Hlavní obsah

Brazílie ukončila sérii porážek v kvalifikaci na MS

Fotbalisté Brazílie se v kvalifikaci o postup na mistrovství světa dočkali po třech porážkách vítězství. V pátečním domácím duelu v Curitibě před 40 500 diváků udolali gólem Rodryga Ekvádor 1:0. Teprve třetí výhra v sedmém kole kvalifikačních bojů jihoamerické zóny CONMEBOL je vynesla na čtvrté místo v tabulce s tříbodovou ztrátou na Kolumbii, která jen remizovala v Peru 1:1.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Brazilec Rodrygo slavící vstřelenou branku v kvalifikaci na MS

Článek

O další bod víc má Uruguay, v jejímž dresu se rozloučil s reprezentační kariérou Luis Suárez při domácím bezbrankovém utkání s Paraguayí. Argentina po čtvrteční výhře 3:0 nad Chile vede pořadí už se čtyřbodovým náskokem.

Brazilci v kvalifikaci čekali na výhru čtyři zápasy a ani tentokrát nijak nedominovali. Tříbodový zisk jim ve 30. minutě zajistil útočník Realu Madrid Rodrygo střelou zpoza vápna, která skončila v brance po odrazu o tyč. Jeho trefa pokazila debut argentinského trenéra Ekvádoru Sebastiána Becacceceho.

Suárez v Montevideu usiloval o úspěšnou rozlučku s národním týmem, ale ve 143. startu v uruguayském dresu to nakonec nebyl vítězný konec. Na stadionu Centenario s 60.235 diváky měl sedmatřicetiletý „El Pistolero“ v 19. minutě blízko k jubilejnímu 70. reprezentačnímu gólu, ale jeho akrobatické zakončení skončilo na tyči. Historicky nejlepší uruguayský střelec se s „La Celeste“ rozloučil po 17 letech.

Kolumbii zařídil alespoň bod na hřišti posledního týmu tabulky Peru liverpoolský útočník Luiz Díaz osm minut před koncem. Finalisté nedávné Copy América prohrávali od 68. minuty po trefě obránce Alexandera Callense.

Z desetičlenné skupiny postoupí na šampionát, který v roce 2026 budou hostit USA, Mexiko a Kanada, přímo šest týmů. Sedmý celek se utká o účast v mezikontinentálním play off.

Kvalifikace mistrovství světa 2026 – jihoamerická zóna CONMEBOL:
Brazílie–Ekvádor 1:0 (1:0)
Branka: 30. Rodrygo
Peru–Kolumbie 1:1 (0:0)
Branky: 68. Callens – 82. Díaz
Uruguay–Paraguay 0:0