Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Arbitr i VAR dostávají v Německu nakládáno

Chválí Bayern, který pod novým trenérem Kompanym zase budí respekt. Naopak kritizuje rozhodčího Brycha, který odepřel penaltu Frankfurtu v sobotním utkání v Leverkusenu. Expert David Jarolím se v novém Echu bundesligy vyjadřuje také ke jmenování německého kouče Tuchela trenérem Anglie.

Foto: S využitím ČTK/AP

Rozhodčí Brych se stal terčem kritiky.

Článek

„Bundesliga nabídla o víkendu dva velké zápasy. Nejatraktivnější byl duel Bayernu se Stuttgartem, který měl jednoznačný průběh (4:0). U Bayernu vidím po čase zase radost z fotbalu, soupeři to proti němu mají opět těžké. Nepůjčí jim míč, vytváří si šance, dává góly, skvěle přepíná do ofenzivy.

V poslední době se nedařilo útočníkovi Harry Kaneovi. Nejen střelecky, ale ani herně. Proti Stuttgartu byl fenomenální, vstřelil hattrick. Potvrdil, že má výjimečný výběr místa, je v pravém momentu na pravém místě.

Líbí se mi celkově, jak Bayern pod trenérem Vincentem Kompanym hraje. Je vidět, že Kompanyho trénoval Pep Guardiola, od španělského kouče si vzal hodně. I předtím v Burnley se snažil Kompany o stejný fotbal, kvalita hráčů Burnley ale asi nestačila na Premier League. V Bayernu na svůj styl hráčský materiál má.

Druhým hitem víkendu bylo utkání Leverkusen - Frankfurt (2:1). Poznamenal ho významně výkon hlavního rozhodčího Brycha a jeho kolegů u videa. Brych odpískal dvě penalty, pro každý tým jednu. Podle mého názoru nebyla ani jedna.

V Německu probíhá o řízení zápasu rozsáhlá diskuse, Brych i VAR dostávají nakládáno. Brych má za sebou spoustu vypjatých zápasů v Lize mistrů, na Eurech nebo na mistrovství světa. Je známý tím, že hru pouští. U VAR byl pak bývalý bundesligový sudí, který během kariéry naopak hru kouskoval. Kombinace těchto dvou arbitrů se nepovedla.

Vrcholem byla situace v nastavení, která byla v tomto zápase jediná penaltová. Brych pokutový kop pro hosty nenařídil, nešel se dokonce ani podívat na video. Nedivil jsem se vyjádření hráčů a trenéra Frankfurtu, že tohle byl vrchol.

Po utkání se k průběhu utkání vyjádřil také německý reprezentant Robert Andrich, který „vyrobil“ penaltu, kterou hosté proměnili. Brych mu prý řekl, že když předtím písknul podobnou penaltu pro Leverkusen, tak to musel Frankfurtu vrátit.

Zmínil bych se krátce i o pátečním domácím trápení Dortmundu se St. Pauli (2:1). Proti takovému soupeři by měla Borussia zápas zvládnout v mnohem větším klidu. Je vidět, že pod novým trenérem Nurim Sahinem se hledá, nemá žádnou tvář. Jsem zvědavý, jak dlouho bude vedení trpělivé.

Závěrem bych zmínil dvě témata mimo bundesligu, která jsou však spojená s německými trenéry. Prvním je nástup Jürgena Kloppa do funkce koordinátora fotbalových aktivit napříč kluby, které vlastní gigant Red Bull. Klopp si přitom vždycky potrpěl na tradici německého fotbalu. Vlnu nevole vzbudil tento krok především u fanoušků Dortmundu, kteří před lety nejhlasitěji protestovali proti vstupu Red Bullu do Lipska.

Druhou zprávou, která Němce překvapila, bylo jmenování Thomase Tuchela hlavním koučem Anglie. Zaskočilo hlavně čestného prezidenta Bayernu Uliho Hoenesse, který vůči nedávnému kouči Bayernu sáhl k tvrdému prohlášení. Hoeness řekl, že Tuchelovo angažování byla katastrofa. Plusy prý vidí v tom, že po odchodu Tuchela zase lidé na Bayern chodí rádi a klub už trenéra nebude muset platit.“

Související témata: