Hlavní obsah

Ševčík se v Německu krásně trefil, pozici má ale dál těžkou

Haló, jsem tady. Fotbalový záložník Michal Ševčík se o víkendu v barvách Norimberku uvedl krásným gólem v poháru v Saarbrückenu. Vylepšil si dvaadvacetiletý kreativní hráč postavení v kádru trenéra Miroslava Kloseho? „Myslím, že se toho moc nezmění. Pokud budou všichni zdraví, bude Ševčík náhradníkem,“ odhadl pro Sport.cz novinář Wolfgang Laass z deníku Nürnberger Nachrichten. Navíc do středu zálohy dorazil čerstvě Julian Justvan, akvizice z Hoffenheimu.

Foto: Profimedia.cz

Michal Ševčík (vpravo) v utkání 1. kola Německého poháru

Článek

V létě zamířil Ševčík do Norimberka ze Sparty na hostování s opcí pro větší vytížení, než se mu dostalo v týmu českého mistra. Přišel rozvíjet svůj nesporný talent, který na Letné trpěl, a hrát pod tlakem, který vzdor přítomnosti ve druhé bundeslize v klubu nepochybně panuje.

Realita úvodních týdnů nové sezony se s očekáváními úplně nepotkala. Ligové zápasy v Karlsruhe (2:3) a se Schalke (3:1) sledoval Ševčík z lavičky. „Základní sestavě se přiblížil,“ avizoval už před pohárovým duelem v Saarbrückenu kouč Klose, v minulosti slavný německý kanonýr.

„Má výbornou levačku, vidí herní situace, umí jeden na jednoho, je v okolí pokutového území velmi nebezpečný a při standardkách může být velkou zbraní,“ vyzdvihl jeho přednosti Klose. Podle něj musel zapracovat v intenzitě na tréninku a vyvarovat se lehkých ztrát.

Ševčík v neděli proti soupeři ze třetí ligy v poháru v základní jedenáctce figuroval. Pomohla mu i nemoc konkurenta Jense Castropa, ale i tak už se jeho start čekal. Ve 12. minutě si za vápnem přehodil míč na levačku a krásně skóroval. Na hřišti strávil dvaašedesát minut. Norimberk po remíze 1:1 postoupil po penaltovém rozstřelu.

„Kromě gólu byl jeho výkon proměnlivý. Dopouštěl se ztrát, zároveň bylo vidět, že je dobrým technikem se silnou levačkou,“ vypozoroval žurnalista Laass. Klose ocenil jeho góly, zároveň upozornil, že musí zlepšit práci dozadu.

Ševčík bude muset o minuty na hřišti dál tvrdě bojovat. Norimberk navíc dokončil příchod vytouženého středního záložníka Justvana z Hoffenheimu. Podle informací Kickeru stál 1,5 milionu eur, podobně jako bývalý hráč Brna má silnou levačku a nápadité myšlenky.

V Norimberku působí i další Čech, obránce či defenzivní záložník Ondřej Karafiát. Ve všech třech soutěžních zápasech nastoupil jako střídající hráč, v Karlsruhe na šestnáct minut, proti Schalke na čtyřiadvacet minut a v Saarbrückenu si i díky prodloužení zahrál devětapadesát minut.

„Je stoperem číslo tři. V Karlsruhe nevypadal při třetí inkasované brance dobře, ale proti Schalke a v Saarbrückenu působil extrémně klidně a v neděli málem přidal hlavou gól na 2:0. Klose zmínil, že na střídající hráče je spolehnutí, čímž myslel i Karafiáta,“ popsal Laass.