Hlavní obsah

Jak si Češi vedli za hranicemi: Schick se po zranění vrátil do formy, Pekhart nejúspěšnějším krajánkem

Celkem 35 českých hráčů se střelecky prosadilo napříč všemi fotbalovými soutěžemi v Evropě. Pomyslný žebříček ovládl útočník polské Legie Varšava Tomáš Pekhart s devíti brankami. Střelecky úspěšní byli také stabilní členové českého reprezentačního výběru Patrik Schick z Bayeru Leverkusen a Tomáš Souček z West Hamu. Oba se prosadili sedmkrát a jsou tak gólovým příslibem pro reprezentačního kouče Ivana Haška před blížícím se evropským šampionátem.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Patrik Schick přispěl sedmi brankami k historicky prvnímu titulu Leverkusenu v Bundeslize.

Článek

Patrik Schick se vrátil do kádru Leverkusenu po dlouhém zranění až na začátku prosince. Dokázal využít zranění svého konkurenta Viktora Boniface a podílel se na zisku bundesligového titulu sedmi vstřelenými brankami.

Vyjma toho se Schick i pětkrát prosadil v Evropské lize, kde jeho Leverkusen došel až do finále. Tam ale poměrně překvapivě prohrál s Atalantou. Střelecky se naladil na blížící se fotbalové mistrovství Evropy, kde má patřit mezi hlavní tahouny českého národního týmu.

Celkem se v evropských soutěžích pohybuje pětatřicet českých fotbalistů, kteří dohromady nastříleli 96 branek.

S počtem sedmi branek zakončil sezonu i kapitán českého reprezentačního výběru Tomáš Souček. Stal se díky tomu třetím nejlepším střelcem West Hamu, který sice cílil na evropské poháry, ale nakonec se musel smířit s devátým místem. Lépe než české duo reprezentantů skončil s devíti góly už jen Tomáš Pekhart, který je stálicí polské Legie Varšava.

V Bundeslize se však nachází víc krajánků. Premiérový ročník zažil v nejvyšší německé fotbalové soutěži Tomáš Čvančara, který se čtyřikrát prosadil během jednadvaceti ligových zápasů.

Schickův spoluhráč z Leverkusenu Adam Hložek sbíral minuty spíše v závěru utkání, i přesto nastoupil do třiadvaceti ligových zápasů. Při nich vstřelil dvě branky. Tři úspěšné zásahy do sítě soupeřů si připsal i Pavel Kadeřábek, který je stabilním členem sestavy německého Hoffenheimu.

Posledním do party českých hráčů v Německu je Václav Černý, ten s Wolfsburgem ve své první sezoně skončil na dvanácté příčce a prosadil se čtyřikrát. Český reprezentant však není příliš spokojený ve svém současném angažmá a dostal od svého současného zaměstnavatele možnost hledat si nové působiště.

„Po Euru se rozhlédnu, jaká nabídka by mohla přijít. Cílem číslo jedna je, že chci zůstat v top evropských ligách. Nechci předbíhat, ale myslím, že se to povede,“ řekl Černý.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.