Hlavní obsah

Dostane Kovář šanci? Potřebujeme ho, míní trenér Leverkusenu

V národním týmu ukázal klid a jistotu, ačkoliv od předchozího reprezentačního srazu za Leverkusen nechytal. Dostane český fotbalový brankář Matěj Kovář v bráně německého klubu šanci? „Potřebujeme ho,“ odvětil na tiskového konferenci trenér Bayeru Xabi Alonso, který ale jinak kličkoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Matěj Kovář během utkání fotbalové reprezentace v rámci Ligy národů proti Albánii

Článek

Kovářova pozice v kádru německého šampiona je jiná než v uplynulé sezoně. Méně výrazná, daleko víc času tráví mezi tyčemi kapitán Lukáš Hrádecký. Předtím sbíral rodák z Uherského Hradiště pravidelně starty v domácím poháru a v Evropské lize, jenže Leverkusen povýšil do Ligy mistrů, kde má přednost stejně jako v lize jeho finský konkurent se slovenskými kořeny.

V probíhající sezoně se Kovář za Bayer představil jen dvakrát na konci srpna, v poháru v Jeně (výhra 1:0) a v lize s Lipskem (prohra 2:3). Od té doby seděl na lavičce, víc toho odchytal za národní mužstvo, kde absolvoval všechna čtyři utkání v Lize národů.

Vyšel mu i čerstvý sraz, s Albánií vychytal nulu (2:0), proti Ukrajině inkasoval jen z penalty (1:1). Při zranění Jindřicha Staňka je pro kouče Ivana Haška jedničkou. „Má klid v sobě. Věří si, i když nechytá. Přišel za námi s tím, že je v pohodě. Bylo to vidět i na tréninku. Dostal přednost před ostatními a potvrdil výkony, že je jednička. Má klid, což my někdy u jeho situací nemáme. Je to ale jeho přirozená věc, pomáhá nám rozehrávkou. Má silnou pravou i levou nohu,“ hodnotil Hašek výkony Kováře v pondělí po remíze s Ukrajinci.

„Jsem rád, že odchytal dva dobré zápasy za českou reprezentaci. Neustále říkám, že potřebujeme konkurenci na každé pozici, což platí i pro brankářský post,“ zmínil teď Xabi Alonso.

Jestli ale čtyřiadvacetiletého gólmana pošle do hry, nechtěl vůbec naznačovat. Ostatně vybruslil i z otázky, zda je hierarchie jasně daná a sami brankáři ji znají. „Oba jasně vědí, že musí být připraveni na každý zápas. Rozhodnutí je pak na mně,“ uvedl španělský trenér Leverkusenu.

Německého mistra čeká v následujících dvaadvaceti dnech sedm zápasů. V sobotu přivítá Eintracht Frankfurt, ve středu jede do Brestu, následně do Brém. Hostí Elversberg a Stuttgart. Do další reprezentační pauzy pak bude hrát ještě v Liverpoolu a Bochumi.

„Všichni chtějí hrát a vědí, jaký program nás čeká. Musíme obstát v každé situaci,“ řekl Xabi Alonso.

Vyjádřil se i k českému útočníkovi Patriku Schickovi, jenž zůstal během reprezentační pauzy v Leverkusenu. „Cítil určitý diskomfort v noze, teď má za sebou intenzivní blok. Očekávám od něj hodně,“ poznamenal trenér Leverkusenu.