Hlavní obsah

Kapitán německých fotbalistů Gündogan ukončil reprezentační kariéru

Kapitán německých fotbalistů Ilkay Gündogan ukončil ve 33 letech reprezentační kariéru. Za 13 let odehrál záložník Barcelony za národní tým 82 zápasů a v roce 2012 s ním získal bronz na mistrovství Evropy. Své rozhodnutí dnes oznámil na sociálních sítích.

Foto: Gambarini Federico, ČTK

Kapitán německých fotbalistů Ilkay Gündogan před zápasem se Španělskem na ME.

Článek

Poslední reprezentační utkání absolvoval Gündogan ve čtvrtfinále domácího Eura, v němž Němci na začátku července podlehli v prodloužení Španělům, kteří pak získali titul.

„Po několika týdnech přemýšlení jsem dospěl k rozhodnutí, že nastal čas ukončit reprezentační kariéru. Za 82 zápasy za svou rodnou zemi se ohlížím s velkou hrdostí. Takové číslo jsem si vůbec nedokázal představit, když jsem v roce 2011 debutoval,“ napsal Gündogan na instagramu. „Vrcholem pro mě bylo, že jsem mohl vést tým jako kapitán na domácím mistrovství Evropy. To byla obrovská čest,“ uvedl rodák z Gelsenkirchenu s tureckými kořeny.

V německé reprezentaci debutoval v roce 2011, kdy v utkání kvalifikace mistrovství Evropy v závěru nahradil tehdejšího kapitána Philippa Lahma. Za národní tým dal Gündogan 19 branek. Kvůli zranění přišel o světový šampionát v roce 2014, který Němci vyhráli. Kapitánskou pásku převzal loni po brankáři Manuelu Neuerovi.

Změna možná čeká Gündogana i v klubovém fotbale, neboť se spekuluje o tom, že Barcelonu po jedné sezoně opustí. Na Camp Nou přišel loni po sedmi letech v Manchesteru City, s kterým vyhrál pětkrát anglickou ligu a před rokem také Ligu mistrů. Předtím působil v Dortmundu, kde získal bundesligový titul a Německý pohár.

Související témata: