Hlavní obsah

Groteska desetiletí. Bizarnější penalty ještě Německo nezažilo

Občas se prostě nedaří, každý občas udělá botu. Ale minely, kterých se dopustili fotbalisté Magdeburgu a Fürthu (2:2) ve druhé německé lize, se vážně jen tak nevidí. Na každé straně se našel jeden zmatený nešťastník, který nezištně zvedl balon ze země rukama. Jenže v okamžicích, kdy byl míč stále ve hře, takže z toho byly dvě penalty! „Za 600 odtrénovaných zápasů jsem tohle nezažil nikdy. Teď se to stalo dvakrát,“ žasl kouč Fürthu Alexander Zorniger.

Foto: Profimedia.cz

Střelec Magdeburgu Mohammed El Hankouri při penaltě, kterou neproměnil. Z následné dorážky se už ale nemýlil.

Článek

„Naprostá šílenost,“ dodal šestapadesátiletý Němec. Možná ještě volil slabá slova.

Pojďme tedy hezky chronologicky. Bizár číslo jedna, 13. minuta a dáreček pro domácí Magdeburg. Brankář Fürthu Nahuel Noll svíral míč v náručí a vyhodil jej na okraj malého vápna ke stoperovi Gideonu Jungovi. Ten v mylné představě, že se chystá kop od branky po přerušení hry, zvedl merunu ze země rukou. Penalta byla logickým vyústěním. Diváci se v tu chvíli nedívali, nýbrž divili.

Nařízený pokutový kop sice domácí Mohammed El Hankouri neproměnil, ale prosadil se z dorážky. „Strašná chyba, tohle se mi nemůže stát,“ kál se Jung.

Naštěstí pro něj se obdobné minely dopustil soupeř pár minut před přestávkou. Obránce Magdeburgu Daniel Heber se domníval, že sudí píská faul jednoho z jeho spoluhráčů kousek za pokutovým území. Po vzoru Junga vzal míč do náručí ve vlastní šestnáctce a připravoval se, že na řadu přijde volný kop.

Mýlil se. Hlavní arbitr hru při obranném zákroku nepřerušil, neboť podle něj k faulu nedošlo. Jenže spatřil jiné porušení fotbalových regulí. Heberovu hru rukou, takže následovala bizarní penalta i na opačné straně, z níž snížil Julian Green na 1:2.

Na groteskní minely vyrovnáno. Fotbalová božstva vycítila, že tenhle zápas prostě nesmí skončit jinak než remízou, a dovedla duel k výsledku 2:2.

Související témata: