Hlavní obsah

Kalas prodloužil smlouvu v Schalke

Fotbalista Tomáš Kalas prodloužil smlouvu v německém druholigovém Schalke 04. Český obránce, jenž měl po loňském příchodu z anglického Bristolu platnou smlouvu do konce nadcházející sezony, se s vedením klubu dohodl na angažmá do roku 2027. Klub z Gelsenkirchenu o tom informoval na svém webu.

Foto: FC Schalke 04

Tomáš Kalas v dresu Schalke 04

Článek

Sportovní ředitel Schalke Marc Wilmots si pochvaloval, že se podařilo dlouhodobě udržet dalšího klíčového hráče po kapitánovi Kenanu Karamanovi. „Svou silou a energií hrál Tomáš v uplynulé sezoně velice důležitou roli při stabilizaci týmu,“ uvedl Wilmots a ocenil, že Kalas dokáže svým výkonem strhnout ostatní.

Český fotbalista si důvěry vedení váží a nad prodloužením smlouvy neváhal. „Klub mi celou sezonu věřil, přestože toho o mně v Německu nikdo moc nevěděl. Když se rozhodli, že mě chtějí udržet, věděl jsem, že chci zůstat. Jsem šťastný, že můžu klubu pomoct dosáhnout cílů v dalších třech letech,“ řekl Kalas.

Od příchodu vloni v srpnu odehrál Kalas v dresu Schalke 26 zápasů a dal jeden gól. V přípravě na nový ročník ocenil jeho přínos pro tým i trenér Karel Garaerts, jenž ho jmenoval asistentem kapitána.

„Tomáš zvládl přechod z anglického do německého prostředí, potvrdil svoji fotbalovou kvalitu, herní i lidskou inteligenci a přirozené lídrovství. V Schalke ho po pouhém roce ustanovili zástupcem kapitána, klub v něm vidí jednoho ze zkušených hráčů, okolo kterých chce vybudovat silný, konkurenceschopný tým s potenciálem postupu do bundesligy. Pro naplnění tohoto plánu je důležitá sportovní stabilita a právě to je důvodem aktuálního tříletého kontraktu,“ uvedl Viktor Kolář, šéf fotbalové sekce agentury Sport Invest, která hráče zastupuje.

Fanoušci Schalke by rádi zpátky do nejvyšší soutěže. „Nevím, jestli budeme v letošním ročníku myslet na postup. Máme spoustu nových hráčů. Loni, když se před sezonou postup jako cíl vyhlásil, nám to moc nepomohlo, spíš naopak. Mluvit o postupu je složité. Soutěž je náročná, co se kvality týká. Spousta týmů má takové ambice, takže to nejspíš vezmeme zápas po zápasu,“ řekl Kalas v nahrávce pro média.

V minulých letech olomouckého odchovance trápily opakované zdravotní problémy, kvůli nimž vypadl z české reprezentace, v níž má na kontě 31 startů a dvě branky. Účastník Eura 2021 před angažmá v druholigovém Bristolu působil ve Fulhamu, Middlesbrough, Kolíně nad Rýnem, Chelsea a Arnhemu.