Hlavní obsah

Čeští reprezentanti v kurzu. Hoffenheim chce hvězdu Sparty i Plzně

Aktualizováno

O české obránce panuje zájem za hranicemi. Bundesligový Hoffenheim by podle zdrojů německého portálu Sky Sport tuze rád přivedl buď Martina Vitíka ze Sparty, nebo Robina Hranáče z Plzně. Na odchovance Západočechů dokonce již podle zahraničních zdrojů přistála nabídka, kterou měl klub odmítnout, z Viktorie zní ale jiné hlasy.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Boleslavský Marek Matějovský s míčem před sparťanem Martinem Vitíkem (vpravo).

Článek

„Žádnou konkrétní nabídku neregistrujeme,“ řekl Sport.cz tiskový mluvčí Václav Hanzlík. Úplně stejně, jako když se minulý týden řešil údajný zájem FC Turín.

Sparta pak spekulace o odchodu Vitíka po dotazu redakce odmítla komentovat.

Dle zahraničních zdrojů je ale evidentní, že si Hoffenheim snad dal za úkol vytvořit pořádně tučnou českou kolonii. Již dlouhé roky v něm piluje pravou stranu hřiště Pavel Kadeřábek, před půlrokem se k němu přidal i David Jurásek, jenž operuje u opačné lajny. Během probíhajícího přestupního období pak za pro klub rekordní sumu přivedl Adama Hložka z Leverkusenu. Teď plánuje lovit přímo v české nejvyšší soutěži.

Sky Sport tvrdí, že jednadvacetiletý Vitík je pro Hoffenheim prioritou číslo jedna, co se týče posílení defenzivy. Vytáhlý stoper platí za jeden z nejcennějších artiklů v kádru Sparty, za jejíž A-tým debutoval již v sedmnácti. Výrazně přispěl ke dvěma titulům v posledních pěti sezonách, navíc se vyšvihl i do reprezentace. Na letním Euru si ale nezahrál, všechna tři utkání proseděl na lavičce.

Na rozdíl od Hranáče, který se šéfům sportovního úseku Hoffenheimu také zamlouvá. Čtyřiadvacetiletý stoper na scénu prorazil v pozdějším věku než Vitík, ale o to suverénněji. Ještě v červnu 2023 pomáhal zachraňovat prvoligovou příslušnost Pardubicím, po návratu do mateřské Plzně se ale rychle stal oporou mužstva. Spolehlivé výkony jej vynesly do ideální sestavy uplynulého ročníku Konferenční ligy (jako jediného čtvrtfinalistu soutěže) a na Euro, kde nechyběl ani minutu.

Pokud bude Hoffenheim chtít jednoho ze členů nároďáku získat, bude si muset přichystat pořádný balík. Podle webu inFotbal si Plzeň cení Hranáče na 10 milionů eur (asi 250 milionů korun), Sparta si za Vitíka dost možná žádá ještě o poznání tučnější obnos, neboť v jeho prospěch hraje nižší věk. Pro představu – specializovaný web Transfermarkt vyčíslil hodnotu Hranáče na 5 milionů eur (asi 125 milionů korun), tu Vitíkovu pak na 12 milionů eur (300 milionů korun).