jsme situaci. Výhra nám snad dodá sebevědomí, které nutně potřebujeme,“ doufá trenér Karel Geraerts.

A co budoucnost Kalase, jemuž smlouva v Gelsenkirchenu končí v červnu příštího roku?

Fotogalerie

Své plány přiblížil 31násobný reprezentant v prosincovém rozhovoru pro ČTK. „Posunout se v tabulce co nejvýš to půjde a říci si o nominaci zpátky do národního týmu, zahrát si na mistrovství Evropy. Dokud hraju, repre bude vždy priorita,“ uvedl obránce, který si v minulosti zahrál i za anglickou Chelsea.

Vybojovat si účast na šampionátu, když ve druhé nejvyšší soutěži bojujete o přežití? Nic jednoduchého. Pokud by ale Kalasovi vydržela forma, kdo ví? Vždyť na posledním EURO, kde český mančaft došel až mezi osmičku nejlepších, platil za oporu zadních řad.

Nutnou podmínkou bude ale záchrana Schalke. Aby klub, který ještě poměrně nedávno v Lize mistrů trápil ty největší giganty, opět vykročil ke světlejším zítřkům. Nebo alespoň o něco méně depresivním.